2022. október 1. szombatMalvin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nicolae Ceauşescu reklámozott már óvszert és rumos csokit is

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2006. július 06. 10:53, utolsó frissítés: 2006. július 05. 19:14

A diktátorivadék pert fontolgat, mert egy Zapp-tévéreklámban az ő engedélye nélkül használtak apjáról készült felvételeket.


Valentin Ceauşescu kártérítést akar kérni a Telemobil társaságtól, mert a Zapp-reklámszpotja a Román Kommunista Párt 14. kongresszusán készült archív felvételeket tartalmaz Nicolae Ceauşescuról.



Paula Iacob, a Ceauşescu-leszármazott ügyvédje az Evenimentul Zileinek azt nyilatkozta: a Zapp-márka tulajdonosa nem kérte a család engedélyét, így törvénytelenül használta fel a felvételeket.

A Román Szerzői Jogi Hivatal (ORDA) vezetője, Rodica Pârvu szerint egyelőre nehéz tisztán látni az ügyben; ha a reklámban felhasznált, a Román Kommunista Párt (PCR) tizennegyedik és utolsó kongresszusán felvett Ceauşescu-bejátszásra csupán a Román Televíziónak volt filmezési engedélye, akkor tőlük kellett volna engedélyt kérni.

Cristian Munteanu
, a szpotot kivitelező TBWA/Merlin reklámügynökség igazgatója azonban kijelentette: ez megtörtént, a TVR-nek fizettek a filmanyag felhasználásáért.

"Ceauşescu nyilvános funkcióban volt, Románia elnökeként, és nyilvános beszédet tartott. Itt nem merül fel szerzői jogi kérdés" - véli Munteanu.

Az Országos Audiovizuális Tanács elnöke, Ralu Filip szerint azonban, mivel a felvett anyagot egy reklámkampányban, vagyis kereskedelmi célból használták fel, kérni kellett volna a család engedélyét. Filip a lapnak azt is elismerte, erről dönteni nem a CNA illetékes. Mindössze annyit jegyzett meg: "úgy gondoljuk, a reklámban szereplő ezer ingyenes perc valójában nem ingyen van, hiszen a bérletet fizetni kell".



A reklámban egy "mai fiatal" a PCR-kongresszus résztvevői között ül, a pódiumon Nicolae Ceauşescu beszél. A szónoklatot a fiatalember mobiltelefonjának csörgése szakítja félbe. A mobilos kivonul, majd a teremben ülők is követik példáját. Szlogen: "A múltban megszerezted a jogot, hogy szabadon beszélhess - most azt akarod, hogy ingyen beszélhess. Új korszak kezdődött a Zapp Talk Free-vel".

A reklám a diktátornak az 1989-es december 21-i népgyűlésen adott, híressé vált replikájával végződik: "Alo! Alo!" (A vég kezdetét jelző tétova hallózás közben a tömeg kifütyölte Ceauşescut.)

A Telemobil ugyanakkor még nem kapott hivatalos értesítést Valentin Ceauşescu szándékáról.

>>Ceauşescu vagy Drakula lehetne a román brand?

Marian Preda
, a Bukaresti Tudományegyetem szociológiai karának dékánhelyettese az Evenimentul Zileinek elmondta, a reklám azért hatásos, mert egy nagyon ismert személyiség alakjára épül. "A reklámban megjelenik az ellentét a cég által közvetített szabadságérték és a Ceauşescu alakja sugallta hatalom között" - állapította meg a szociológus. Nem mellékes az sem, hogy a fő célcsoport, vagyis a mai 18 éven felüli fiatalok még emlékezhetnek a diktátor arcára, amelyet a rajzfilmek előtt és után is számtalaszor láthattak 89 előtt a televízióban - tette hozzá Preda.



Nicolae Ceauşescu arcát egyébként még használták más reklámügynökségek is különböző termékek népszerűsítésére. Még nemzetközi díjat is hozott a Golden Drum szlogenű reklámnak 1998-ban. A diktátor akkor éppen a Connexet reklámozta az Academia Caţavencu hasábjain, egy képregényben, amelynek főszereplője ő maga volt.



Ceauşescuról szóló bejátszásokat használt fel a Moromeţii együttes is In lupta cu putere (Harcban a hatalommal) című számának klipjében is.

A Cotidianul szerint a román diktátor Hitlerrel és Sztálinnal együtt egy nemzetközi óvszerreklámban is szerepelt. A reklámban a diktátorok szüleit mutatták, szlogen: "Ha óvszert használtak volna..."

De Ceauşescu reklámozott már belföldön rumos csokit, gumiabroncsot és állatvédő szervezetet is.





A vélemények megoszlanak abban a tekintetben, hogy mennyire hatásosak ezek a reklámok. Időben minél messzebb kerül a 89-es rendszerváltás, annál kevésbé lesz elég információjuk az embereknek, hogy egy hasonló kampányt befogadjanak.

Egyes reklámszakemberek szerint azonban a diktátor alakja maga az aranybánya: bármilyen terméket el lehet vele adni, nagyon szélsőséges alak, műveletlen, mániákus, grandomán, aki ráadásul nem mindennapi körülmények között vesztette életét.

forrás: cotidianul, evenimentul zilei, iqads

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS