2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hollywoodi hírességek szégyenportréi egy amerikai művészbloggertől

B. D. T. B. D. T. 2006. július 03. 17:52, utolsó frissítés: 16:34

Művészneve Fourteen. Egy nő, aki "az anyagias, #b#pletyka#/b# és rágalmazás fűtötte világot" akarja ábrázolni,


mialatt megpróbál "őszinte pofát" vágni. The Gallery of the Absurd című blogjában változatos technikával készült, groteszk portrékat, karikatúraszerű sztárábrázolásokat, reklám- és hírességparódiákat közöl. A New York Post szégyenportréknak nevezi, de valójában ikonosított karikatúrák.A művész a bulvárlapok pletykáin élő(sködő)k ironikus kiszolgálója, így elsősorban saját kedvére és szórakozására alkot.

A parodikus ikon műfajmeghatározásra ő maga is rájátszik; Celebrity Religious Icons (Hírességek vallásos ikonjai) címen egyelőre két, "a vallással hírbe hozott" sztárt karikíroz. Illetve nem is vallásosságukat: Madonna képmutató, az "anyagiak rabjában élőket" ostorozó kijelentéseit, valamint a scientista Tom Cruise excentrikus-sértődős-elszállt kijelentéseit.


MŰVÉSZETELMÉLET

Műfajilag nehéz behatárolni a képeket, bár egyes esetekben ő maga szolgál meghatározással (lásd keretes írásunkat a reality poster kategóriáról). A galéria interaktivitására rájátszva utólag magyarázatokkal látja el a látogatókat, illetve az ötlet megszületését dokumentálja.Fourteen saját bevallása szerint "évszázadok óta művész, és az emberi faj kíméletlen megfigyelője. Tiszteletlen, földalatti művészetét kézzel számozott és aláírt poszterek formájában már évek óta nézik és gyűjtik a Nyugati Parton, mégis, jókedvűen kimaradt a kereskedelmi siker radarjának hatóköréből. Később a hírességkultusz fenyegető felemelkedését csodálattal vegyes borzongással fogadta.

Megfigyelte, hogy minden alkalommal, mikor a szupermarketben végiglapozott egy bulvárlapot, a nevetés könnyeiben tört ki, és mindenki őt méregette a kassza előtt kígyózó sorban. Mindig képregényrajzoló szeretett volna lenni, és itt, egy képes bulvárújság alattomos paparazzi-fotókkal, ravasz kommentárokkal teli lapjain, a túlságosan feltupírozott híresség-lét tárlatán végre megtalálta az őt mulattató és inspiráló nyersanyagot.
"


SOROZATOK


A "Hogyan festették volna meg a mai hírességeket a múlt nagy festői" sorozat remekei közt láthatjuk Angelina Jolie-t Dalí-verzióban, Nicole Richie-t Egon Schiele, Shannen Dohertyt Picasso stílusában ábrázolva.

A Celebimals sorozatot Michael K. nevű társával közösen rajzolják az ANIMAL művészközösség évente kétszer megjelenő folyóiratába.Fourteen termékeny áldozata az állati hírességek biodiverzitásának oltárán: Britneyroo (careerisoverum), Freeloading Federline Lizard (paraciticus wannabeus africus reptilia), Rhangelino (homeus wreckerus), Brird (subservius hunkus), Bug-Eyed Star Fish (gastrica bypassus denialus), Reynolds Rainbow Trout (homosexus closeta) és társaik.

A kompromittáló, a sztárokat kínos, nevetséges helyzetben lekapó paparazzifotók - pl. George Clooney éppen hotdogot zabál teleszájjal, vagy Rod Stuart az orrát túrja - alapján képregény- vagy reklámposzterszerű sorozatokat is rajzoló Fourteen felveti: "Ha a paparazzifotók adják el a bulvárlapokat, képzeld el, hogyan lehetne arra használni őket, hogy filmeket, koncerteket, CD-ket és könyveket reklámozzanak! Hallom, a szórakoztatóipar eladásai csökkennek, szóval, lehet, hogy meg kellene ismerkedniük egy új marketingszemlélettel."

A blogban megtekinthető művek eredetijének többsége kézzel készült, tintát, akrill- vagy olajfestéket, valamint papírt és vásznat felhasználva. A művész alkalmanként Photoshoppal és Illustratorral erősített rá a klasszikus technikával készült alkotásokra. A blog on-line galéria is egyúttal, az eredeti alkotásokat meg lehet rendelni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS