2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Strandteszt Kolozsváron

szerk. 2006. július 03. 12:47, utolsó frissítés: 12:21

Senki ne várja tőlünk a választ a kérdésre, hogy mit lehet egy strandon csinálni, de azt megmutatjuk, #b#hogyan és mennyiért#/b#.

A strand az a hely, ahol semmire sem mész az IQ-dal, vagy a fantasztikus humorérzékeddel, viszont nyugodt lehetsz, hogy szinte biztos, hogy nem botlasz ismerősbe.

A Transindex képernyő-barnított különítménye egy nap alatt végigjárta a kolozsvári strandokat, és dokumentálta a legfontosabb tudnivalókat. A fotók pénteki állapotokat tükröznek, nem kizárt, hogy hétvégén ennél jóval több emberrel kell majd osztoznod a vízen és a gyepen.

Következzen a strandok toplistája, kezdve az utolsó helyezettel:
IV. Record strand – a fapadosBetájolás: lepukkant hely a Mărăşti negyedben, az Onisifor Ghibu utcában, tömbházak és emelődaruk között.

Beugró: az egyetlen érv a strand mellett, hogy ingyenes. De rámenősség is lenne pénzt kérni, amikor a három medence közül kettő üres, a harmadikban pedig barnás-zöld a víz. Ennek ellenére, valószínűleg elég sápadtbőrűek voltunk ahhoz, hogy a kapuban megpróbáljanak ránk sózni egy 50 ezer lejes „fogyasztási cetlit”. Ne dőljünk be a fenyegetésnek, hogy tudniillik szomjan és éhen fogunk bent veszni, mert otthonról hozott üdítő márpedig ott nem fogyasztható.

Strandoló közönség: szinte kizárólag csak lányok alkotják, ami nem meglepő, hiszen a napozás az egyetlen kellő beleéléssel űzhető tevékenység. Van néhány fa is annak, aki inkább az árnyékba vágyik, de nem nagyon értjük, ő mit keresne itt.

Zajszint: szól ugyan a rádió, de nem túl hangosan, és a gyerekzsivajtól sem igazán kell tartani.

Szolgáltatások: a terasz tűrhető, gyanítható, hogy ez a fő attrakció, és az esti sörözés és miccsevés a fő bevételi forrás. Van a strand mellett teniszpálya is, amely óránként 150 ezerért bérelhető. Szauna és masszázs is kipróbálható, a hétvégeket leszámítva (amikoris zárva) 2-től 10-ig működik. De van kosárlabda és focipálya is – ottjártunkkor senki sem használta őket.

Zuhanyzó/öltöző/vécé: a zuhanyzót nem könnyű megtalálni, és bár kötelező, senki sem él vele. A vécé egészen rendben, de az öltözőkről jobb nem beszélni, rajtunk kívül azt sem használta senki, a tapasztaltak már "beöltözve" érkeznek.


III. Poli uszoda – a trendiBetájolás: Majdnem központ, a sportcsarnok mellett. Valószínűleg a legdivatosabb a strandok közül, ide járnak az "arcok". Szinte kizárólag csak fiatalokat látni, és a nemi arányok itt megfordulnak: több a férfi, méghozzá nem is a piknikusabb fajtából. Magányos hölgyeknek nagyon tudjuk ajánlani.

Beugró: 80 ezer, de diákoknak, szimpatikus embereknek vagy (a mi esetünk) ha jön az eső, csak 60.

Víz: a strand maga nem túl nagy, de jórészét a medence foglalja el. A víz tiszta és hideg, de mivel 2 méter mély, ne itt akarjunk megtanulni úszni, hacsak nem 4-5 évesek vagyunk és van nálunk egy úszómester.

Strandoló közönség: napozásra alkalmas felület nem túl sok, inkább a medence körüli padokon, emelvényeken lehet ücsörögni és nézelődni. Se sok fű, se árnyék – legfeljebb a strandot körülvevő és enyhén nyomasztó beton és drótkerítés közelében.

Szolgáltatások: van egy kávéautomata a bejáratnál, 10 ezerért finom kávét lehet inni. Amúgy bent üdítő kapható, de különösebb kulináris élményekre ne készüljünk.

Zuhanyzó/öltöző/vécé: a fedett uszodához tartozik, nagyon rendben van. És van csomagmegőrző is, ami nagyon praktikus, ha aznap nem a strand az egyetlen úticélunk.


II. Transilvania Sportközpont – a tipikusBetájolás: városszéli könnyűipari létesítmények között vezet az út a strandhoz, aki nem ismeri a Clujana cípőgyár környékét, annak máris megéri egy gyalogtúra, feltéve ha szereti a posztkommunista hangulatot. Egyébként az 1-es trolival közelíthetjük meg. A strand épp elég nagy ahhoz, hogy találjunk magunknak egy saját zugot a füvön, és fák is vannak szép számmal. Ha ügyes vagy, egy padot is foglalhatsz magadnak, és lesz elég helyed egy labdázáshoz is.

Beugró: 70 ezer lej 14 év felett, a kedves jegyárus néni (aki "din suflet" kívánja, hogy ne essen az eső) talán még hajlandó is lenne elhinni bármilyen életkort, de a kapuban következik egy szigorúbb ellenőrzés: itt felirat figyelmeztet, a működtetők fenntartják maguknak a jogot, hogy az elemi higiéniai szabályokat figyelembe véve megválogassák a vendégeket.

Víz: két medence, a nagyobbikban kellemes víz, tisztának tűnik és a hőmérséklete is rendben van (26 C). Kicsit klórszagú ugyan, de ezt a tömeget figyelembe véve el lehet nézni.

Strandoló közönség: sok a fiatal és a gyerek, akik a tiltó tábla ellenére előszeretettel ugrálnak a medencébe. Ne is reménykedj, hogy száraz marad a hajad! Sokan voltak már pénteken is, nem maradt hely a medencében úszásra. Viszont garantáltan könnyen lehet ismerkedni, bár az átlagéletkor valahol 16-17 év körül lehet.

Zajszint: itt is szól a rádió, és elég nagy a háttérzsivaj, de, hacsak nem vagy depressziós, meg lehet valahogy szokni mások vidámságának a zajait.
Szolgáltatások: félliteres üdítő 25 ezer lej, mics 15 ezer, sült krumpli 20 ezer.

Zuhanyzó/öltöző/vécé: a mosdó hatalmas és rendben van, valószínűleg ez szolgál öltözőként is, bár mi ide már jelmezben érkeztünk. A zuhanyzó nagyon praktikus, gombnyomásra a nyakunkba zúdít egy adag hidegvizet.


I. Vest strand – a hangulatosBetájolás: A Grigo negyed végében, a hídon túl, a 28 vagy 30-as busszal közelíthető meg. Nekünk ez a hely jött be a leginkább, annak ellenére, hogy mikor ideértünk, már csepergett az eső, és jórészt csak varjakat találtunk. De ennek a strandnak végre tényleg van valami hangulata, van benne koncepció és ötlet.

Beugró: esőben ingyen van, amúgy 50 ezer felnőttnek és gyereknek egyaránt.
Víz: három kör alakú medence és egy nagy, 1,8 m mély hideg vizes úszómedence, ezenkívül nádfedeles napernyők és padok, illetve körben bőséges zöldövezet.

Szolgáltatások: hangulatos terasz. Az eső miatt itt ragadtunk, így sikerült alaposabban letesztelni a miccset és a sült krumplit. Nem drágák, de az itallal már megjárhatjuk: a feles kóla 40 ezer, míg egy pohár sör 35 ezer. A strandot nyitva találjuk hétköznap 9-19 között, hétvégén pedig 20 óráig. Ez után még lehet egy pohár mellett üldögélni, de a vízből már kizavarnak.


(Fotók: Gyöngyi Annamária, Szabó Ágnes, Trombitás István)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS