2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Román személyiségek topja: van, aki Jézust javasolja

B. P. E., S. G. 2006. június 15. 18:35, utolsó frissítés: 18:30

Önironikus poénokkal tűzdelt, nem Bukarest-centrikus műsorfolyamba kezdett a TVR. A kérdés:#b# ki minden idők legnagyobb román személyisége? #/b#

A Mari Români című projektről a TVR elnök-vezérigazgatója, Tudor Giurgiu beszélt a Transindexnek.


Honnan jött a Nagy Románok ötlete?

Tudor Giurgiu: – Egy angol sráctól származik, aki velem dolgozik. Azon gondolkodtunk, milyen adásokat készítsünk idén, és ő ajánlotta. Tetszett az ötlet, és megpróbáltuk megvenni a BBC-től – ők más európai országokba is exportálták, máshol is készültek hasonló műsorok. Sokat, több hónapot dolgoztunk rajta.

Azt hiszem, kiváló ötlet, mert egy kis rendet tesz a fejekben, arra késztet, hogy tedd fel magadnak a kérdést: melyek ennek a népnek az értékei, kik azok az emberek, akik számítanak, akik tettek valamit. Kezdj el komolyabban elemezni és vedd észre, hogy azok az értékek, amelyekben hiszünk, nem feltétlenül a legreprezentatívabbak.

Mindenki Becaliról, Ceauşescuról beszél. Ceauşescunak tényleg volt jelentősége a történelemben, de Becali? Tényleg annyira fontos Becali ennek a népnek? Fennáll a veszélye, hogy értelmetlen személyiségeket kreálunk magunknak.

Épp ezért örvendek, hogy ellentmondások, feszültségek születtek, mert a TVR számára fontos volt, hogy olyan projekttel rukkoljon elő, amely nem egyszerű, de ugyanakkor provokatív. A TVR az utóbbi években nem provokált. Az állami tévé kockázatmentes projektekbe beleragadt intézmény volt. A kockázatokat vállalnunk kell, sokkal rámenősebbnek, agresszívebbnek kell lennünk.

>> A Mari Români honlapja, videókkalMiben különbözik a román verzió a BBC-stől?

– Már az elején egy olyan programot terveztünk, amelyben bemutatjuk a kampányunkat – ez náluk nem történt meg. A BBC egyből nagy szavazási és keresési kampánnyal rajtolt, és csak a végén mutatták be a top 100-ukat, amit mi júliusban prezentálunk.

Azt hiszem, ez a lényegi különbség, persze vannak egyéb marketinges és promóciós eltérések is. Minden ország a költségvetéséhez igazítja a projektet, de az alapformátum ugyanaz. Vannak bizonyos jól meghatározott korlátok, amelyekből nem szabad kilépnünk.


Kinek az ötlete volt a tévés reklámszpot, és ki készítette?

– A Gavrila és tsai. (Gavrila şi Asociaţii) ügynökség készítette, amely megnyert egy tévéreklámra kiírt versenytárgyalást. A rendező Cristi Puiu volt. Az ötlet az ügynökségtől jött, de együtt dolgoztunk velük. Megpróbáltunk fontos személyiségeket, sport és zene-„sztárokat” összegyűjteni, és valahogy kapcsolatba hozni őket jelentős múltbeli személyiségekkel. Nagyon jól szórakoztunk, de nagyon féltünk is, mivel minden kampányt valami nagyon erőssel, ütőssel kell kezdeni. Asszem, ez sikerült.


A projekt abban is érdekes, hogy több televíziós műfaj vegyül benne.

– Eddig kis dokumentumfilmeket, interjúkat láthattunk, amelyekben különböző emberek mondják el véleményüket a jelöltekről és magáról nagy románokat keresünk ötletről. A legérdekesebb ősszel lesz. Szeptembertől valódi, félórás dokumentumfilmjeink lesznek, amelyeket tíz híres román rendező készít az első tíz helyezettről.Ezek kreatív, egyáltalán nem szokványos filmek lesznek, a nézők mondjuk Porumboiu, Mitulescu vagy esetleg Puiu vízióját láthatják egy nagy személyiségről. Archív felvételeket nem használnak, és mindenikben fellép egy kortárs sztár, aki egyfajta ügyvédje lesz a bemutatott személyiségnek, az lesz a feladata, hogy meggyőzze a nézőket.

Tehát gyakorlatilag minden filmnek lesz egy házigazdája, és párharcszerűen mutatjuk majd be. Németországban például Einstein vs. Beckenbauer párharcot szerveztek, nézőközönséggel a stúdióban, ügyvédekkel mindkét részről. Kemény vita lesz majd itt is, ráadásul sok!


Az iskolában azt tanítják, Eminescu a legnagyobb román költő, a média azt nyomja, hogy Hagi a legnagyobb román focista, a történelemtanításban pedig Ştefan cel Maret és Mihai Viteazult emelik ki. Nem féltetetek a sztereotípiáktól, hogy olyan sorrend alakul ki, amelyben ők vezetnek?

– Minden toplistának ez a sorsa. Angliában Diana hercegnő harmadik lett, és a teljes értelmiségi elit besokkolt, hatalmas cirkusz volt: hogyan lehet, hogy ez az arc, akire nem feltétlenül kellemes visszaemlékezni, bekerült a nagy brit személyiségek közé? Romániában sem lesz ez másként, lehet, hogy meg fogunk lepődni, de lesznek királyok, írók, költők és sportolók is az élbolyban.Mi olyanféle történelmet tanultunk, amelyről most tapasztalom, hogy nem az igazi, mi úgy tanultunk a történelmi személyiségekről, hogy egytől-egyig talapzaton álltak, tisztelettel kellett felnézni rájuk... nem hinném, hogy ez a történelem. Az én generációmnak újra kell tanulnia bizonyos dolgokat, meg kell találnia azt a helyet bizonyos emberek számára, ami valóban megilleti őket, és ez nem egyszerű.


Értékelendő, hogy nem Bukarest-centrikus az elképzelés. Beszélgettetek már kolozsvári gördeszkásokkal és egy moldvai személyvonaton utazókkal is.

– Ez volt az elképzelésünk. A forgatócsapatok túl sokszor csak Bukarestben dolgoznak. Az ország ennél többet jelent, és jelen kell lennünk az egész országban.


Hány helyszínetek lesz?


– Csapataink mindenhova elmennek. Moldvában és Konstanca környékén is forgattunk már, tulajdonképpen mindenhol.


Mekkora a költségvetés?

– Készítettünk egy előzetes tervezetet, ebben a büdzsé több mint 600 ezer eurós, de most újra kell számolnunk mindent. Valószínű, hogy az összes költséget csak a legvégén tudjuk kiszámolni. A legfontosabb a klipekbe, a videókba és a sajtóban megjelenő szövegekbe fektetni, nem olyan hirdetésekbe, amit aztán elfelejtesz.


A projekt többi elemével összevetve a honlap, hogy is mondjam, nem tűnik annyira jónak.

– Erre mit mondjak? Nekem is van egy ilyen érzésem, hogy kissé oldfashion, régimódi. Mi is tanulunk. A tévénél sok mindent meg kell változtatni. Mégis nagy eredménynek tartom, hogy megcsináltuk, és hogy tanultunk abból, ami régebb történt a TVR-nél. De nagy örömömre a többi országhoz képest, ahol futott a projekt, még mindig nekünk van a legjobb honlapunk, azt hiszem, az angolnál is jobb.


Mekkora a nézettsége a Mari Români-nek?


– Az első adásé nagyon jó volt, sok sms-t kaptunk, a szájtra pedig annyian léptek be, hogy aznap este túlterhelődött a szerver, és egy időre leállt az oldal. Mi a betelefonálók, az üzenetek számát nézzük, és valószínűleg július 8-a lesz a legerősebb nap, amikor bemutatjuk a százas listát. Az lesz a fontos pillanat, a nullpont, attól kezdve vesszük fel a nézettségi versenyt más műsorokkal.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS