2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mi a kedvenc magyar találmánya?

B. D. T. B. D. T. 2006. június 13. 15:37, utolsó frissítés: 2006. június 12. 18:41

#b#Rubik-kocká#/b#tól szilvás palacsintáig: körkérdésünkben közéleti személyiségek preferenciáit teszteltük. #b#Takács Csaba#/b# és #b#Szász Jenő#/b# már megint másképp gondolja.

Miben ért egyet a doktorandusz-szövetség vezetője, a dramaturg és az RMDSZ ügyvezető elnöke? Rögtönzött telefonos villámkérdezősködésünk, miszerint "mi az ön kedvenc magyar találmánya", a golyóstoll, a C-vitamin és a Rubik-kocka vitathatatlan ismertségét igazolta.

Alanyaink többsége meghökkent ugyan, de vette a poént, és kérdésünkre rávágta azt, ami éppen eszébe jutott.

A nem reprezentatív felmérés győztesének a négy jelölést begyűjtő golyóstollat kiáltjuk ki, már csak azért is, mert egy újságíró találta fel.


MI A KEDVENC MAGYAR TALÁLMÁNYA?

Terényi János, a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövete: A golyóstoll. Értelmes, hasznos, amit a mai napig használnak. Amúgy nagy verseny nincs ebben a műfajban, nem?

Ambrus Attila, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) elnöke: A golyóstoll, mert azzal még nagyon sok találmányt fel lehet vázolni.

Nagy Ágnes, a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsának tagja: A golyóstoll, mert rettentő sokat használom, roppant egyszerű és könnyű kezelni, gyorsan lehet vele írni. Néha gyorsabban száguld a papíron, mint a gondolat.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács alelnöke: A golyóstoll, mert megkönnyíti az életünket.
Az ezüstérmes C-vitamin:
Budaházi Attila, a Csíki Játékszín dramaturgja: A C-vitamin, mert nagyon hasznos. Ha nem lenne C-vitamin, nem lenne, amit pusztítsak a szervezetemben a dohányzással.

Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke: A legegészségesebb, vagyis a C-vitamin. Mert egyszerűen zseniális.

Filer Rácz Lóránd László, a Romániai Magyar Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szövetségének (RODOSZ) elnöke: A C-vitamin, mert egyszerű és nagyszerű.

A világon talán legismertebb Rubik-kocka két nagyon fontos jelölést gyűjtött be, de ez sajnos csak a bronzéremhez volt elég.

Varga Gábor, a Román Szabadalmi és Védjegyhivatal vezetője: A Rubik-kocka, mert egyszerre rendkívül zseniális térbeni játék és fejleszti a találékonyságot.

Nagy Zsolt távközlési és információtechnológiai miniszter: A Rubik-kocka, mert nagyon ötletes és nagyon elterjedt.

Futottak még kategória: a másfél jelölést jegyző gyufa nem kapott megosztott bronzérmet, mert egyik jelölője több találmányt, illetve felfedezést is megemlített.

Sándor Krisztina, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke: A gyufa, mert magyar találta fel... Mert vagányabb, mint az öngyújtó. Mert szeretem a foszfor illatát. Ha tehetem, előnyben részesítem más gyújtószerszámmal szemben, gyertyát is azzal gyújtok.

Toró T. Tibor, RMDSZ-es parlamenti képviselő: Több kedvenc magyar találmányom is van. Ha találmány alatt nemcsak kis, technikai jellgű újítást értünk, akkor kedvenc "találmányom" Bolyai János nem-euklidészi geometriája, amit 23 éves korában fedezett fel, és pont Temesváron.

De kedvenc találmányom még Bay Zoltán Hold-radarja, valamint a gyufa vagy a helikopter, amelyeket szintén magyarok találtak fel, és büszkék lehetünk rájuk.

És az alternatívok:

Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség elnöke:
Hantz Péter feltaláló Genfben aranyérmet nyert, és hogy ne a régi neves Nobel-díjasainkat említsem, hanem a feltörekvő, ifjú generáció egyik képviselőjét, én az ő találmányát nevezem meg. Már csak azért is, mert szimpatizálok vele. Azt azonban egész pontosan, hogy Hantz Péter mit talált fel, nem tudnám megmondani - valamit a fizika területén –, de ő majd elmondja...

>>Erdélyi vonatkozású aranyérem a Genfi Találmányi Szalonon

Winkler Gyula megbízott kereskedelmi miniszter: Nincs sem magyar, sem külföldi kedvenc találmányom. Ezt a kategóriát még soha nem rangsoroltam.

Vita László, a Vitacom elektronikai cikkeket gyártó és forgalmazó vállalat tulajdonosa:
Nekem egy kedvenc magyar termékem van, egy tisztítószer, a neve: 2x1. Fogpasztás tubushoz hasonló csomagolásban forgalmazták, és nagyon hatékonyan lehetett vele pl. egy kerékcsere után kezet tisztítani. Az autósok nélkülözhetetlen kelléke, de egyébként nem vagyok biztos benne, hogy valóban magyar termék-e.

Frunda György RMDSZ-es szenátor: Nagymamám szilvalekváros palacsintája a legjobb magyar találmány a világon, én azt szeretem a legjobban.

Kötő József, kisebbségek oktatásáért felelős államtitkár: A telefon, Puskás Tivadar találmánya, mert egy ilyen kedves hanggal társaloghatok rajta keresztül.
Végül következzék Répa kedvenc öko-retro találmánya:
A szóda, mert újratölthető patronos termék. Nem termelsz szemetet, tehát ökológiai szempontból nagyon jó, az ásványvíztartalék pedig kimerülőben van. A szóda retrótermék, ismét lehet kapni mindenhol Budapesten, divatba jött. Ja, és alapanyaga a fröccsnek, amit nagyon szeretek, és ami hungaricum (először egy fóti gazda kínálta fröccsel az írókat-költőket).


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS