2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Így is lehet: kisebb büdzsé, rövidebb tábor, kevesebb "nagypolitika"

B. D. T. B. D. T. 2006. június 01. 10:28, utolsó frissítés: 2006. május 31. 20:15

#b#Rózsi#/b# és a Zdob şi Zdub, Faludy és #b#olajbirkózás#/b#. Forró témák, lerágott csontok: kb. így áll össze #b#az idei tusványosi program#/b#.

"Rövidebb, de tömörebb" lesz az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor: a rendezvények legalább 60-70 százalékát a könnyed, laza, "rövidnadrágos" beszélgetések, szabadidős programok, koncertek teszik ki - ígérték a szervezők tegnap délutáni sajtótájékoztatójukon. A Tusványost idén július 18-22. között szervezi meg az Erdélyi Gondolat (ErGo) Egyesület, a magyarországi Pro Minoritate Alapítvány valamint a kolozsvári Jakabbfy Elemér Alapítvány.

Mottó: Így is lehet... Egy másik Magyarország – Egy másik Románia. Ez a szervezők szerint arra utal, hogy idén "kormányoktól függetlenül", őszintén, toleránsan lehet vitázni az aktuális közéleti témákról. Idén kisebb lesz a "nagypolitika nyomása", nagyobb hangsúlyt kapnak a civil és értelmiségi témák.

Az ötnaposra zsugorított rendezvény első napjának egyetlen programpontja: buli a Csűrben – mondták a sajtótájékoztatón. Estére azonban kiderült: a magyarországi Heaven Street Seven is fel fog lépni aznap.A hagyomány szerint egy hétig tartó tábort idén "kísérleti jelleggel" csökkentették ötnaposra, az eddigi tapasztalatok alapján ugyanis a résztvevők száma a hét vége felé ugrott meg. A szervezők ugyanakkor elismerték, idén kisebb büdzséből gazdálkodnak; a rendezvény összköltségvetése mintegy hatvanezer euró. A sátorhely az öt napra várhatóan 40 erős lej lesz,


10 lej lesz a napi sátorhely.
Az első tábor idején még csak 5 éves volt Gáll Zoltán szervező, aki azt ígérte: ez a szabadidős programokon is meg fog látszani. A tolmács szerepét betöltő Szilágyi Zsolt, a társszervező Partitipatio Alapítvány elnöke a "női olajbirkózás" programpontnál ütközött fordítási nehézségekbe, aztán az angol wrestling szót hallva a román újságírók is kapiskálni kezdték, milyen "extrém sportról" is van szó.

A korban legidősebb részvevő várhatóan ismét a 96 éves Faludy György költő lesz; a táborfiatalítást az ErGo aktivistái garantálják.

Forró témák, aktuális közhelyek, lerágott csontok és erős verziók: kb. így áll össze az


idei tusványosi témalista.

Köztük: értékkeresés és -vizsgálat, "Stabil értékalapok nélkül nem működhet semmilyen politika", ötvenéves stratégiák hatékony vagy nem hatékony volta; "A kommunizmusban tapasztalt közöny jellemzi ismét a választókat"; autonómia: a közönyös-közömbös világban a kisebbségek esélye a döntésre; "16 év után kifáradni látszik a rendszerváltozás"; európai lemaradás Ázsiával és az Egyesült Államokkal szemben; gazdasági és szociálisháló-válság (aktívak aránya csökken az inaktívak javára); "Az oktatás nem elégíti ki a kor kihívásait", Tusványos-életút.


A sztármeghívottak: Demjén Ferenc-Rózsi

és a moldovai Zdob şi Zdub együttes. A rendezvények mintegy egyharmadát kitevő "nyakkendős viták" résztvevőiről a szervezők csupán annyit mondtak el, "a román és magyar értelmiség legjelesebbjeit", illetve "a tusványosi folyamat vezéralakjait" várják. "Nem akarjuk a nyilvánosság erejével kötelezni a meghívottakat a részvételre" - fogalmaztak, azt azonban megerősítették, a rendezvényre a román, illetve a magyar kormány képviselői is meghívást kaptak.

>> Az aktualitásokat egy hét múlva megtalálod a tábor honlapján, mondja Forrest

A sajtótájékoztató "sztárja" Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke volt. A román újságírókat láthatóan nem annyira a tábor, mint inkább a szomszéd ország nagyobbik ellenzéki pártjának politikusa érdekelte. Németh Zsoltra így a felvezetők után főleg


politikai témájú kérdések záporoztak,

meg is jegyezte, hogy ő voltaképpen a társszevező Pro Minoritate alapítvány alapító tagjaként tart sajtótájékoztatót, nem politikusként, de "nem akar kitérni a kérdések elől".

EU-csatlakozás
"Nem véletlen, hogy bizonytalan Románia csatlakozásának időpontja" - mondta, hozzátéve, hogy bár elismerésre méltóak az ország erőfeszítései, vannak még hiányosságok, amiket Olli Rehn bővítési főbiztos is említett. Ezek közül Németh a párttámogatási, valamint a kulturális autonómiát is magában foglaló kisebbségi törvény elfogadását nevezte a legfontosabbnak.

Többszöri kérdésre hangsúlyozta, nemcsak a magyar országgyűlés, de a Fidesz is támogatta Románia csatlakozását az Unióhoz, hiszen "a szomszédok sikere a magyarok sikere". Arra reflektálva, hogy keményebb feltételekhez is lehetett volna kötni a csatlakozás megszavazását, azt mondta, erről vitázni lehet, de mindenképpen tény, hogy az EU-csatlakozással sok lehetőség nyílik a romániai magyar kisebbség jogainak érvényesítésére.

Választások

Arra a kérdésre, hogy miért vesztették el a választásokat, elmondta, a listás szavazáson a Fidesz 42, az MSZP 43 százalékot ért el. "Ha fociról lenne szó, ez már inkább a döntetlen kategóriája" - mondta, majd hozzátette, ez azt jelenti, két erős párt van Magyarországon, mindkettő jól szevezett és sikeres, csak most épp a szocialisták nyertek, akiknek "jobb volt a kampányuk". "Az őszi önkormányzati választásokkor remélhetőleg revansot adunk" - jelentette ki.

Kormány, program, parlament
Kifejtette, nem elégedett a kormányprogrammal, sem a kül-, sem a belpolitikai részével, mert "nincs benne koncepció", nincsenek prioritások. "El kellene érni azt, hogy a külpolitika ne legyen belpolitika" - fogalmazott arra utalva, hogy jelenleg az egy időben kül- és nemzetpolitikai kérdések (a határon túli magyarokkal kapcsolatosan) egy idő után a belpolitikai csata mezején dőlnek el, pedig konszenzusra kellene jutni ebben a kérdésben.

Román-magyar kapcsolatok
A közös kormányülések gyakorlata megőrzendő, de korántsem használtuk ki eddig az együttműködési lehetőségeket - állította Németh. Az EU-ban közösen megpályázható és elkölthető alapok, infrastruktúrafejlesztés, a gazdasági terjeszkedés a Nyugat-Balkán felé, hasonló energiafüggésünk Moszkvától mind összeköt bennünket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS