2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ugyanaz a H5-vírustörzs fertőz, mint ősszel

szerk. 2006. május 23. 12:25, utolsó frissítés: 12:25

Hogy #b#kerülhetett be#/b# a H5N1 az ország egyik legjelentősebb baromfi-szállítójának telepére? Cáfolják a SRI jelentését.

Meg nem nevezett SRI-forrásokra hivatkozva azt állítja a Jurnalul Naţional napilap, hogy a feketehalmi baromfitelepek az utóbbi pár hónapokban több tízezer darab pulykacsibét importáltak Magyarországról és Szlovákiából. A napilap azt állítja: ezután rövid időn belül több mint 20 ezer csibe pusztult el a Drakom Silva és a PatiProd farmján.A SRI kiszivárogtatott jelentése szerint48 ezer 860 darab pulyka január 17-én érkezett, a szállítmányt a bábolnai Aviagen Kft.-től vásárolták a feketehalmi cégek. A szállítmány körülbelül fele elpusztult, a tetemek egy részét elégették, más részét titokban és hanyag módon elásták.

Az állategészségügyi hatóság az elhullott szárnyasokból mintát vett, és az ANSV szerint H5-pozitívak voltak, tehát ez az illegális baromfitemető volt a gyorsan terjedő fertőzés forrása – állítja a hírszerző szolgálat.

A jelentés szerint a feketehalmi telepen május 2. és 12. között körülbelül 200 tonnányi baromfitetemet égettek el. A madárinfluenza-járvány újbóli kitöréséről 12-én este érkeztek az első hírek, mikor a Fogaras melletti Hurézen fertőtlenítést rendeltek el, mert két nappal korábban több háztáji gazdaságban elhullottak a Feketehalomról származó tyúkok.

A Drakom és a PatiProd tulajdonosa tisztában volt azzal, hogy a baromfi súlyos okok miatt pusztulhatott el, ennek ellenére a két cég továbbra is forgalmazta az importból származó szárnyasokat, illetve a mélyfagyasztott pulykát, csirkét. Emiatt a Drakom tulajdonosa 30 napos előzetes letartóztatásban ül – írja a jelentés.


A SRI információját első körben maguk

az érintettek cáfolják. A két cégvezető közölte: az importról szóló értesülés igaz, de a szárnyasokat hatósági engedéllyel hozták be, és az állomány nem volt H5-gyanús. A baromfiszállítmány kólibaktérium-fertőzés miatt pusztult el, ez a betegség viszonylag gyakran felbukkan a baromfitelepeken, de nem jelent különösebb kockázatot.

Az első párszáz szárnyas április 28-án, vasárnap hullott el. Néhány száz tetemet egy szintén Feketehalmon működő cég égetett el. További 17 ezer darabot a PatiProd valóban saját hatáskörben földelt el, de a tetemek fertőtlenített gödrökbe kerültek a telephelyen – válaszolt a titkosszolgálati vádakra a PatiProd igazgatója, Cătălin Muntean, aki ellen az ügyészség folytat vizsgálatot, szabadlábon védekezhet.

A kólibaktérium-fertőzést a Brassó megyei állategészségügyi hatóság vizsgálata is kimutatta, ennek semmi köze a madárinfluenzához. A tetemek fertőtlenítős elföldelésére is a szakhatóság adott engedélyt – jelentette be Muntean.


Cáfolta Magyarország főállatorvosa hétfő késő este,

hogy magyarországi telepekről hurcolták volna be a vírust Feketehalomra. Mint mondta, a magyarországi H5N1-észlelések mindegyikét bejelentették (Bábolna nem volt ezek között).

Süth Miklós, aki a nemzetközi járványügyi hivatal éves közgyűlésén tartózkodik Párizsban, azt mondta, a közgyűlésen ott van a szlovák főállatorvos is, akivel egyeztetett a SRI nyilvánosságra hozott közleményéről. Magyarországon és Szlovákiában egyaránt működik az EU által elvárt monitoring-rendszer, ezért a fentieket teljes biztonsággal tudják állítani – magyarázta.

Süth hozzátette: a SRI-bejelentésről nincs hivatalos információja, és az ANSV sem jelezte ezt. Ha a romániai szakhatóság ilyet feltételezne, akkor Magyarországhoz kellett volna fordulnia, mivel a járványvédelemnél az a legfontosabb, hogy minél hamarabb információnk legyen – jelentette ki. A hatóságok Magyarországon tavaly 11 ezer vizsgálatot végeztek el a H5N1-es vírus azonosításáért, de csak azokon a helyszíneken volt pozitív az eredmény, amelyeket korábban már nyilvánosságra hoztak.


A SRI jelentését az EU weybridge-i

állategészségügyi laborjának jelentése is cáfolja. A laboratóriumi eredmények szerint a madárinfluenza-vírus tavaly ősszel a Duna-deltában megjelent törzse fertőzött most Brassó megyében is. Ezt hétfő este jelentette be Gheorghe Flutur agrárminiszter.

A laboreredmény éles kérdéseket vet fel az EU országjelentésben is kritizált hazai állategészségügyi nyilvántartás működőképességét illetően. A feketehalmi telepek az ország legjelentősebb baromfi-beszállítói közé tartoznak, olyan multicég bevásárlóközpontok az ügyfeleik, mint például a Metro vagy a Carrefour üzletlánc.

Ősszel a madárinfluenza vándormadarakról átterjedve kizárólag a Duna-deltában és az Al-Duna mentén fertőzött, kizárólag kis falvak háztáji gazdaságaiban bukkant fel.


Kevéssé valószínű,

hogy a több százezer szárnyast nevelő feketehalmi cégek ilyen helyekről vásároljanak fel élő állatot, amelyek miatt a fertőzés továbbterjedhetne. A szakhatóságok amúgy áprilisban jelentették be, hogy az ősz óta felbukkant összes fertőző gócot felszámolták.Flutur a járványstáb hétfői ülése után közölte: a bukaresti állategészségügyi diagnosztikai intézet eddig 34 településen erősítette meg a H5-ös vírus jelenlétét, további 24 helység pedig fertőzésgyanús. Köztük Bukarest is, ahol a 2. kerületben a laboratóriumi vizsgálat már megerősítette a vírussal való fertőzöttséget.

A laborvizsgálatok a 4. kerületben is visszaigazolták a H5-öt, így a szakhatóság hét utcában karantént rendelt el, és hétfő este megkezdődött a baromfiállomány kényszervágása is. Az érintett környékén mintegy 200-an laknak. Ezzel párhuzamosan elhullott madarakat találtak hétfő este a 6. kerületi Valea Lungă utcában is, de a hatóságok csak kedd reggel, több mint nyolc órával az első bejelentés után léptek közbe, és vettek mintát a tetemekből.

A miniszter egyébként közölte: 21 gócban már kiirtották a baromfiállományt, s elvégezték a fertőtlenítést is. Miközben az influenza a belpolitikai csatározások fő témája, és az ellenzék "fejeket" követel a kormánytól a járvány újbóli fellángolása miatt, Jonathan Scheele, az Európai Bizottság bukaresti nagykövete "a járvány megfelelő kezelése miatt" megdicsérte a hatóságokat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS