2022. január 23. vasárnapZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

2001. november 13. 16:26, utolsó frissítés: 16:26

Felhívás -- Tisztelt szervezet, a Transindex nevű internetes napilap (www.transindex.ro) szeretné, ha a civil szervezetek munkájáról, rendezvényeiről sokkal többet közölhetne oldalain. Ezért arra kérem Önöket, vegyék fel címünket sajtócímtárukba, és a sajtónak szánt anyagokat kérem juttassák el az címre is. Köszönettel, Kelemen Attila -- szerkesztő.
Szilágysági gyerek vagyok népdalvetélkedő Zilahon
Idén október 20-án a zilahi EMKE-székházban tizenkettedik alkalommal rendezett népdalvetélkedőt a zilahi Szilágy Társaság, a Pro Zilah Egyesület és a városi EMKE. A népdalvetélkedő hagyományosan vándorszékhelyű, hogy minél több szilágysági település énekese, nótafája bekapcsolódhasson -- a legkisebbtől a legidősebbig. Így a verseny színhelye volt már Zilah, Szilágysámson, Kraszna, Szilágycseh, Zsobok és Szilágysomlyó. A megye sok népdalénekese kapcsolódott be a rendezvénybe, melynek zsűrijében több jeles népdalkutató és -gyűjtő, előadóművész, folklorista volt: Almási István, Barabás--Kásler Magda, Terényi Lenke, Mitruly Miklós, Major Miklós és a megye jeles zenetanárai. Leginkább a Szilágyság előadói jöttek el, de távolabbi vidékekről is ellátogattak hozzánk versenyzők, a Barcaságból, Kolozs megyéből, és az utóbbi négy rendezvényünkön jelen voltak a Sajtos Ferenc és felesége vezette koltói hagyományőrzők énekesei is, akik mostani versenyünkre is beneveztek. Legtöbben a Tövishátról érkeznek rendezvényünkre, de soha nem hiányoztak a krasznai, szilágysomlyói, nagyfalusi, kémeri, varsolci, ippi énekesek sem. Célunk népdalaink megismertetése, népszerűsítése volt. (Gáspár Attila)

Körmöczy János Fizikusnapok
Az EMT szervezésében 2001. szeptember 21--23. között Ezrednyitó Tudományos Esték -- Erdélyi Magyar Tudományosság címmel Marosvásárhelyen került sor a Körmöczi János Fizikusnapokra. A Bolyai Farkas Líceumban zajló konferencián neves hazai és magyarországi tudósok, akadémikusok tartottak előadást. A rendezvény színvonalát két rangos tudományos kiadvány (a Természet Világa, valamint az Élet és Tudomány című magyarországi folyóiratok) főszerkesztőjének, Staar Gyulának, illetve Herczeg Jánosnak a részvétele emelte. Staar Gyula hangsúlyozta: a Természet Világát ezernyi szál fűzi Erdélyhez, erdélyi tudósokhoz, tanárokhoz, diákokhoz. Herczeg János szerint ezeknek az egyébként rivális folyóiratoknak közös céljuk van: terjeszteni a tiszta tudományt, személyes kapcsolatot tartani fenn a szakemberekkel, tudósokkal, olvasókkal. Tonk Sándor, a Sapientia Tudományegyetem rektorának színvonalas előadását hallhattuk a marosvásárhelyi iskolázás hagyományairól. Rövid szünet után Péter Mihály, a Marosvásárhelyi OGYE tanára az egyetemnek a romániai magyar értelmiség képzéséhez való hozzájárulásáról értekezett, Gábos Zoltán Az erdélyi magyar fizika úttörői címmel, Toró Tibor, a Temesvári Műszaki Egyetem tanára pedig Természetfilozófia az ezredfordulón címmel tartott előadást. Délután került sor Gündischné Gajzágó Mária, a hatvani Széchenyi István Gazdasági Iskola tanára Mozaikok Bolyai Farkas és Gauss fiatalkori barátságából című előadására. Ezt követően érdekes fizikai kísérleteket mutatott be Härtlein Károly, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára és Bíró Tibor, a Bolyai Farkas Líceum tanára. Másnap Kovács Zoltán (BB TE), Rend Erzsébet (Margittai Általános Iskola), László József (Bolyai Farkas Líceum), Borbély Sándor előadásait hallgathatták meg az érdeklődők. (Csegzi Sándor, az EMT fizika szakosztályának vezetője, Gaál Tünde, programszervező)


Megjelent az "Interetnica"
Olvasható az "Interetnica" című kétnyelvű lap legújabb száma. A Civitas Alapítvány által szerkesztett kiadvány tartalmából: "Gondolatok az emigrálásról", "Románia kormányának a roma lakosság helyzetét javító stratégiája", "Nacionalizmus nélküli nemzet", "Romák -- egy meg nem értett nép", "Létezik rasszizmus Romániában?" .

"A nonprofit szervezetek vezetésének művészete" -- A Smart Romania ezen a címen indítja november hónap folyamán új programját, melynek célja a civil szervezetek vezetőinek képzése. A résztvevők a program során olyan elméleti és gyakorlati módszerekkel ismerkedhetnek meg, melyek révén megtanulhatják, miként tehetik hatékonyabbá tevékenységüket, miként kell dönteniük bizonyos helyzetekben, ugyanakkor több információt szerezhetnek a menedzselési folyamatokról. Információk: Smart Romania (Liliana Ardeleanu), telefon: 01-212 47 50, fax: 01-212 47 51, e-mail: smartrom@fx.ro.

Országos Konferecia az önkéntességről
A Pro Vobis Egyesület december 3--5. között Kolozsváron rendezi meg az önkéntességről szóló első konferenciáját. Az esemény, melyet anyagilag a Charles Stewart Mott Alapítvány támogat, mintegy záróakkordja az Önkéntesek Nemzetközi Évének.
Az érdeklődők bővebb információkat a 064-412 897 telefonszámon, a conferinta_nationala_2001@provobis e-mail címen, a www.provobis.ro/conferinta honlapon kaphatnak.

Vegyészkonferencia
Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) idén VII. alkalommal, ezúttal Félixfürdőn szervezi meg hagyományos Vegyészkonferenciáját 2001. november 16--18. között. A rendezvény célja a szakmai továbbképzés, az új kutatási eredmények ismertetése, a vegyészmérnökök, kutatók, tanárok, egyetemi hallgatók közötti kapcsolatok kiegészítése és a tapasztalatcsere.
Szervezési kérdésekkel forduljanak Gaál Tünde programvezetőhöz: tel.: 064-190825, 194 042, e-mail: emt@emt.ro, honlap: www.emt.ro.

Az élethosszig tartó tanulás fesztiválja
November 7--11. között második alkalommal kerül sor Bukarestben "A tanulás növeli esélyeidet -- Románia 2001" elnevezésű élethosszig tartó tanulásra vonatkozó ajánlatok országos fesztiváljára. A rendezvényen olyan városi és vidéki állami- és magánintézmények, valamint intézetek vesznek részt, amelyek az élethosszig tartó tanulás elkötelezett hívei.
Az első hasonló jellegű rendezvényt tavaly november 1--5. között tartották Bukarestben és az ország 65 helységében, összesen 500.000 érdeklődővel. Információk:

Fiatal romák -- érvényesülési esélyek
-- címszó alatt 2001 augusztusa és 2002 januárja között futtatja egyik projektjét a Pro Európa Liga szatmári fiókja.
Az Európai Unió romákat segítő programja keretében kidolgozott terv célja létrehozni a szatmári Romák Egyesületét. Az egyesületet kezdetben 30 fiatal roma fogja irányítani. A csoport tagjait Szatmár megye 15 telespüléséről választották ki, ezek olyan személyek, akik felvállalják a roma kultúra terjesztését, ugyanakkor a romák helyzetét javító programokat dolgoznak ki. A kiválasztott fiatalok két képzésen vettek részt. A CREST Humán Erőforrások Központja által szervezett első kurzust 2001. szeptember 17--22. között tartották, témája a kommunikáció és konfliktuskezelés volt. Az október 23--29. között lezajlott második képzés a közösségfejlesztés problémájával foglalkozott.
Ezenkívül a 15 településen megkísérlik újra iskolába íratni azoknak a 18 év alatti roma gyerekeknek a 60%-át, akik félbeszakították tanulmányaikat. Információk: Kónya László tanár, tel: 061-171.449.

Civiliáda 2001
Az Európa Ház szervezésében hatodik alkalommal kerül sor a magyarországi civil szervezetek éves találkozójára Budapesten november 15--16-án. A Civiliáda 2001 kiállítás és szakmai programsorozat, illetve az Állampolgárok a jövő Európájáért konferencia központi témája valamennyiünket érint: az európai integráció. A programok nyitottak, a szervezők minden érdeklődőt szívesen látnak.
További felvilágosítás: Európa Ház, 1016 Budapest, Dezső u. 3., tel.:0036 (1) 356-8440, fax: 0036 (1) 356-8499,
e-mail: civil@elender.hu, internet: www.europeanhouse.hu.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS

  • Portfólió

(c) Média Index Egyesület 1999-2022