2022. január 23. vasárnapZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Partnerség a partnerségért -- CELODIN -- Helyi Fejlesztések Információs Hálózata

2001. november 13. 16:10, utolsó frissítés: 16:10

Négy magyarországi, egy szlovákiai és egy romániai szervezet közösen terjesztette elő azt a pályázatot, melynek célja a Helyi Fejlesztések Közép-Európai Információs.
Hálózatának kiépítése volt. A PHARE Partnership Program keretében kidolgozott pályázattal a helyi fejlesztésben részt vállaló szervezetek munkáját kívánták segíteni olyan területeken, ahol a leginkább támogatásra szorulnak: források (információ a forrásokról, fejlesztési lehetőségekről); meghatározott területre irányuló szaktudás (a források elérése érdekében); a segítség a kivitelezésben (projektszintű ismeretek átadása); a kapcsolatok (helyi, regionális, nemzeti, és nemzetközi szakmai kapcsolatok, partnerségi programok kialakításának lehetősége).

Bár a hat szervezet önmagában is rendelkezett olyan kapacitással, amellyel az egész hálózatnak kellett volna, a három országra kiterjedő tevékenység jelentősen növelte a hatókörüket. A pályázatban szereplő szervezetek zöme társadalomtudományi kutatóintézet, és mindenik a helyi fejlesztésben dolgozóknak szervez konzultatív, oktató-képző és szolgáltató tevékenységet.

A pályázat megvalósítása 1999 végén kezdődött el és 2001 májusáig tartott: ennyi idő alatt sikerült a CELODIN-hálózatot kiépíteni, működtetni, ismertté és elismertté tenni a szakmai köztudatban. A Hálózat egy olyan kezdeményezésnek vetette meg az alapjait, amelyre jelentős igény és érdeklődés mutatkozott a helyi fejlesztésben munkálkodó szakemberek és érdeklődők körében. A Hálózat alapegysége a Forrásközpont. Ez olyan tájékozódási pont, ahol beszerezhetők a legfontosabb szakmai információk és szolgáltatások.


A Hálózat kialakításakor különféle szempontokat vettünk figyelembe, ezáltal a tevékenységek összessége egyedi formát öltött. Elsődleges szempontunk az informatív jelleg meghonosítása volt, az "információhoz és tudáshoz való hozzáférés" gyakorlatba ültetése a helyi fejlesztésben dolgozó kollégák számára. Az adatbázisok egyre szélesebb körben biztosítanak tájékozódási lehetőséget. Képzési programjainkkal a hallgatók körében inspiráló, indukáló hatást próbálunk kelteni, ösztönözzük őket a jó gyakorlat átvételére.

A rendszer nyitott minden érdeklődő számára. Ugyanakkor interaktív jellege van: lehetőséget biztosít bárkinek a bemutatkozásra, tapasztalatainak átadására, további ismerkedésre, a szakmai kapcsolatok bővítésére. Teret ad minden olyan kreatív ötletnek, amely a helyi fejlesztést gazdagítja. A CELODIN-hálózat nemzetközivé vált: ma már öt ország -- Magyarország, Szlovákia, Románia, Csehország és Lengyelország -- 12 forrásközpontjában fejti ki tevékenységét. Valamenynyi szervezet olyan konzultációs hely, amely jelentős szakmai tőkét halmozott fel a kistérség-, illetve a vidékfejlesztésben, a hálózatépítésben, valamint a civil szervezetek menedzsmentjében.

A forrásközpontok három alapszolgáltatást végeznek: információszolgáltatás (közös adatbázis használata, honlapon való megjelenítés, településmarketing); a szaktanácsadás (pályázati információk, pályázatírásra való felkészítés, pályázatmenedzsment); a partnerségi programok szervezése (helyi, megyei, regionális és nemzetközi szinten). A forrásközpontok képzési-oktatási tevékenységet is kifejtenek.

A CELODIN-hálózat közös honlapot és adatbázist alakított ki (www.celodin.org). Az adatbázis szerkezetileg egy főmenüből áll, ahol a közös érdeklődésre számot tartó információk találhatók. Az adatbázis központi kategóriáin kívül valamennyi forrásközpont rendelkezik saját oldalakkal, ahol az adott térségre vonatkozó legfontosabb adatok és információk olvashatók.

A forrásközpontokhoz más, úgynevezett al-központok csatlakozhatnak, és azáltal, hogy saját információjukat, tudásukat is behozhatják a rendszerbe, erősítik a hálózatot. Al-központként nem csak a honlap által nyújtott összes ismerethez férhetnek hozzá, hanem lehetőségük van saját honlap-részt is kialakítani, ahol nem csak a szervezetükről adhatnak hírt, de sok helyi érdekeltségű információ is helyet kaphat. A honlaphoz csatolt információ lehet bemutató, már kiépített weblap linkje, tevékenység- vagy projektleírás, térségi tanulmány, címek, elérhetőségek, felhívás rendezvényeken való részvételre, vagy bármi, ami fontos egy szervezet életében.

Ezeket az információkat (a Forrásközpontokkal való előzetes egyeztetés alapján) az al-központok maguk helyezik el, és szükség szerint módosítják a honlapon. De számukra a legfontosabb előny egy olyan -- a kereső rendszerek által is felismert -- honlapon való szereplés, amelyet tartalma miatt a helyi és magyarországi vidékfejlesztés, a civil szféra, a táv- és felnőttoktatás szakemberei és elkötelezettjei ismernek és felkeresnek, ahol hasonló elképzelésű szervezetetek adnak hírt magukról és tevékenységükről, ahol nagyobb esély van egymás megismerésére, a közös projektek kialakítására.

Az információkhoz csak a már regisztrált felhasználók juthatnak hozzá. A regisztráció az rfk@topnet.ro (csíkszeredai forrásközpont) vagy a celodin@celodin.hu címen történik, ahol a bejelentkező ingyen kap felhasználói nevet és jelszót. Ennek célja, hogy a szolgáltató követhesse az információszolgáltatást, és felmérhesse a felhasználók körét és igényeit.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS