2022. január 23. vasárnapZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Levelezési csoportok -- a kommunikáció és az együttműködés hatékony eszköze

2001. november 14. 11:42, utolsó frissítés: 11:42

Az információstechnológia gyors fejlődése egyre hatékonyabb kommunikációt tesz lehetővé, és ma már egyre inkább az a gond, hogy milyen módon halásszuk ki az információ-óceánból azt, ami számunkra hasznos lehet. A kommunikáció legnagyobb forradalma a számítógépes világháló létrejöttével következett be, amely szinte korlátlan adatközlési lehetőségeket biztosít.
Sajnos, országunkban sokba kerül az Internet használata, ugyanakkor a civil szervezetek nagy hányada még számítógéppel sem rendelkezik. De észlelhető a fejlődés jele is. Míg a 2000-ben szervezett Civil Fórum konferencia résztvevőinek csupán 10 %-a rendelkezett drótposta címmel, 2001 májusában már több mint 50%-uk. Lehet arról vitatkozni, hogy jó-e vagy rossz a világháló által is generált globalizáció, azonban biztos, hogy olyan erős e kényszer, hogy ellenállni nem érdemes, inkább együtt kell haladni vele, sőt akár megnyergelni azt. A negatívumokat enyhíteni kell, a pozitívumokat, az adódó lehetőségeket pedig minél jobban kihasználni. Vannak már dicséretre méltó próbálkozások is (Transindex, Celodin stb.), de a lábunk előtt heverő lehetőségekért sajnos ritkán hajolunk le.

Hatékony, azaz rendkívül gyors és olcsó kommunikáció a világhálón létrehozott levelezőcsoportok (levelezőlisták) által is lehetséges. A levelezőcsoport olyan rendszer, amely biztosítja, hogy egy bizonyos elektronikus levelet -- amit a csoport e-mail címére írunk -- az illető csoport minden egyes tagja megkapja. A levelezőcsoport lehet nyílt vagy zárt, illetve moderált vagy sem. Ha a csoport nyílt, az annyit jelent, hogy bárki írhat (ha valaki nem tag, akkor is) a csoportnak, de a listára küldött leveleket csak a tagok kapják meg. Ha zárt, akkor csak a lista tagja írhat a csoport számára levelet. Ha a levelezőcsoport moderált, akkor a csoportnak érkező leveleket egy moderátor (általában a csoport létrehozója) előbb ellenőrzi, és csak az ő engedélyével juthat el a csoport tagjaihoz, ha nem moderált, akkor a leveleket mindenki közvetlenül megkapja.

Miért jó a levelezőcsoport?
Az együttműködés egyik alapfeltétele a kommunikáció. Az azonos érdekkel vagy érdeklődési területtel rendelkező személyeknek a kommunikáció lehetőséget ad ahhoz, hogy a mindannyiukat érintő és a számukra fontos információkat egymással megoszthassák, tapasztalataikat kicserélhessék, közös gondjaikat megvitassák, és hogy folyamatosan kapcsolatot tartva együttműködjenek azok megoldásában.Több ingyenes szerver létezik, amelyen levelezőlistát lehet működtetni, mi a www.yahoogroups.com-ot használjuk, és ezt ajánljuk önöknek is.

A levelezőcsoportok létrehozásának és működtetésének módját annak egyszerűsége és helyszűke miatt nem tartjuk érdemesnek. Ha valakinek mégis szüksége volna segítségre, kérjük jelezze, mert szívesen bábáskodunk levelezőcsoportok születésénél.

Néhány létező levelezőcsoport:
kell@yahoogroups.com -- kolozsvári egyetemisták levelező listája
aktualis_palyazatok@yahoogroups.
com -- aktuális pályázatok
rifferek@yahoogroups.com -- romániai magyar ifjú közgazdászok levelezőcsoportja
telehazro@yahoogroups.com -- romániai teleházak levelezőcsoportja
szekelykeresztur@yahoogroups.
com -- székelyföldi közösségfejlesztők levelezőcsoportja
kofe@yahoogroups.com -- magyarországi közösségfejlesztők levelezőcsoportja
ermacisz@yahoogroups.com -- erdélyi magyar civil szervezetek levelezőcsoportja.

Az ermacisz@yahoogroups.com
Az erdélyi magyar társadalmi szervezetek közötti kommunikáció és kapcsolatépítés elősegítése céljával nyílt, nem moderált levelezőcsoportot indítunk.

A levelezőlista lehetőséget ad a közérdekű információk megosztására, a civil társadalom eseményeinek meghirdetésére. Segítségével fórum teremtődik a tapasztalatok és a vélemények cseréjére is, ugyanakkor a partnerkeresés és együttműködés eszközeként is alkalmazható.

A levelezőlistára szánt levelet ermacisz@yahoogroups.com címre küldjék. Feliratkozni a subscribe-ermacisz@yahoo.com, lemondani pedig az
unsubscribe-ermacisz@yahoogroups.com címre küldött üres levéllel lehet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS