2022. január 23. vasárnapZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Student Link

2001. november 14. 11:41, utolsó frissítés: 11:41

Miért ne lehetne másképp is csinálni, miért kellene eltelnie hat évnek közös élmények nélkül? ...
Adott két diákszervezet: egy román és egy magyar, mindkettő marosvásárhelyi. Tagjaiknak közös céljuk van: tanulni, hogy orvosokká válhassanak. Ugyanabban az épületben tanulnak, gyakran ugyanazok a tanárok tanítják őket ugyanazokban a termekben, közös a szesszió..., de ezen túlmenően léteznie kell még valaminek, ami meghatározza diákéletüket: mégpedig közös tettek és élmények, olyan dolgok, amelyek már nem képezik a tananyag és az orvostudomány részeit.

A "Student Link" avagy Diák Kötelék belőlünk pattant ki, és ötletünkkel a kolozsvári székhelyű Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontjához fordultunk. Célkitűzéseinket támogatták: sikerült olyan ifjúsági vezetőket kiképezni, akik szorgalmazzák az egyetemen belül működő két diákszervezet közötti együttműködést, hogy a tevékenység ne csak párhuzamosan működjön, hanem együtt is, közös célok megvalósítása érdekében.

Felhívásunkra 15--15 aktív egyetemista válaszolt a Marosvásárhelyi Diákligától (tagjai főleg román nemzetiségűek), illetve a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetségtől (tagjai többnyire magyar nemzetiségűek).


Projektünk legfőbb célja az együttműködés előmozdítása volt. A jelentkezők első lépésként ifjúsági vezetőképzőn vettek részt, ahol véleményük, látásmódjuk, értékrendjük közlésekor felszínre került néhány különbség, néhány sajátosság. Ez azt mutatta, hogy más kultúrához tartozó egyének. Felismerték azonban, hogy a másság csak plusz, szükséges jó a közös célok elérésében, kiegészíti egymás "eszköztárát". Az együttműködés éppen innen indult ki: a vélemények egyeztetéséből, a fogalmak néha különböző módon való értelmezéséből. A kezdeti feszültebb hangulat fokozatosan eltűnt, így a csoportformáló tanfolyamon a problémamegoldásra vonatkozó feladatokat már összeforrott csapatként végezték el. Az élménypedagógiai módszerre alapozott tevékenységek mellett egy másik közös terület is alkalmat adott az együttműködésre: tábori újságot szerkesztettek. Az egyik érdekességet olyan újságcikk megírása jelentette, amelyben a román és magyar szavak váltogatták egymást.

A Student Link-projekt az együttműködés folytatásának gondolatát is magában foglalta.
Elképzeléseink szerint közös tervet kellett volna kidolgozni, amely megmozgatja a diákéletet. A diákok választása egy három hónapig megjelenő kétnyelvű újságra esett. Külön találkozón döntötték el ennek kivitelezési módját, valamint tartalmát. Közeledett viszont a szesszió, a diákoknak egyre több elfoglaltságuk akadt. Így időhiány miatt elhalasztották az újságszerkesztést.

Végezetül idézzük az egyik oktató véleményét a programról: "Az idő múlása feledésre kellene, hogy késztessen, de a volt résztvevőkkel való találkozások alkalmával kiderült, hogy a tervnek sikerült elérnie fő célját. Bebizonyosodott, hogy a két diákszervezet, annak ellenére, hogy két különböző kulturális közösséghez tartozik, túllépte azokat az akadályokat, amelyek korábban kommunikációhiányhoz vezettek. Most azonban amellett, hogy szervezeti szinten teremtettek kapcsolatot közös tervek és ötletek által, barátságok is kötődtek, melyek nem jöhettek volna létre a Student Link-projekt nélkül.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS