2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csíkszereda városképe most és nyolc év múlva

K. A. 2006. május 05. 14:12, utolsó frissítés: 13:08

Antal Attila alpolgármester megmutatta nekünk, mitől lesz Csíkszereda #b#karakteresebb#/b# a következő években.

A város képe demoralizálja a csíkiakatCsíkszereda, ha valami miatt karakteres, akkor az nem a városképe. A megyeszékhely fésületlen, arctalan-jellegtelen, és amúgy sem különösebben felhasználóbarát. Látványos viszont, hogy a sétálóutca (Petőfi utca) sokat változott az utóbbi években, teraszok nyíltak, és ezzel együtt konszolidálódni látszik egyféle kávéház-kultúra is, ami egyelőre inkább csak szubkultúra, de legalább kedvükre szellőzhetnek az arra vágyó fejek.A városkép nem modernizálódott az utóbbi 15 évben, a Csedő-korszak urbanisztikai értelemben olyan volt, mint egy szögletes zárójel. A csíkiak azt mesélik, a volt polgármester legnagyobb bravúrja az volt, hogy elérte, a vasárnapi miserendet úgy állítsák össze, hogy minden fontosabb templomba elérjen, és még időben elfoglalhassa a jól látható VIP-helyét.


Afféle lokális sajátosságnak tekinthető,

hogy hétvégenként a város kiürül, a környező hétvégi házak száma meghaladja az ezret. A városra nem jellemző a promenádé, a korzózás, az önfeledt társalgás, bár a nap egyre gyakrabban csalogatja ki az emberek a sétálóutcás-parkolós ücsörgésre, és tegyük hozzá, a város ritmusa is nagyon kezdvez a szociális kurkászásnak.

Mégis, relatív kevés olyan hely van a városban, amelyek által ezek az urbán-kulturális szükségletek megteremtődhetnek és kielégülhetnek. Talán a díszletek ingerszegénységének is köze van ahhoz, amit, amikor Csíkban járunk, rendszeresen megtapasztalunk: a csíkiak kozmopolitái, fiatal értelmiségiei krónikus ön-alulértékelésben szenvednek.


Az új adminisztráció meglehetősen népszerűtlenÚgy tűnik, az új polgármester, Ráduly Róbert és a csíkiak kölcsönös kulturális sokkban részesítették egymást. A csíki önkormányzat vezetésében bekövetkezett nemzedékváltás két új fejleményt hozott. Az egyik, hogy beindult a választási ciklusokon túlmutató urbanisztikai gondolkodás – mint Sárosi Bélától, az önkormányzat urbanisztikai szakbizottságának elnökétől megtudtuk, a körvonalazódó stratégia hozzávetőlegesen nyolc évnyi fejlesztést irányoz elő.

A másik fejlemény, hogy jóval profibb tevékenykedés ellenére Ráduly Róbert "székelyes" kommunikációs gyakorlata nem bírta elnyerni az átlag csíkiak maradéktalan rokonszenvét. Pedig a 2005-ös év volt az első olyan, amikor a szigorított adóbehajtás és az önkormányzati költségek csökkentése révén, a város költségvetése megszűnt deficitesnek lenni.

A csíkiak többsége viszont inkább az olyan történetekre receptív, melyek szerint Ráduly nem engedi, hogy hóvirágot vásárolhassanak a piacon a gyerekek. A mostani helyzetben némi kommunikációs mosolyszünet állt elő a választott és a választók között. Ráduly közmegítélése a város újraépítésének elkezdésével vélhetőleg árnyalódni fog, ami azért sem árt, mert a várható urbanisztikai fejlesztésekhez kedélyesebb viszonyra lenne szükség.

Az érem másik oldala: egy háttérbeszélgetésünk során egy városi tanácsos úgy fogalmazott, hogy a székelyek a törvény feltétel nélküli elkötelezettjei, feltéve, ha nem rájuk vonatkozik, vagyis a csíkiak azért elégedetlenek, mert Ráduly szigorú polgármester, aki komolyan gondolja az adóbehajtást és a büntetésosztogatást.


Az új városrendezési tervSárosi Béla a Transindexnek elmondta, az új, még ebben a mandátumban elkészülő városrendezési terv abszolút feltétele racionális urbanisztikai tervezésnek. Antal Attila alpolgármester megmutatta nekünk azokat a helyeket, amelyek a város újragondolásának forró pontjai. Az első tanulság, hogy a városi tanács valóban egy egészen új Csíkszeredában gondolkodik.

Antal közölte, jelenleg két fronton történik Csíkszereda urbanisztikai korrekciója. Az egyik a kolozsvári #Planwerkkel elkezdett egyeztetéssorozat, amely egy új városrendezési terv elkészítésének körülményeiről szól. A másik a pontszerű városszépítési projektek lebonyolítása.

Ami a városrendezési tervet illeti, a Planwerk Kft.-t – mely Kolozsvárra és Szebenre is tendert nyert – a szakmában egyféle minőségetalonként tartják számon. A Planwerk nem kívánta kommentálni a Csíkszereda-projektet, hiszen még nincs megbízási szerződésük, de nem titok, hogy aktív és nagyon részletes kérdéseket tisztázó kommunikáció zajlik a kolozsvári német-román cég és a hargitaiak között.Azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt években milyen játékszabályok szerint zajlott az egyébként folyamatosan növekvő lakosságú Csíkszereda épülése, nagyon szemléletes Antal beszámolója: az évek során megjelentek olyan lakóházövezetek, amelyek nem illeszkedtek szervesen a városhoz közmű-, városkép- vagy úthálózat szempontjából sem.

A "vegyünk egy jó kis kaszálót és elosztjuk a haverek között" és a "menjen a munka, ha rossz idő lesz, majd intézzük a papírokat" gyakorlat érvényesült. Aztán mindenre lett engedély, ebben a markáns urbanisztikus elképzelés nem zavarta meg az önkormányzat rutinszerű munkáját.

“Más helyeken, tetszik, nem tetszik, ez úgy működik, hogy az önkormányzat felvásárol egy nagyobb területrészt azzal az elgondolással, hogy oda fog kiépülni az új lakóövezet, a város költségvetéséből elkészíti az új zonális rendezési tervet, közművesíti, és elkezdi árusítani a telkeket.

Ezzel szemben az történt, hogy a jobb fekvésű mezőgazdasági területeken elkezdődött az építkezés. Önmagában örvendetes, hogy burjánzanak a házak, de fenntarthatóság szempontjából gondok vannak, városképi kérdésekről nem is beszélve” – mondta a Transindexnek Antal Attila.

Sárosi Béla hozzátette, hogy az elmúlt 15 évben első ízben alakult úgy, hogy a város költségvetésileg előirányozta három, 40-től 70 hektárig tejedő expanziós terület tervei elkészítésének finanszírozását. Ezeknek a leendő városrészeknek a megtervezése viszont logikailag csak az általános rendezési terv elkészülte után következhet. A hetekben eldőlhet, kivel kötnek megbízási szerződést.


A városszépítő beruházásokCsíkszereda karbantartása folyamatban, jelenleg 5 fontosabb utat újítanak fel. A városnak már van egy szakasznyi bicikliútja is – Sárosi bízik abban, hogy ez még csak a kezdet. A következő években több helyszínen történnek látványosabb városkép-korszerűsítések.

A város úgy döntött, Makovecz Imre magyarországi sztárépítész szakmai tanácsát kéri ki. Makovecz tervei alapján készült el a csíki Millennium-templom is, a kapcsolat tehát nem új. Jelenleg több pontban kérték ki Makovecz tanácsait, a konzultálás egyelőre nem lépte túl az informális-szakmai egyeztetés szintjét.

Az építész már küldött előzetes látványötleteket, de az esetleges közös munka konkrét részletei távolról sincsenek rögzítve. A dolgok abba az irányba tartanak, hogy Makovecz hozzávetőleges tervei alapján a munka nagyobb volumenét helyi építészek végzik el. Ezt erősítette meg Sárosi Béla is.

Jelenleg Csíkszeredában mintegy 20 építész dolgozik. Egy háttérbeszélgetésben egyikük úgy fogalmazott, jelenleg Csíkszeredában csak az az építész nem kapott megbízatást, aki nem akart.

Ami az építésztársadalom szakmai önbecsülését mégis sértheti, hogy Makovecz bekapcsolásának politikai marketing-elemei is vannak: egyrészt Makovecz ideológiája óvatosan szólva nem egyértelműen modernizációs jellegű. Másrészt az importált építész-vezér ugyan politikailag jól eladható a csíkiak számára, ellenben megfoszthatja a csíki építészeket a látványos helyszíneken való bizonyítási lehetőségtől. A helyzet nagyon összetett, de az egyféle tényként kezelendő, hogy a városvezetés számít a helyiek munkájára.


A Mikó-vár

A csíkiak mindig egy rétegnyi iróniával beszélnek a belvárost domináló főtérről, helyi szótár szerint Tapstérről. A helyet nem tekintik sajátjuknak, inkább azonosulnak a Petőfi utcával.

Az egyik legérdekesebb fejlesztési elképzelés a városi önkormányzat épülete előtti Mikó-vár (Csíki Székely Múzeum) környéke. Az igaz, készültek még jóvá nem hagyott látványtervek – az Esztány Győző vezette Transpagony nevű tájrendezésre specializálódott kft. készítette. A terv fejlesztési szakaszokat állapít meg. Az elgondolás szerint a Mikó-vár környéke lenne Csíkszereda új főtere. Az elkövetkező két évben egy parkoló mellett elkezdődhet a város turisztikai origójának kialakítása.

Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója elmondta, évente 15 ezer látogatója van a múzeumnak, ami alapján arra lehet következtetni, hogy évente legalább 35-40 ezer turista fordul meg Csíkszeredában, és vélhetően az új téren.

A várt eredmény: egy jobban vizualizált, nagyobb forgalmú Mikó-vár, a turisztikai mozgások eredményesebb fókuszálása más célpontok felé, és persze egy végre jellegzetesen csíkszeredai tér létrehozása. A következő években a skanzenrész fejlesztésével párhuzamosan egy szabadtéri színpad létrehozását is tervbe vették.


A TapstérEgy tanulmány döntheti el véglegesen, hogy a Tapstér egy szakaszán átengedik-e a forgalmat vagy sem. Annak ellenére, hogy a városi tanácsban megoszlanak az álláspontok, egyre inkább teret nyer az az elképzelés, hogy a leendő "tapstéri artéria" racionális, teljesíthető, és vannak olyan megoldások is, amelyeket felér a város költségvetése.

A Tapstér jellegét jelentősen meghatározhatja az itt építendő művészeti iskola, illetve tornaterem. A látványterveket a Vallum Kft. készítette. A városi költségvetés eddig 20 milliárd régi lejt különített el a művészeti suli építésére, a fennálló 17 milliárdot az Európai Fejlesztési Bank biztosítja. Az emellé épülő tornaterem koncepciója egy multifunkcionális közösségi tér irányába tart.


A Makovecz Imre-topikokAz önkormányzat több kérdésben kezdte el a Makoveczcel való konzultálást, az első megoldásjavaslatok már meg is érkeztek.

A fontosabb topikok: összhang megteremtése a Millennium-templom környezetében, a piaccsarnok és piactér rehabilitálása, a „tapstér” újragondolása, a vasútállomás épületének, terének és parkjának revitalizálása, a Coşbuc (volt Rákóczi) utca és Kossuth sugárút kereszteződésének városképi rendezése, mintalakótelep létrehozása családi házakkal a Wekerle-telep szellemében, egyelőre meghatározatlan helyszínen.

Általános feladatként lett kijelölve az, amit a szakemberek úgy neveznek, hogy Csíkszereda karakterének megragadása. Ennek egyik apropója az lehetne, hogy a kormány panelrehabilitációs programjának keretében újra lehetne gondolni a panelházak homlokzatait. A másik elem az egységes utcabútorokkal kapcsolatos elképzelések kialakítása.


Magánberuházások

A napokban dől el, hogy a két jelentkező szupermarket-hálózat közül melyik nyeri el annak az egyhektáros belvárosi területnek a koncesszióját, amely egy bevásárló- és szabadidőközpont létrehozásán kívül egy 400 férőhelyes parkolót is jelent.

Ez utóbbi azért kulcsfontosságú, mert a tömbházak közötti garázsok a jelenlegi formában urbanisztikai szemétnek tekinthetők. Felmérések szerint a garázsok alig felében vannak autók, a többi barkácsműhely vagy lomtár. A garázsok lebontásával egyidőben viszont a városnak alternatívát is kell kínálnia, ezért volt kikötés, hogy a leendő áruház működtetője többszintes garázst építsen. A közeljövőben további két fontos retail-hálózat is megjelenik saját építésű áruházzal Csíkszeredában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS