2022. január 23. vasárnapZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Közösségfejlesztési program Olaszteleken

2001. november 13. 16:58, utolsó frissítés: 16:58

A Székelyföldi Közösségfejlesztők Egyesületének tagjai közösségfejlesztési programot indítottak el a Kovászna megyei Olaszteleken. A "kicsi Amerikának" becézett településen legutóbb október 20--22. között hatvan olaszteleki lakossal beszélgettek a helyi gondokról, valamint a problémák közösségen belüli megoldásának lehetőségeiről.
Az elhangzottak rávilágítottak arra, hogy bár jó minőségű a falu mezőgazdasági területe, van munkaerő, kicsi a kivándorlók száma, az itt lakóknak mégis nagyon sok gonddal kell szembenézniük. A legnagyobb problémát, mint sok más helyen, az emberek közötti kommunikáció és az együttműködés hiánya, a passzivitás okozza. De nem kielégítő a falu és az önkormányzat közötti kapcsolat sem. Az önkormányzat tehetetlen, nagyfokú a szervezetlenség. A bányaipar összeomlott, ezért az emberek egy része megélhetési gondokkal küzd. Az itt lakók életkörülményeit megnehezíti, hogy nincs bevezetve a gáz, hiányzik a közvilágítás, nincs szeméttároló, szennyvízcsatorna. Ugyanakkor hiányzik a közösségi szellem, a felelősségtudat.

Az egybegyűltek egyetértettek abban, hogy mindenképpen változtatni kell a faluképen. Az állattartók gondjainak megoldása csakis szervezett formában, egyesület révén lehetséges. Elhangzott az is, hogy elsősorban a mindennapi problémák orvoslásához szükséges pénzforrásokat kellene felkutatni. Elhatározták, hogy színesebbé teszik a falu életét, táncház, különböző kulturális rendezvények, szakkörök szervezésével.


A közösségfejlesztés nyomán eddig számos pozitív folyamat indult el. A falu lakóinak heti rendszerességgel tartottak angol és német nyelvű tanfolyamokat, a Human Reform Alapítvány segítségével pedig számítógépkezelői tanfolyam indult. Önkéntes szerkesztők és "újságírók" közreműködésével helyi információs és közéleti havilapot szerkesztenek. A közösség fejlődését támogató Messzelátó Egyesület megalakulása óta sok rendezvényt szervezett: kosaras bál, szabadegyetem jellegű előadások különböző témakörökben, könyvbemutató, filmklub, pályázatok megírása és beadása, ifjúsági nap, falunap megszervezése. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatásával a falu szülöttének, Hermányi Dienes Józsefnek az emlékére mellszobrot emeltek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS