2022. január 23. vasárnapZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az ASIMCOV vállalkozói szövetség együttműködése vállalkozókkal, civil szervezetekkel, önkormányzatok

2001. november 13. 16:57, utolsó frissítés: 16:57

Az 1996-ban létrehozott Kovászna megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetségének -- ASIMCOV-- elsődleges célja a megye gazdasági életének fellendítése, a régió fejlesztése. Az alapítók meggyőződése, hogy ezt csak akkor lehet megvalósítani, ha három szereplő: az önkormányzatok, a civil szervezetek és a vállalkozók együttműködnek.
Az ASIMCOV, mint civil szervezet felvállalta a vállalkozók és az önkormányzatok közötti "kapocs" szerepét. Szerteágazó külföldi és belföldi kapcsolatrendszerének köszönhetően elvállalhatja a vállalkozók érdekképviseletét a különféle fórumokon, pályázati lehetőségekről, hitelkonstrukciókról tájékoztat. A széleskörű szolgáltatásokon kívül (pályázatírás, ügyintézés, tanácsadás, képzés) konferenciákat, üzletember-találkozókat, szemináriumokat szervez a vállalkozók termékeinek, tevékenységi területeinek ismertetése, terjesztése és üzleti kapcsolatainak kialakítása érdekében. A szövetség támogatja a kezdő, tapasztalattal nem rendelkező vállalkozókat is. Mindez a szervezet jól kiépített infrastruktúrájának segítségével lehetséges.

Szövetségünk a Kovászna Megyei Tanáccsal, valamint a sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, kovásznai, baróti és bodzafordulói önkormányzatokkal közösen 2000-ben pályázatot nyújtott be a Gyulafehérvári Fejlesztési Ügynökséghez egy Vállalkozásfejlesztő Központ kialakítása érdekében. Pályázatunk sikeres volt, így Sepsiszentgyörgyön megalakult a VFK központja. Területi irodák nyíltak Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Baróton és Bodzafordulón. Ezek működése lehetővé teszi a gyors információáramlást, számos pályázat elkészítését, szolgáltatásaink minőségének javítását, illetve az intézményekkel, bankokkal való kapcsolat kialakítását.

Együttműködési megállapodást írtunk alá az Új Kézfogás Közalapítvánnyal, a Magyarországi Vállalkozásfejlesztő Alapítványokkal, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával. Ezenkívül partnerünk a LÁM Alapítvány, az UGIR 1903, valamint az Országos Vállalkozói Szövetség.


Eredményeink közé soroljuk, hogy 100 pályázatot nyújtottunk be az Új Kézfogás Közalapítványhoz, az elnyert összeg pedig eléri a 300.000 dollárt. A PHARE-programokon belül elnyert támogatások összege 62.500 euró volt.

A kapcsolatok elmélyítése érdekében az ASIMCOV számos üzletember-találkozót, konferenciát, klubtalálkozót szervezett. Például: Fások találkozója, Szent György-napi kiállítás és nemzetközi üzletember-találkozó, Nemzetközi turisztikai kiállítás. Ez utóbbin Hargita, Veszprém és Békés megye, valamint a Magyar Turisztikai Rt. képviselői vettek részt, és 30 cég képviseltette magát. A "Vállalkozók, civil szervezetek és önkormányzatok szerepe a vidékfejlesztésben" című szemináriumnak 65 résztvevője volt (vállalatok, önkormányzatok, civil szervezetek, egyház képviselői).

Az előadásokon bemutatták a magyarországi vidékfejlesztési modellt, valamint ismertették Kovászna megye stratégiai és vidékfejlesztési lehetőségeit. Júliusban került sor a "Kovászna megye valóság és lehetőségek" című konferenciára az árkosi Szentkereszthy kastélyban, melynek társszervezője Kovászna Megye Tanácsa volt, a meghívottak között pedig ott voltak a CEFTA tagországok bukaresti követségeinek gazdasági attaséi. Az előadássorozat után Kovászna megye együttműködési, kapcsolatkeresési lehetőségeiről esett szó.

Szervezetünk ugyanakkor nagyon sok hazai és külföldi rendezvényen vesz részt:
Így pl. a "Mezőgazdaság és kertészet a határon túl" című gödöllői találkozón az ASIMCOV kéttagú küldöttsége vett részt és tartott előadást. A Budapesti Európa Akadémia és a Konrad Adenauer Stiftung közös szervezésében került sor Gyulán az "Euroregionális együttműködés a Kárpát-medencében" című konferenciára. Az ASIMCOV háromtagú küldöttséggel vett részt, míg a Székesfehérvári Vállalkozói Napokon öten képviselték szervezetünket.

Tagjaink jelen voltak a Nyíregyházán megrendezett "Euroregionális együttműködés a Kárpát-medencében" elnevezésű konferencián, illetve a "Román-magyar partneri kapcsolatok" című találkozón.

A Baróti Napok keretén belül megrendezett kiállítás és üzletember-találkozót a baróti polgármesteri hivatal és az ASIMCOV közösen rendezte. Ekkor nyitottuk meg az ASIMCOV helyi területi irodáját, és sor került a "Barót, mint hátrányos helyzetű vidék -- lehetőségek a befektetőknek" című előadássorozatra is.

Szeretnénk nagyobb szerepet vállalni a turizmus fellendítésében, gazdasági lehetőségeket nyújtani a vállalkozók számára. A turizmus (gyógy-, élmény-, esemény-, falu- és agroturizmus, műemlékek, horgászat, vadászat, barlangászat, néphagyományok életre keltése) csupán a vállalkozók és a civil szervezetek összefogása következtében lehet eredményes. Éppen ezért olyan tapasztalatcseréken vettünk részt, melyeken Zala, Veszprém és Békés megye képviselőivel találkoztunk, és megismertük a magyarországi turizmusfejlesztési modelleket.

Vannak vidékfejlesztésre vonatkozó projektjeink is. Ezekkel azt szeretnénk elérni, hogy a vidéken élő vállalkozókat bevonjuk a SAPARD és más, a vidékfejlesztést célzó EU-programokba. Egy Vállalkozói Inkubátorház létrehozása nagy segítség lenne a kezdő vállalkozóknak.

Így az ASIMCOV által a Vállalkozói Napok keretén belül rendezett konferencia ("Inkubátorházak létrehozása Kovászna megyében") központi témája éppen ez volt. A konferenciát nagy érdeklődés övezte, részt vettek úgy az önkormányzatok, mint civil szervezetek, intézmények képviselői.

Egyik legfontosabb törekvésünk, hogy minél sokrétűbb kapcsolatost alakítsunk ki a megye gazdasági életének fellendítése érdekében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS