2023. február 8. szerdaAranka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egész életére elég füstölnivalót halmozott fel egy orosz cigarettadoboz-gyűjtő

B. D. T. B. D. T. 2006. március 31. 15:34, utolsó frissítés: 15:21

Románc, Toldi, Opera, Pannónia, Hunnia, Hungária, Munkás – és az Ötéves terv. #b#Ne szívd, gyűjtsd.#/b#

Ha azt gondolná valaki, sehol a világon nem kapható már régi fajta, szűrő nélküli Carpati vagy Hunnia, az téved. Ha megfizeti az árát a ritkaságnak, akár el is szívhatja.

A bontatlan cigarettacsomagok gyűjtői azonban inkább polcokra vagy tárolókba rakják a különböző márkájú, színű, nagyságú darabokat. Többségük nemdohányzó, ám egy-egy ritkaságért képes


egy mezei dohányosnál jóval több pénzt áldozni.A világrekorder mintegy hatvan évre elegendő füstölnivalót gyűjtött össze, jelenleg összesen 21642 csomag cigarettája van. Igor Szergejev kollekciójában a világ minden országának márkái megtalálhatók.

A világ legnagyobb ilyen jellegű gyűjteményével büszkélkedő orosz férfi 1976 óta hódol szenvedélyének. Minden egyes darabról fotót készít, amelyet kitesz a weboldalára; a gyűjteményben többek közt országok, márkák, illetve gyártók szerint is lehet keresgélni.

A román márkákat 68 doboz képviseli, magyar cigi jóval több, 142 féle van, köztük olyan ritkaságok, mint


az Ötéves terv vagy a Munkás.

A bontatlan cigarettacsomagokat gyűjtők klubjának amúgy nincs túl sok tagja
– a legtöbben "szakosodnak", vagyis csak bizonyos országok termékeit vagy világmárka-sorozatokat, illetve ritkaságokat gyűjtenek.


A litván Vytautas Strikauskas gyűjteményében "mindössze" 7561 csomag cigaretta van, ami, ha naponta egy csomaggal szívna, mintegy húsz évre lenne elegendő. A szófukar Igorral ellentétben a honlapja nem csupán katalógus, a nyitólapon megoszt velünk néhány személyes információt:

"Ennél a hobbinál számomra az a fontos, hogy a különböző országokban élő gyűjtőkkel találkozhassam, és így sok barátra tegyek szert. Nekünk, gyűjtőknek

nem az számít, mi van a csomagoláson belül,


hanem maga a doboz, a dizájn, a színek, a képek."


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS