2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ceauşescu vagy Drakula lehetne a román brand?

Bálint B. Eszter 2006. március 22. 17:32, utolsó frissítés: 17:07

A Skoda, a vodka vagy a #b#Matrjoska baba#/b# jut eszébe a spanyoloknak Románia hallatán, 40%-uknak az ország teljesen közömbös.

A spanyolok 93%-a nem ismer egyetlen romániai márkát sem, míg 66%-uk egyetlen román személyiséget sem tud megnevezni – derül ki abból a napokban közzétett Gallup-felmérésből, amelyet a kormánystratégiával foglalkozó ügynökség rendelt meg a közvéleménykutató-intézettől, és amely Románia brandje megalkotásának első lépése.
Milyen érzelmeket ébreszt önben Románia mint turisztikai célország? – állt a felmérés első kérdésében. A válaszokból kiderül: a spanyolok 40%-ának teljesen közömbös Románia. Miközben megkérdezettek 33%-a pozitívan ítéli meg, addig 25%-ukból egyértelműen negatív érzelmek törnek elő az ország nevének hallatán.

Azonban azok sem kívánkoznak Romániába, akik esetleg pozitívan ítélik meg az országot: a spanyolok 90%-a a következő két évben semmiképp sem akar idelátogatni.

Árnyaltabb azonban a helyzet, amikor az alanyokat konkrét romániai turisztikai célpontokról kérdezték: ekkor derül ki, hogy


37 % a Drakula-kastélyra kíváncsi,


34 % nagyon szívesen sétálna Erdély középkori városaiban, 32% megnézné Bukarestet, 30% a Duna-deltát.

A Kárpátok síparadicsomai viszont nem szimpatikusak a spanyoloknak: 32% egyáltalán nem vágyik ide és csak 14% sízne romániai pályákon.

A hazai közéleti szereplők sem lehetnek túl ismertek Spanyolországban: a 16 évesnél idősebbek 66%-a egyetlen román személyiséget sem tudott megnevezni.

Legismertebb Nicolae Ceauşescu


diktátor a maga 11%-ával, Nadia Comăneci tornászcsillag (8%), Gică Hagi (4%), valamint Gică Popescu (2%) futballista, Drakula (2%), és a spanyol bajnokságban játszó Gică Craioveanu (1%) következik.

A román márkák viszont ennél is népszerűtlenebbek: a megkérdezettek 93%-a egyetlen egyet sem tudott megnevezni, a többiek pedig olyan termékeket említettek, mint a Skoda autómárka, a vodka, a kerámia, a népművészet vagy éppen a Matrjoska baba.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS