2021. június 22. keddPaulina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A legnépszerűbb román reklámok: győzött a „Balkán-fíling”

Bakk-Dávid Tímea összeállította:Bakk-Dávid Tímea 2006. március 08. 15:18, utolsó frissítés: 14:19

Az Unirea egyik italreklámját betiltotta az Audiovizuális Tanács. A közönség és a kritikusok díjazták, mert megtalálta a közös hangot a fogyasztókkal.

Az Iquads, a hazai reklám-szakportál on-line közönségszavazásán az Unirea (Egyesülés) márkanév- és a Connex-Vodafone Împreună (Együtt) című reklámkampánya eszmeiség-kategóriában lett győztes. A második romániai on-line reklámfesztivál további nyertesei: az Altex – Nebunul (A bolond), a Coca-Cola Igloo és a Zapp – Suparat (Haragos).

A BestAds 2005 öt szekciójában összesen huszonkét rádió-, tévé-, illetve nyomtatott reklámra lehetett szavazni.

Az Altex elektronikai üzlethálózat reklámja (Leo Burnett & Target ügynökség) megelőzte nemcsak a Connex-Vodafone-ét, hanem az egyik legnépszerűbb MTV-reklámot, a Made in Romaniát is.

A győztes Altex-reklám üzenete: nézd meg az orvost, vedd meg az Altex-terméket. Vagyis ha már belefáradtál, sőt: -őrültél az olcsó termékek keresgélésébe, és bolondokházába kerülsz, a megoldás a megfelelő üzlet kiválasztása.

„Miután a megelőző kampányok során megpróbáltak bennünket, fogyasztókat meggyőzni, hogy az Altexnél akár egy koldus is vásárolhat részletre, most a brandjellemzők újabb feltárulkozásának lehetünk tanúi. Eltekintve attól, hogy a reklámok által közvetített ígéreteket csak televízióban alkalmazzák, koncentráljunk a spot epikai szálára:


az egész egy pszeudo-csillapítószerre utal,

amely egyes esetekben jóval erősebben hat, mint az orvosi kezelés. Hogy ez valóban így van-e, később elválik” – írta Alina Stanciu az Iquads reklámkritika rovatában, még a szavazás előtt.A kategória második helyezettje, a Connex-Vodafone (McCann-Erickson) a reklámhanganyagért kapott első díjat.

A képsorok, a helyszínek, az emberarcok és az ötlet maga univerzálisan (értsd: közhelyszerűen) érthető. Példa erre az a tanmese, mely szerint egy kéve búzát nem lehet elszakítani, pedig a búzaszálak önmagukban milyen törékenyek; vagy a „cseppekből áll össze a tenger”, általánosan „egységben az erő” jelmondat, amit mindenki ismer, és innentől csak új formát kellett ehhez az "ideológiához" találni.


Az egyszerre kilélegző tömeg szelet kavar

– és a megfelelő helyen belép a képbe a kisfiú, aki egyedül talán nem tudná elfújni a születésnapi gyertyákat. A telefontársaság szolgáltatásai pedig kit érdekelnek?

A reklámkampányok győztese az Unirea (Next Cap ügynökség). A több változatban sugárzott italreklám láttán sokan fanyalogtak. Az Audiovizuális Tanácshoz (CNA) több panasz érkezett többek közt orvosoktól (az egyik reklámban a munkatársuk kórházi ágya mellett italoznak a szereplők), hogy így sem tudnak fegyelmet tartani az egészségügyi intézményekben – mondta el a Transindexnek Gáspárik Attila, a CNA alelnöke.

A testület végül azt a változatot tiltotta be, amelyben az italukra váró polgárok meghúzzák a vészféket, mert a reklámokban tilos antiszociális cselekedetet bemutatni.„Nekem egyébként nagyon tetszik, mert olyan igazi rossz értelemben vett


"Balkán feeling"-et közvetít.

Ugyankkor szerintem nem ért célt a kampány, mert nem hiszem, hogy valaha számba venném a reklámozott italt. Aki meg azt issza, annak nincs tévéje” – fejtette ki Gáspárik.

Az alelnök ugyanakkor felsorolt néhány kirívóbb esetet, amikor be kellett tiltaniuk egy-egy reklámot. „Egy elektronikai cég azt reklámozta, hogy most minden árat leszállítottak. Elméssz a boltba, és látod, hogy csupán néhány termékre érvényes. Jön a másik:


ne moss fogat, mert elég a rágógumi.

Mindezt egy olyan országban, ahol a fogkrémfogysztásban európai szinten a leghátul kullogunk. Egy margarinreklám azt mondja, ne vegyél több kolbászt, sajtot, mert a margarin íze pótolja mindezt... Van munka bőven”

– sorolta Gáspárik, hozzátéve, a reklámoztatókat legtöbbször a konkurencia készteti arra, hogy a nagyobb hatás elérése érdekében áthágják a szabályokat. A tanács nemrég a Romtelecomnak állíttatta le hat reklámklipjét, amiért nem szabályosan, vagyis nem áfával együtt tüntették fel áraikat szabályosan.

Többször megesik, hogy a konkurens vállalatok feljelentik egymást. A CNA hivatalból is indíthat eljárást, de a legtöbb esetben ez bejelentés alapján történik. „Bevezettünk egy másik módszert is, a tévedések elkerülése végett.

Egyezményt írtunk alá az Országos Reklámtanáccsal (RAC), amiben az áll, hogy minden vitatott anyag kapcsán kikérjük a véleményüket. Működik” – tette hozzá Gáspárik. A CNA egyébként nem a reklámozó cég vagy a reklámkészítő stúdió ellen jár el; az esetleges büntetést a klipet vagy spotot sugárzó médiumok kapják.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS