2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olcsóbb Magyarországról Logant venni, mint helyben?

Szin Péter 2006. március 02. 10:59, utolsó frissítés: 2006. március 01. 19:48

Szabadidőautó #b#koncept#/b#tel rukkolt elő a Dacia. Malőrök a genfi bemutatón: a csomagtartó nem nyílt és leesett az egyik visszapillantó.


A Dacia márka történetében először mutat be tanulmányautót, méghozzá a genfi kiállításon. A Steppe szabadidő-modell (SUV) – csak az a kérdés, hogy a nemzetközi autószalonon bemutatott újdonságból mi marad a sorozatgyártásban. A Dacia kombiváltozatát korábban februárra ígérték, és sokan arra vártak, hogy ezt a modellt mutatja be a cég Genfben,


ám ehelyett a tanulmány érkezett.

A bemutató – noha a modell meglehetős sikert aratott az újságírók körében – nem sikerült a legfényesebben. Előbb kívülről kulcs nélkül nem volt nyitható a csomagtartó (ez a típushibája a négyajtós változatnak is), utána leesett a jobboldali visszapillantó tükör, de ezt a cég alkalmazottai két perc alatt visszaragasztották.

Mindez annak a jele, hogy a Renault a határidőket a maximumig feszítve dolgozott a tanulmány legyártásán, s ez a szerelési minőség rovására ment.

A téli sportolás kiszolgálására kihegyezett, indulásból tetőcsomagtartóval szerelt tanulmány helyszíni beszámolók szerint "élőben kimondottan jól mutat". A tervezést a Renault dizájnközpontja végezte.


A gyár ígéretei szerint

a tágas beltér a sorozatgyártású változatban is megmarad – mindenesetre a Steppén az az érdekes, hogy a kerekeket tíz centivel hátrébb tolták, így a sárhányó íve egyáltalán nem lóg be a hátsó ajtókba. További szokatlan (és praktikus) öltet, hogy a maximálisan 1,7 köbméteres csomagtartó az áruszállító típusokból ismerős, kétszárnyú ajtón pakolható, ami viszont egy kilinccsel nyílik.Az extrák: a SUV-okon megszokott,

hangsúlyos, vastag sárhányóívek, a visszapillantó tükörbe épített irányjelzők, a kitámasztható csomagtérablak, s nem elhanyagolhatók a 17 hüvelykes felnik sem. A Steppe elöl xenon, hátul LED-es fényszórókat kapott – ha ilyen extrákkal szerelik a sorozatgyártású modellt, akkor oda a sokat reklámozott olcsóság.

További ötletek: egyharmad-kétharmad arányban dönthető és variálható a második üléssor, rakodópolc a tető alatt, összesen több mint 3,3 négyzetméter ablak, két DVD-lejátszó a fejtámlákba épített képernyővel, mp3 lejátszó.

Jelentős javulás az eddigi Loganokhoz képest, hogy a gyártó a Steppe kedvéért lemondott a belső térben használt, nyomasztóan olcsó hatást keltő – és valóban olcsó – műanyagokról: a világos műanyagok és bőrhuzatok kellemes tapintásúak. A dizájncsoport


a műszerfalat is teljesen áttervezte.

Iparági szakértők szerint a Renault a különleges igényű piaci szegmensek tesztelésére szánja a Steppét. További motiváció, hogy a legnagyobb közép-kelet-európai konkurens, a Volkswagen tulajdonában levő Skoda már be is mutatta Genfben egy tavalyi SUV-koncepció, a Roomster sorozatgyártású verzióját, és komolyan foglalkozik egy másik sportos koncepció, a Yeti gyártásán is.


Itthon a fő kérdés az: mennyibe fog kerülni

a kombiváltozat? Az Autonews.ro szakértői szerint az alapverzió árát valószínűleg a 7000 eurós pszichológiai határ alá fogja belőni a Dacia Renault. Szintén a sales logikából fakad, hogy a jobb felszereltséggel szállított verziókért sem szabad sokkal többet kérni, mert a Logan előnye a tágas belső és a praktikum mellett az olcsóság.

És hogyan mutat majd? Az extrákat leszámítva – sícsomagtartót valószínűleg a csúcsmodellre sem szerelnek – a kombi vonalai több, mint valószínű, hogy a tanulmányautó dizájnját követik majd. Szakértők szerint a koncept a karosszériát tekintve nagyon közel áll a sorozatgyártású modellhez.

A mostani Renault-bejelentés szerint a kombit szeptemberben, a párizsi autókiállításon mutatják be, itthon októbertől lesz kapható.

További érdekesség Logan-témában az,


hogy egyes erdélyi autókereskedők arra panaszkodnak, hogy az év elejétől eladásaik visszaestek. Egyes információk szerint olcsóbb Magyarországon vásárolni a Pitesti-ben szerelt autót – írja az Averea napilap. Példa erre egy szebeni taxivállalat, amely öt Logant importált Magyarországról – így körülbelül 1200 eurót spórolt autónként. A Dacia holnapján közölt adat szerint a legolcsóbb modell 6230 euró.

A spórolás oka a vámhivatal közlése szerint az, hogy a határon vissza lehet igényelni az áfát, illetve román gyártású termékekre eleve nincs vám. A Dacia autógyár szóvivője, Silviu Sepciu viszont kételkedik a dologban.

Elmondása szerint "egyértelműen túlzás" ekkora megtakarításról beszélni, merthogy Magyarországon az alapmodell 7100 euróba kerül.

Hírforrás: Autonews, Evenimentul Zilei, Hotnews

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS