2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Prigat, Cappy és társai: ne áltasd magad, nem "natúr" üdítőt fogyasztasz

S. Z. 2006. február 23. 17:45, utolsó frissítés: 17:23

#b#Csontritkulást#/b# okozhatnak a koffeintartalmú üdítők, és növelik a szervezet vízszükségletét.


Ártalmas-e a kóla, és ha igen, miért? Rossz nyelvek szerint ez az üdítő annyira savas, hogy eldugult lefolyók tisztítására is alkalmas – csak egyszerűen bele kell tölteni. Igaz lehet ez?

Dr. Gáspárik Andrea Ildikó: – Ízjavító és antibakteriális tartósító hatásuk miatt a 'savasság' az üdítőitalok egyik alapvető jellemzője. Ezen italok általában 3,4 pH-értékűek, de van 2,5 pH-s kóla is. Namármost a szervezet – veszélyeztetett pH-ját növelendő – az amúgy csodálatos önszabályozó képességével mozgósítja a kalciumot a csontokból.
Ennek hosszútávon csontritkulás lehet a következménye. Azonban mielőtt még ezeket pufferolni tudná a szervezet, a savak már kifejtik közvetlen erozív, károsító hatásukat magára a gyomor nyálkahártyájára. Az alacsony hőmérséklet miatt (hűtött italok lévén) ugyanakkor a gyomorenzimek is lefreezolnak, szóval teljes lesz a káosz az emésztőcsatornában.

A kóla koffeintartalma növeli az ital vizelettel történő kálciumürítő hatását, tehát tovább ritkulnak a csontok. Üdítőitalaink mind üres kalóriát hordozó cukoroldatok, vagyis nutritív, táplálkozási értékük nulla. "Folyadékbevitelre" pedig egyáltalán nem alkalmasak, sőt inkább növelik a szervezet vízszükségletét.

És mi a helyzet a "natúr" gyümölcslevekkel (Prigat, Cappy stb.)? Ezek valóban egészségesek, mint ahogy a reklámokban szerepelnek? A boltban az átlagvásárló hogyan különböztetheti meg az "igazi" gyümölcslevet a kamutól?

– Az említett italoknak valóban nem sok közük van a természetességhez. Minden ital, ami hozzáadott cukrot, savakat és egyéb adalékot (tartósítókat és színezékeket) tartalmaz, ártalmas. Érték szempontjából összehasonlítani a kólát a Cappyval vagy a Prigattal olyan, mintha azt elemeznénk, értékesebb-e a festmény, ha csak egy szabin nőt ábrázol, nem hármat.Oda kell figyelnünk tehát az áru összetételére, mielőtt még rászoknánk ezekre a levekre. Ha pedig szenvedélyesen fogyasztunk ilyesmit, semmi gond, de ne áltassuk magunkat azzal, hogy "natúr" üdítőt fogyasztunk. Ez nem az egészség, hanem a szenvedély oltára.


Sokat halottunk arról, hogy a csontritkulás legjobb ellenszere a tej. De azt is olvastuk, hogy a tejben levő kalcium nem szívódik fel a szervezetben. Akkor mi az igazság?

– Talán nem is a felszívódással van a gond. A probléma a fokozott fehérjebevitellel van. A tejtermékek sok fehérjét tartalmaznak, ez pedig üríti a kalciumot.

Az afrikaiak például igen kevés kalciumot fogyasztanak, de mivel fehérjékben is szegény az étrendjük, nincs csontritkulásuk. Az eszkimók étrendjében sok a fehérje és sok a kalcium is, így náluk magas az oszteoporózis előfordulási aránya. Félreértés ne essék: szükségesek az állati eredetű fehérjék is, de mértékkel.
A mendemonda szerint a mai zöldségek-gyümölcsök már nem annyira gazdagok vitaminokban, mint régen. Ugyanakkor sokan azt is tudni vélik, hogy a vitaminpasztillák nem szívódnak fel a szervezetben. Hogyha mindkét állítás igaz, és se gyümölcsevéssel, sem pedig tablettákkal nem lehet tartósan vitaminokat juttatni a szervezetbe, akkor hogyan pótolható a (valószínűleg hiányzó) mennyiség?

– Ami a hazai zöldség-gyümölcs kínálatot illeti, szerintem semmi ok az aggodalomra. A hazai termékekben bőven van vitamin, kemikáliák meg aligha. A natúr italok és vitamin-bomba készítmények gyártóinak az a dolguk és érdekük, hogy termékeiket eladják s ehhez piacot fejlesszenek.Nekünk pedig az, hogy a nyilvánvaló – vagy a fehér köpeny mögé bújtatott – reklámok dzsungelében előszedjük a liánvágó macheténket, kimenjünk a zöldségpiacra és a hóstáti néni brokkolijából lemetsszük az ebédnekvalót.

Sajnos megemeltük és elzüllesztettük az "íz-küszöbeinket". A mai felnőttek már bébikorunkban édesített teákat, szörpöket kaptak a gondos édesanyáktól. Később a szomjúságot reflexből is édes italokkal kívánjuk oltani. A természetes élelmiszerek natúr ízkínálatát pedig – ízesítők által lebénítva – egyre kevésbé észleljük.
Különböző verziók keringenek azzal kapcsolatban, hogy mennyi folyadékot kell inni naponta. Ezzel kapcsolatban mi a valóság?

– A szervezetnek a normális működéshez szüksége van napi 2,5 liter víz bevitelére. Lehetőleg ne nagy mennyiségekben – "subokban" – hanem beosztva adagoljuk ezt magunknak. Legjobb, ha mindig van kezünk ügyében víz, és például tízpercenként kortyolunk.Ezáltal ürülnek az anyagcseretermékek, a méreganyagok a szervezetből. Az immunrendszer, az anyagcsere és a szervezet általában ezzel a vízbevitellel tud hatékonyan működni. Ha viszont üdítőket, kávét vagy alkoholt fogyasztunk, a 2,5 liter víznél jóval többet kell bevinnünk. A túlsúlyosaknak ajánlott a napi 3 liter víz fogyasztása.


Dr. Gáspárik Andrea Ildikó a Romániai Oszteoporózis Megelőző Társaság (ASPOR) elnöke.

Anyagunkat ARC-plakátokkal illusztráltuk

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS