2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Oltcit versus Dacia – alternatív romániai autósidentitás

B. D. T. 2006. február 23. 14:58, utolsó frissítés: 13:08

#b#Tuningőrület: #/b#„csak benzinem legyen, és az Oltcitommal nem vallok szégyent még egy Lamborghini Murcielago előtt sem!”

Régi, már nem gyártott autók felcuccosítása a világon mindenhol a gazdagok kiváltsága. Románia ilyen szempontból is kivételnek számít.

Recept: végy néhány száz euróért egy 1988 előtt gyártott Oltcitot, amibe még Citroen-motort pakoltak a krajovai gyártósoron. Tuningolásának ára nagyjából megegyezik egy használt, akármilyen más autóéval, vagyis kb. háromezer euró.Alternatív „nemzeti autó”

A romániai sebességmániások oldalán tetemes mennyiségű cikk és fórumhozzászólás tanúskodik arról, hogy az Oltcit – vagy ahogy becézik: Olteanca – kis odafigyeléssel és befektetéssel „az utak királyává” válhat. A romániai utakon, tegyük hozzá.

Az Oltcit körül nagyobb kultusz van kialakulóban, mint amilyen a Trabant vagy a Wolkswagen bogár esetében volt. Legalább ezernégyszáz őrült osztja meg tapasztalatait az Oltcit-fórumon, s mindannyian büszkék arra, hogy Oltcittal járnak. Közülük többen már-már a felismerhetetlenségig felcuccosították az autót, gyakran még több pénzt belefektetve, mint amennyivel egy „nyugati autót” megvehettek volna.

Mi ez: nosztalgia? Nemzeti büszkeség – „a mi román autónk”? Sokatmondó tény, hogy az őrült rajongók fellegvára Krajova, ahol az Oltcit-gyár is működött. Ott állítólag minden második embernek Oltcitja, és minden második oltcitosnak tuningolt autója van (és ha egy Dacia-tulajdonos ellátogat oda, „megtér”).

Őrület, de van benne rendszer: a Dacia már elfoglalta a nemzet autója státust, majdnem az egész országnak régebbi-újabb típusú Dackója van, így ha nincs pénzed, de mégis valami másra vágysz, ott a mostohatestvér. Kevés van belőle, már nem gyártják, és nagyon olcsó. A fórumosok azt is felemlegetik, leértékelődése előtt cuccabb autónak számított a Daciánál, és azon dolgoznak, hogy az autó visszaszerezze régi hírnevét.


I’m in love with my car

„Az Oltcit 1986-ban került a családba, egy héttel Csernobil előtt. Nem tudom, miért, mindig szerettem ezt az autót” – nosztalgiázik az egyik rajongó. Mikor becsukod az ajtót, nem érzed a huzatot, mind egy Daciában – írja egy másik.

Az Oltcit-klubidentitás együtt jár a Dacia-gyűlölettel, bár kivételek is vannak. Egyes őrülteknek gyűjteményük van román gyártmányú autókból, az „istállóban” pedig egymás mellett áll békésen az Oltcit, az ARO, a Dacia.

Az alternatívok azonban többnyire – amellett, hogy beismerik: szentimentális okokból maradtak meg az Oltcit mellett – váltig állítják: jobb, mint bármelyik Dacia. Az Oltcit 13 másodperc alatt, míg a régi Dacia 19 alatt gyorsul száz kilométer/órára. Tuningolása 3000-4000 euróba kerül, attól függően, mennyire alakítja át a tulajdonos. Tuningolva pedig jobban néz ki, mint egy Daci, amelyikbe ugyanannyi pénzt öltek – állítják az Oltcit-pártiak.

Egy ősi szájt szerint egy Oltcit csupán maximum 149 km/h-val képes menni. Az Oltcit-fórum és a 4tuning.ro látogatói szerint ez az állítás kétségkívül hamis.

Mégis, a Dacia versus Oltcit közönségszavazáson a Dacia nyert, igaz, csak hajszál híján. Tény, az Oltcit többet fogyaszt, ám gyorsabb: míg egy Dacia a 150 km/h-s sebességet nem tudja megtartani, vagy felfőzi a motort, azt egy „mezei” Oltcit is megtartja, bár afölött már nem stabil az autó.

Az oltcitosok ugyanakkor igazságtalannak tartják, hogy speciális léghűtéses motorjának hangja miatt "porszívónak" bélyegezték kedvencüket, miközben ha egy Porschénak van hasonló hangja, az menőnek számít.


Urban legends – „Ismeri az Oltcitot?”

„Kolozsvári vagyok, épp Tordára mentünk. A Feleki-tetőn, még Torda előtt elhagyott egy Oltcit, pedig 140-nel hajtottam. Gondoltam, mi a fene, felnyomtam 160-ig, majd 180-ig, az Oltcit még mindig előttünk. Aztán beértünk a városba, én meg elvesztettem szem elől, de kíváncsi lennék, milyen motor volt benne…” – írta a fórumra egy autótulajdonos.

Állítólag volt egy Oltcit, amely megnyert egy városi gyorsulási versenyt. Erről azonban már csak az Adásvétel topicban tanúskodik egy hirdetés: a bajnok-Oltcit 1100 euróért eladó.

Egy felcuccosított példány („Oltcit Turbo”) simán megelőzött egy Audi A4-est, valamint egy 2000 köbcentis motorral futó Fordot.


Dacia sucks

Férj cseveg a feleségével, az asszony elárulja: parkolás közben az Oltcittal nekiment egy másik autónak. „Még ha legalább egy Logan lett volna!” – kiált fel a férfi.Az Oltcitról ballada is született már. Az országszerte működő klubokon, találkozókon és a klubidentitást erősítő fórumokon persze a szakmai érvek mellett „politikailag nem korrekt” hozzászólások is elhangzanak. A „megszállottak” a Dacia-tulajdonosoknak címzett ötleteiket külön topicban gyűjtötték össze.

Árulók persze mindenhol akadnak: aki eladta az Oltcitot, és Logant vett, nem számíthat kíméletre.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS