2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nő-férfi esélyegyenlőségi toplista: Románia 58-ból a 41-ik

Bakk-Dávid Tímea összeállította:Bakk-Dávid Tímea 2006. február 21. 17:59, utolsó frissítés: 17:04

#b#Szakadék a nemek között:#/b# a nők sokkal kevésbé tekintik biztonságos helynek a világot, mint a férfiak.

Érdekes adalék lehet a Világgazdasági Fórum esélyegyenlőséget vizsgáló tanulmányához, hogy egy, az általános közérzetet és a közvetlen környezethez, illetve a társadalomhoz való viszonyt vizsgáló Gallup International-felmérés szerint a nők sokkal kevésbé tekintik biztonságos helynek a világot, mint a férfiak.

A bérezés, szakmai érvényesülés, oktatás, egészségügyi ellátás, valamint a politikai döntéshozatalban való részvétel azok a területek, ahol egyértelműen kimutatható, hogy a nők hátrányos helyzetben vannak a férfiakkal szemben – derült ki a WEF 2005-ös jelentéséből (letölthető .pdf formátumban itt).

A jelentés készítői 58 országban vizsgálták a nemek közötti szakadék mélységét. Az esélyegyenlőséget öt területen elemezték: a bérezést, a munkaerő-piaci érvényesülést, a politikai döntéshozatalban és az oktatásban való részvételt, valamint az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést vizsgálták, s az eredmények alapján rangsorolták az államokat.


Románia összesítettben a 41. a listán.

A nemek közötti szakadék Svédországban, Norvégiában, Izlandon, Dániában és Finnországban a legkisebb – ezek az országok nyújtják a nők számára a legszélesebb oktatási, politikai és karrierlehetőségeket, vagyis a nők számára itt sokkal magasabb életszínvonalat biztosítanak, mint a világ más részein.

Az első 15 legsikeresebb ország között egyébként tíz uniós tagállam szerepel: Nagy-Britannia a nyolcadik helyet szerezte meg, Németország a kilencediket, és három újonnan csatlakozott ország is igen jól teljesített, nevezetesen Lettország (11.), Litvánia (12.) és Észtország (15.). A balti államok messze megelőztek olyan "régi" tagállamokat, mint Belgium (20.), Portugália (23.) vagy Spanyolország (27.).

Az Európai Unió viszonylatában a legrosszabb helyezést Olaszország (45.) és Görögország (50.) érte el, amelyek gyenge teljesítménye a nők döntéshozatalban való alacsony részvételével és korlátozott szakmai lehetőségeikkel magyarázható.

Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Csehország viszonylag jól teljesített, 19-25. közötti helyezéseket érve el. A tanulmány elismeri, hogy ezekben az országokban különösen nehéz a nők számára a munka és a magánélet összeegyeztetése.


Nézzük Románia jegyeit:


3.70-es átlaggal (1-től 7-ig terjedő skálán) szerepel az ország – közvetlenül Banglades és Malajzia után. Zimbabwét viszont megelőztük, 3,66-os általánossal utánunk kullog.

A legjobb helyezést – 23. – Románia a gazdasági részvétel-bérezés kategóriában szerezte, ami abban a viszonylatban, hogy a lista középmezőnyében található Svájc csupán 43., jó, viszont ha az itthoni átlagbérre gondolunk, akkor nyilvánvaló: bármelyik romániai „átlagférfi” szívesen változna rosszul fizetett, svájci női alkalmazottá.


31. hely a munkaerő-piaci érvényesülés kategóriában – Nagy-Britanniának, amely összesítettben nyolcadik, csak a 41. hely jutott.

Románia 35. a nők politikai érvényesülését mérő skálán, ezzel összehasonlítva az összesítettben minket megelőző Kína a negyvenedik. A legrosszabb osztályzatot a nevelésre kapta az ország, így


az 51. helyen már csak Zimbabwénál,

Thaiföldnél, Indonéziánál, Indiánál, Pakisztánnál, Törökországnál és Egyiptomnál vagyunk jobbak. Az egészség és jóllét kategóriában a 47. hely szintén elégtelent jelent, de vigasztalhat, hogy Bulgária, aki összetettben megszerezte a 29. helyet, az utolsók között kullog utánunk a maga 55. helyével.

Érdekesség, hogy szintén tagjelölt Bulgária a nők gazdasági részvételét tekintve az Európai Unió számos jelenlegi tagállamánál jobb eredményt tudott felmutatni.

Magyarország az összesített eredmények alapján a 24. helyen áll, a munkaerő-piaci érvényesülés tekintetében viszont bronzérmes. Rossz a helyzet az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés terén, itt a 40. helyre szorult az ország, 39. helyen áll a nők képzésben való részvétele alapján, a bérezés tekintetében a 30., a politikai döntéshozatal terén a 28. helyen található.

Az elemzés furcsa eredményre jutott Svájccal kapcsolatban: bár az ország csak a 34. helyre került, és ezzel elmaradt szomszédaitól, az egészségügy tekintetében jó eredményeket ért el, s hasonlóképpen jól teljesített a nők politikai részvételét illetően is.
Az összeállítás az MTI és a www.weforum.org alapján készült

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS