2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Disputás tippek: gagyitron, kazán, span, talimali

Bakk-Dávid Tímea összeállította:Bakk-Dávid Tímea 2006. január 24. 17:40, utolsó frissítés: 17:03

Szótár-update: szavak és képek undorító, giccses, kezdetleges, reménytelen helyzetekre, személyekre, tárgyakra. #b#Ti írtátok.#/b#

A Dispután nemrég nyitott, A gamat, a hikomat és a többiek topikból szemelgettünk. A folyamatosan bővülő szlengszótárt ezúttal betűrendbe szedett szavakkal bővítettük. (A disputázók magyarázatai dőlt betűvel szerepelnek; az előzményeket lásd Alkalmazott szleng: minek nevezzük az egypolcos hűtőszekrényt c. összeállításunkban.)


follower: olyan, mint a lúzer, csak rosszabb. Így nevezik a corporate szektorban azokat, akiknek semmi ötletük, a mókuskerék hajtja és a piaci leosztás mozgatja őket, követik és nem befolyásolják az eseményeket. (Kelemen Attila)


gagyitron: buta, mint egy játék-mobiltelefon, semmire sem jó, még vagánykodni sem lehet vele az igazi cuccokkal flangáló haverok előtt. Egyébként gyorsan gagyitron válhat egy elektronikai készülékből; a gagyitron fogalma erős verziójának hangoztatói szerint, amint megjelenik egy kütyü újabb verziója a piacon, a régit már ki is lehet dobni. V.ö. hikomat.

húd (hood): ott élnek nyugaton a fekák, keleten a romák, lepattant hely, fokozottan (pergő)tűz- és bandaveszélyes, éjszaka nem jár oda fehér ember, nappal meg pláne. (Astalavista) A „neighbourhood” angol szóból ered.
V. ö. kártier: a román cartier (külvárosi negyed) szóból.

kazán: főleg szesz, de amúgy is: „olyan kazán vagy, embeer”. (Bishibosh)

láma: az angol lamer szóból (.) V. ö. lémlepuki: a „lepukkant” helyett a „lepuki” alkalmazása célszerűbb, mert ez csak látszólag kedvesebb, ugyanakkor a lepukkant mivolt mellett tartalmazza egyaránt a lepukizást, azaz konkrét lefingást és a művelet staccatójában rejlő véleménykifejező módszert is (Ancora)

nyunyi/nyunyó: rendkívül fontos, elsősorban szubkulturális szó, szerepelhet jelzőként és főnévként egyaránt, jellemzően vékony, meleg trendy partyarcot jelöl max. 24 éves korig, ellentéte a műmájer „titkosilonka”, avagy „Bika Bori”, aki a magára erőltetett machókülső ellenére alig várja, hogy valaki gerincre vágja és kisámfázza. (Ancora) V.ö. tápos: nem feltétlenül homoszexuális, a legutolsó divatot követő, sok kozmetikumot használó, túlságosan ápolt „aranyifjú”.ratyi: eredetileg ezt is homoszexuálisokra mondták. Ratyi egy szappanopera-sorozat, egy videojáték demója, de ratyi lehet egy orgonaszínű, nagy lila csatokkal ellátott retikül is (ratyikül).

redvás: a Redvás Amal (Fucking Amal) című, 1998-ban készült svéd kultuszfilm (rendező: Lukas Moodysson) magyar címében már “kanonizációt nyert” szó még mindig népszerű. A svéd kisváros jelzőjét magyar kultúrkörben azonban nemcsak a lepattant porfészkekre használják, hanem az eredeti címben szereplő jelzőhöz hasonló, széleskörű alkalmazása is lehetséges.span: nem ugrik messze a forgácsolótól, haver. Nekem a lepattant ugrik be mindig erről, de elvégre én a havereket sem válogatom... (Astalavista) Régóta használt szó annak a viszonynak a kifejezésére, amit a haver szó csak részben fed.

A spanom szívességeket tesz, cserébe ő is elvárja ugyanezt tőlem. A viszonyt nem a barátság, hanem a kölcsönös egymásrautaltság határozza meg, a szabályokat pedig az íratlan zsiványbecsület-kódex.

talimali: a társadalmi érintkezés jelentős pillanatát, részben az öncélú találkozást jelöli. A talimali találkozástípus célja kisrészt nem más, mint a találkozás maga azért, hogy a talimalizók néhány percre egy pontban, jellemzően egy szórakozóhely meghatározott részén, vagy annak bejárata előtt koncentrálódjanak.

Nagyrészt viszont azért, hogy vissza-visszatérően megalapozzák a talimaliban részt nem vevők aznap esti Ki kivel jött ma mulatkázni?-kérdéskörének problematikáját, és alapot adjon az összebútorozásokról szóló pletykáknak, a következő – természetesen más résztvevőkből álló – talimali alkalmáig.A talimali néhány percig, de legfeljebb addig tart, amíg a környezet nem vágja le, hogy ki tartozik egy adott talimali résztvevői közé, hogy aztán ebből különféle feltételezések szülessenek, ezt követően a társaság feloszlik, és aznap este már nem, vagy csak véletlenül találkoznak a szereplők.
(Ancora)


A fotókat Szász Péter készítette

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS