2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy poénért pereli a humorista Béfét Dancs Annamari

Sipos Zoltán 2006. január 05. 14:14, utolsó frissítés: 13:28

A popdíva menedzsere szerint a "rossz" még belefért volna: a "szar" nem véleménynyilvánítás, hanem sértés.


– 2005 májusában Udvarhelyen adtuk elő István, a sirály című előadásunkat – meséli Bálint Ferenc (Béfé), a Szomszédnéni Produkciós Iroda humortársulat egyik tagja. Ebben a műsorban szerepelt egy olyan poén, ami Dancs Annamária legújabb albumát a trágyával hozta összefüggésbe.

Az inkriminált utalás egy vetélkedő-paródia során hangzott el Béfé szájából: "van két fődíj, választani kell: az egyik egy mázsa trágya és a másik Dancs Annamari legújabb albuma, de nagyon nehéz lesz a választás, mert mindkettő szar." Az előadásról az udvarhelyi Digital 3 tévéadó felvételt is készített, a poén pedigadásba is került

(ezt Tóth Adél, a Digital 3 főszerkesztője erősítette meg érdeklődésünkre). A társulat következő, tusnádfürdői előadásán már Dancs Annamari is jelen volt – a paródia pedig újból elhangzott."A tusnádfürdői előadás után, amikor meghallottuk, hogy Annamari pikkel ránk, többet nem játszottuk a poént" – mondja Béfé. Az énekesnő szerint a fenti mondat a Btk. 205-ös cikkelye alapján kimeríti a sértés (insultă) fogalmát, így 300 millió lejt követelt kártérítésként. Az első tárgyalásra december 15-én került sor.

Az indoklás szerint a poén elhangzásakor épp tartott a frissen megjelent Dancs-album promóciója, így emiatt csökkentek az udvarhelyi eladások. Megkeresésünkre Dancs Árpád, az énekesnő édesapja és egyben menedzsere elmondta: az eladások csökkenő tendenciája a Digital 3 tévéadó szóráskörzetében mindenhol tapasztalható, míg


máshol a lemez jól fogy,

a koncertekre is sokan járnak. A menedzser azonban kérésünkre nem tudott pontos számadatokat mondani az eladások, illetve koncert-bevételek csökkenéséről, és megkért: ezügyben később keressük meg. "– Mi nem akarjuk korlátozni a véleménnyilvánítás szabadságát, örülünk, ha valaki véleményt mond. Azonban kimondani, hogy 'szar', az nem véleménnyilvánítás" – fejtegette Dancs.

A menedzser szerint a 'rossz' kifejezés használata már szabad véleménnyilvánítás lett volna. A popdívát egyébként már sokan parodizálták – köztük Gáspárik Attila és Fábry Sándor is – mindkét produkciót "nem sértő, sőt nagyon kellemes"-ként írta le az énekesnő papája.

– Ha tényleg ki kell majd fizetni a 300 milliós kártérítést,


egy humorest-belépő 26-27 millió lej lesz

– kommentál Béfé. Azonban itt sokkal többről van szó, mint egy paródiáról, amiért Dancs Annamari 300 millió lejt kér – mondja.

"Hogyha elmarasztaló határozat születne, senki nem merne majd hozzányúlni Annamari munkásságához, valahol Beethoven és Mozart magasságában kellene majd emlegetni – humoristák pedig kétszer is meg kell majd gondolják, hogy mit mondanak.

Egy humoresten elhangzott viccről van szó, ami szabad véleménnyilvánításnak minősül. Annamari közszereplő, hozzá kellene szokjon ehhez" – így Béfé.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS