2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felfedeztük a beláthatatlan ideje takarítatlan közvécét

S.M. 2006. január 04. 18:21, utolsó frissítés: 17:25

A lakosság feléhez nem ért el a csatornázás, az országnak ugyancsak a fele nem mos kezet vécézés után. Mi következik ebből?

A WaterAid nemzetközi segélyszervezet összeállította azon országok 35-ös topját, ahol a "mellékhelyiségekkel" való elátottság szempontjából a legszörnyűbbek a körülmények. Romániának, köztisztaság terén amúgy is kétes hírnevét öregbítendő, sikerült bekerülnie erre a listára is, olyan országok mellé, mint India, Egyiptom, Marokkó vagy Etiópia.

A szervezet által készített jelentés szerint a világon jelenleg 35 olyan ország létezik, amelyiknek legalább 10 millió lakosa nem fér hozzá semmilyen higiénikus vécéhez. Világszinten ez közel 2,6 milliárd embert érint, vagyis a Föld teljes népességének 42%-a csak álmodhat egy kulturált budizásról.


India: vécé az egész világ

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a nagyon rossz higiéniai körülmények miatt minden 15. másodpercben meghal egy gyermek akut hasmenésben. Az abszolút értékeket nézve a legszomorúbb a helyzet Indiában, ahol több mint 772 millió ember kénytelen ott elvégezni a dolgát, ahol éri: a mezőn vagy éppen az utcákon, mivel nem áll más a rendelkezésére.

Kínában 736 millió ember van ugyanilyen helyzetben. Amennyiben a lakosságszámhoz viszonyítunk, Etiópia áll a legrosszabbul: itt a lakosság mindössze 6%-a fér hozzá egy toaletthez. Nem sokkal jobb a helyzet Afganisztánban sem, ahol csak 8% vehet igénybe egy mosdót.


Bevetésen a budikommandó

Romániában a falusi környezetben ugyan teljesen bevett a latrinák használata, de a közvécék helyzete gyakran a nagyvárosokban, így például Bukarestben is katasztrofális. A Hotnews portál riporterei a toplistás helyezéstől fellelkesülve véletlenszerű ellenőrzéseket tartottak néhány fővárosi közintézményben.

Tapasztalataik szerint a közvécék legutóbbi felújításának, de gyakran még kipucolásának idejét is nehéz lenne megállapítani. De olyan is van, hogy egyszerűen hiányzik a mosdó.Az Universitate aluljárónál például egyetlen vécé szolgálja ki a napi többezres forgalmat, beleértve egy sor gyorsétkezde látogatóit. A McDonald’s, a Gregory’s vagy az aluljáró számos palacsintázójának vendégei 5 ezer lejért vehetik igénybe a barlangszerű mosdót, ahol a förtelmes szag és a vizelet mellett a falon számos obszcén ajánlat fogad.

A mintavételben szerepeltek továbbá egészségügyi intézmények, illetve törvényszékek is: a Coltea Poliklinika mosdójáról talán elég csak az alábbi fotót megnézni. A törökvécés helyiségben mosdókagyló egyáltalán nincs, minden rozsdás, de legalább egy részét jótékonyan elfedi a napraforgómag-héj.A másik elrettentő példa: az udristei közlekedési rendőrségen, ahol rendszerint több mint 400 ember tolong tömött sorokban, egyetlen vécé sem áll a rendelkezésükre – a mellékhelyiséget csak a belügyminisztérium alkalmazottjai használhatják.


A lakosság fele mos kezet

A románok higiéniai ismeretei általában meglehetősen hiányosak, ennek bizonyítéka, hogy olyan betegségek, mint a hepatitisz A, folyamatosan terjedhetnek – nyilatkozta a Hotnewsnak dr. Octavian Luchian, a bukaresti tisztiorvosi szolgálat igazgatója.

A hepatitisz A jelenleg a legelterjedtebb betegség a romániai iskolákban és más olyan intézményekben, ahol zsúfoltság van. És mindaddig nem is fog eltűnni, amíg az emberek nem tanulják meg, hogy mossák meg a kezüket a vécé használata után, és amíg a közvécék higiéniája nem lesz megfelelő – véli az igazgató.

Az intézet adatai szerint jelenleg Románia lakosságának 55%-a nem rendelkezik folyóvízzel és csatornázással, vagyis több mint a fele esetében nem megfelelőek a higiéniai körülmények.

Egy friss felmérés által nyilvánosságra hozott adatok is meghökkentőek: a lakosság kevesebb mint fele mos kezet a vécé használata után. Az egészségügyi minisztérium statisztikái szerint a regisztrált hepatitisz A esetek száma 2003-ban 9.434 volt, és ehhez képest 2004-ben már egy közel 10%-kos növekedés volt tapasztalható.


Szerencse, hogy nem Afrikában vagyunk

Gabriel Manole, a Ploiesti-i Gyermekkórház sebészének véleménye szerint Romániának azzal van szerencséje, hogy a mérsékelt éghajlaton fekszik. "A jelenlegi higiéniai körülmények között, ha Románia Afrikához hasonló éghajlattal rendelkezne, sokkal nagyobb problémákkal kellene megbirkóznunk".

Az orvos véleménye szerint az állam csak nyerne vele, ha többet foglalkozna a közvécék tisztaságával, mert az egészségügy jelentős összegeket spórolna meg a betegek számának csökkenésével.

Jelen pillanatban a szaktárcának egyetlen egészségügyi oktatási programja fut az iskolákban a tanulók felkészítésére – külföldi alapokból. Ennek hatékonysága azonban erősen megkérdőjelezhető, mivel egyrészt nem kötelező tantárgy, másrészt országos szinten csak 300 személy foglalkozik a tanárok ezirányú felkészítésével.

forrás: Hotnews.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS