2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

ABS-sel szerelik az új Loganokat

B. P. E. 2006. január 04. 16:35, utolsó frissítés: 16:14

220 ezer kocsit gyártana idén a Dacia: nem számítottak arra, hogy a hazai autópiac ennyire erős.

Az Automobile Dacia 34,3%-kal növeli termelését idén, a gyár kapuját 220 ezer Logan fogja elhagyni – ám a hazai eladások stagnálása mellett ezeknek legalább a felét külföldön értékesítik.

A Dacia üzleti eredményei nagymértékben függnek a belföldi piactól, amely a legszerencsésebb esetben is épp csak eléri a tavalyi szintet – véli Jean Michel Sicre gazdasági igazgató. A CKD (Completely Knocked Down – a más országokban való összeszerelésre készült alkatrészek gyártása) azonban 120 ezer darabra fog nőni a 2005-ös 30 ezerről.


Újdonságok

A 2006-os célkitűzések közt előkelő helyet foglal el a dízel-változat bevezetése mind az 50 országban, ahol év végéig forgalmazni fogják a Logant (jelenleg 38 országban kapható az autó). Szintén idénre tervezik az 1,6 literes, 107 lóerős változat bevezetését, és az öt vagy hét személyes kombiváltozat bemutatását.

A cég eladásai tavaly 70%-kal nőttek (163 723 darabra), elsősorban a Logannak köszönhetően, amelyből 167 700-ret értékesítettek 2004 szeptemberi bevezetése óta (ebből 108 ezret Romániában). A Dacia iránti érdeklődés 41%-kal nőtt Romániában, és jelentős mértékben Közép- és Kelet-Európában, Törökországban és Maghrebben. A Dacia-export 210%-kal nőtt, 50 623 darabra.
A Logan termékcsaládot legkevesebb 8-10 évig fogják gyártani: a modell első átalakítására 2008-2009-ben kerülhet sor. Az Automobile Dacia alelnöke, Constantin Stroe szerint azonban badarság lenne azt hinni, hogy a Logan is olyan hosszú életű lesz, mint a Dacia 1300. A Dacia minden évre újításokat ígér, így idénre várható a kombi, 2007-re pedig a furgon változat.

A cég idénre 1,5 milliárd eurós üzleti forgalmat tervezett a tavalyi 1,1 milliárd után. Becslések szerint 2005 volt az első nyereséges év, mióta a francia Renault átvette az Automobile Daciát, de a hivatalos éves eredményeket csak februárban közlik.


Standard felszerelés lesz az ABS

A Dacia Logan dízel Ambition változata lesz az első, melyet alapfelszereltségként fog a cég ABS-sel (blokkolásgátló) szerelni. Két hónapon belül az 1,4 literes benzinváltozat, az Ambition Plus is ABS-t kap. Eddig a Logan 1,6 literes Ambitionja volt az egyetlen, melyben alapból benne volt az ABS.

A Renault világméretű értékesítési terveivel párhuzamosan a Logan hamar a modern Románia jelképévé válik – véli a New Europe gazdasági szaklap. A Renault Közép- és Kelet-Európából Észak-Afrikára, Ázsiára, Dél-Amerikára és a Közép-Keletre akarja kiterjeszteni piacát két új gyár építésével, amelyek a Romániában gyártott alkatrészekből szerelnék össze a Loganokat.
A Renault abban reménykedik, hogy 2010-ig több mint egymillió Logan talál gazdára. Tavaly év végéig nyolcezerrel több Logant értékesítettek, mint eredetileg tervezték.

Nem számítottunk arra, hogy a román autópiac ennyire erős – ismeri be a gazdasági igazgató. Románia az európai rangsor végén kullog az egy főre eső gépkocsik számának tekintetében: míg Olaszországban kevesebb mint két főre jut egy autó, Romániában ezer lakosra csak 140 gépkocsi jut.


Sikerkulcs

Közép- és Kelet-Európában a Logan a Skoda után a legnépszerűbb autónak számít, és a nehézkes németországi kezdés után úgy tűnik, Nyugatra is sikerül betörnie. A Logan tavaly júniusban jelent meg Franciaországban, majd Spanyolországban. A következő országok: Ausztria, Olaszország, Belgium, Svájc és Hollandia.

A gazdasági igazgató szerint a Logan nyugati sikerének kulcsa az idősebb korosztályban keresendő, amely nem vevő a legmodernebb technikával és kütyükkel szerelt szuperautókra.

(forrás: Averea, Gazeta Sporturilor, Hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS