2022. január 23. vasárnapZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Műhold-távlat: havas Dobrudzsa, ködös Munténia, napos Kaukázus

Timár Gábor-Kern Anikó (ELTE) 2006. január 01. 13:30, utolsó frissítés: 13:30

A műholdfelvételen teljes szépségükben látszanak a Kaukázus gerinceit fedő hómezők.

Az Európát hóval borító frontok december 27-én még csak kerülgették Romániát. Mint az alábbi műholdképen is látszik, Dobrudzsát hó borítja, azonban ez még a Karácsony előtti hetek öröksége. Az elég sűrű felhőzet alatt épp csak felsejlik a tengerpart vonala, és mellette láthatjuk a fehérben úszó tájakat. A havas vidéken még a Dunát a Fekete-tengerrel összekötő csatorna Constanţa-Navodari-környéki ágrendszerét is észrevehetjük. A Duna deltavidékét teljesen elfedi a felhőzet.

Nyugatabbra Munténia épp felhőmentes, és itt hó sem volt a kép készítésekor. A barna színben látható földeken zöldeskék színű, vékony szalag a Duna folyam. Tőle északra, Bukarest környékén, és a szintén kivehető Bodza folyó alsó folyásánál sűrű, talajmenti ködöt láthatunk. Egyebet pedig semmit: mind Erdélyt, mind Bulgáriát sűrű felhőzet borítja.
Teljes felbontásért katt ide!


A Fekete-tenger túlsó partján is a tél az úr, azonban ott zavartalan a napsütés: a Kaukázus gerinceit fedő hómezők teljes szépségükben látszanak. A Fekete-tenger partja itt hómentes: a barna földek várják a tavaszt és a zöld növényzetet.
Teljes felbontásért katt ide!


A TERRA műhold MODIS-rendszerének képeit december 27-én rögzítettük az ELTE budapesti vevőállomásán.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS