2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

2005 legjei – a leghitelesebb forrásból

szerk. 2005. december 22. 16:44, utolsó frissítés: 16:16

Az idén is gazdagabbakká tettük a gazdagokat, fanatikusabbakká a fanatikusokat és kicsit közelebb kerültünk az esztétikai sebészek szikéihez.

A Z É V E M B E R E

2005 médiasztárja a döglött csirke. Nálunk ő lett az év embere is. Az idén nem lehetett olyan jelentéktelen hírt írni róla, hogy ne érdekelt volna nagyon-nagyon sok embert. A közszolgálati szorongás hőse tavaly bin Laden volt, az idén viszont hol egymás mellé fektetett kivitelben, hol kupacokba pörkölve, hol csak úgy, hanyagul: a csirke. Gratulálunk!
T Á R S A D A L O M

AZ ÉV KÉRDÉSE

15 éve ugyanaz: van-e egyáltalán romániai magyar társadalom, vagy csak egy nagy homokozó az egész, ahol sértődősdit játszanak a gyerekek? Az idén ezt a kérdést többféleképpen is fel lehetett tenni: hogyan lehet újabb bohózati elemekkel tarkítani azt a vígjátékot, amely arról szól, hogy Markó és Tőkés nem bírnak találkozni egymással?

Hogyan mondd el tapintatosan Tőkésnek, hogy az már nem is vicces, hogy az EMNT közleményei mindig azzal kezdődnek hogy felháborodással vettük tudomásul, vagy meglepetéssel vettük tudomásul? Hogyan mond el tapintatosan Markónak, hogy az RMDSZ hírleveleket értelmes, humorérzékkel megáldott emberek is olvassák, és amikor olvassák, beindul a fantáziájuk?


AZ ÉV LEGBEFOLYÁSOSABB ROMÁNIAI MAGYARJAI

Az év legbefolyásosabb magyarja ennek ellenére nálunk: Markó Béla, pártelnök és miniszterelnök-helyettes, kódnevén Országos Béla. Erényei és hibái középtávon is kihatnak a romániai magyar politizálási stílusra. Hogy mi számít erénynek és mi hibának Markó esetében, azt viszont nehéz eldönteni, mert Markó nem az a sematikus képregény-figura, ahogy azt politikai ellenlábasai megrajzolják.

Erény vagy gyengeség, hogy Markó akkor sem borítja az asztalt, amikor már Micimackó is rég bevetette volna a napalmbombát? Hogy Markó hajlamos arra, hogy az utolsó pillanatig taktikai kiváráshoz folyamodik, ezért túl lassú? Hogy a lojális embereknek elnézi a dilettantizmust, vagyis lojálisakat akar hozzáértőnek és nem hozzáértőket lojálisnak? Hogy sokak szerint nem döntötte el, hogy alapvetően és mindenek előtt tradicionalista vagy modernizálódás-párti?


AZ ÉV EMBEREI LEHETTEK VOLNA

Borbély László miniszter és Böjte Csaba. Borbély kompetenciái 2005 során egyre csökkentek és láthatóan semmilyen hasznos ötlete nem volt arra, hogyan hozza vissza a sírból az autópálya-ügyet.

Böjte Csaba pedig újabban média-junkieként viselkedik, egyetlen lehetőséget sem hagy ki a szereplésre, eladdig, hogy a kamerák kedvéért nyíltan kiáll olyan politikai projektekben, amelyeket fanatikusok politikai kalandorságaiként lehetne jellemezni. Mert 2005-ben Böjte már teljesen nyíltan politizál, ami nem egyértelműen szolgálja elesett patronáltjai érdekeit, és nem utolsó sorban teljesen kiábrándító.


AZ ÉV HATÁRHELYZETE

Az udvarhelyi és -környéki árvíz. Cinikusok szerint ez az árvíz volt a legjobb Erdély-imázs pályamunka. Még romlatlan emberek a székely emberek szolidaritását szokták az árvíz kapcsán aláhúzni.


AZ ÉV CSŐDJE

A kisebbségi törvény el nem fogadása. Még RMDSZ-es körök is – nemhivatalosan – nagyon is light-osként értékelik a törvényt. E tervezetre minimalizálva kormányzati célkitűzéseit, az RMDSZ végül nem tudta tartani a Markó által beígért határidőt, mely szerint még az idén megszavazza a parlament a kulturális autonómia kerettörvényét.

A nagy feladatok közül az RMDSZ csak stabilitást és a román politikai nacionalizmus bizonyos mértékű karanténozását tudta elérni. Autópálya ügy: totál csőd, Bolyai: hiányzik az egyértelmű politikai attitűd, a kisebbségi törvény: kínlódás és megint csak kínlódás.


AZ ÉV NORMALITÁS-FEJLEMÉNYEI

Már látható kétnyelvűsödés. A helységnévtáblák térhódítása már a tavaly elkezdődött, az idén egyes pályaudvarokon és prefektúrákon is folytatódott. Újdonság, hogy egyes üzletekben akkor is feltüntették magyarul is a termékek nevét, ha a magyar lakosság történetesen kisebbségben van, ilyen például a Selgros üzletlánc.

Idén is folytatódott a román nacionalisták térvesztése a médiában, most már mintha csak rajtunk múlna, mikor térnek vissza. A Guerilla Rádió egyik promója: Gerilla Rádió Bukarest. Kivételesen nacionalista térként határozhatjuk meg a Babeş-Bolyai Tudományegyetem folyosóit, ahol a deklarált multikulti ellenére mind a mai napig nem jelentek meg a többnyelvű feliratok. Amúgy egyre kevésbé rossz Romániában magyarnak lenni, egyes helyeken pedig egyenesen egyre jobb.


A ProTV közkinccsé teszi a román himnuszt. Több, közöttük manele-verzióval is előrukkolt a vezető román kereskedelmi adó kreatívja, bizonyítva, hogy kereskedelmi adók is szembe mehetnek a tekintélyekkel, vállalhatnak fel konfliktusokat a társadalom ultrakonzervatív szegmensével, és hogy Romániában lehetséges az, ami a nemzeti alapon önmegosztó Magyarországon soha nem lenne az.

A kolozsvári Apáczai Fociklub. Hétvégenként olyan emberek fociznak itt együtt, akiknek akár nagyon eltérő is lehet a politikai beállítottságuk. Az üzleti-, civil- és politikai szféra befolyásos kolozsvári magyar személyiségei ők.Betömték a kolozsvári főtéri gödröket. A város mentálisan gyorsabban vetette le a Funar-hagyatékot, mint városképileg. A trikolór-szemétkukák eltűntek, a padokat átfestették, de a Mátyás-szobron és a -szülőházon még ott a tábla.


AZ ÉV GYŰLÖLETBESZÉDE

Az év gyűlöletbeszéde Patrubány Miklósé, aki viszont okosan csinálja ugyanazt, amit korábban Molnár József ex MPSZ-küldött nagyon bután. Patrubány így érvel: egy magyar embert nem lehet megsérteni azzal, hogy az arabokat szidják, egy arabot sem azzal, hogy a magyarokat szidják. Egy magyart akkor lehet megsérteni, ha a magyarokat szidják. Egy zsidót akkor lehet megsérteni, ha a zsidókat szidják. És ha már itt tartunk:


AZ ÉV RAP-KÓRUSA

Az EMI-nem. A lendületes fiatalok megakadályozták Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselőt, hogy előadást tartson a kolozsvári Sapientián, méghozzá úgy, hogy nem engedték be a terembe. Az EMI sajátos performance-a jót tett az EMI-nek és jót tett Eörsi Mátyásnak is, mert napokig erről szólt a média. De rosszat tett minden higgadt, civilként gondolkodó romániai magyarnak.
AZ ÉV MÉDIÁS FEJLEMÉNYEI

Harc volt az Evenimentul Zilei szerkesztőségében, de az Adevărul szerkesztőségében is ahonnan az elit lelépett és Gândul címmel új lapot alapított.

Ami a magyar mezőnyt illeti, az RMDSZ megfosztotta politikai támogatásától a Romániai Magyar Szót, amely kevéssel ezután már csak sajtótörténeti zárójelként működik. Helyette Markó PR igazgatója, Stanik István új lapot indított, Új Magyar Szó néven, amely a Krónika legfontosabb versenytársa lehet. Az idén több magyar kereskedelmi rádióadó is kapott frekvenciát – és nem utolsó sorban, elindultak az első politikus blogok is.


AZ ÉV TEMATIZÁLÓI

A Bolyai Kezdeményező Bizottság, mert új ötleteket vetettek be és kimozdították a holtpontról a magyar egyetem ügyét.


AZ ÉV BLÖFFJEI

A megablöff: Tariceanu bejelenti az előrehozott választásokat.Nagy-nagy blöff: a Duna Televízió Autonómia néven új csatornát indít. Közepes-haladó blöff: hogy magyar kormánytámogatással romániai magyar televízió indul.
Haladó blöff kategória: A SRI főnöke szerint bérgyilkosoktól kell tartania Băsescunak
Romániai magyar kedveske blöff kategória: az időjárás miatt halasztották el az EMNT+SZNT ülést.


AZ ÉV “BÖLCSESSÉGE”

György Attila a December 5-e után egy évvel c. rendezvényen: Semmi sem veszett el, biztos, hogy magyar állampolgárságunk jövő héten nem lesz, sőt, a rá következő héten sem, viszont én még mindig őszintén hiszem, hogy előbb vagy utóbb, ha kell, akkor a magyarországiak ellenében is megszerezzük. Ugyanis ez nekünk jár, nem jutott, de jár.


AZ ÉV PR-MALŐRJEI

Kormányfői szint. Szerkójával sokkolta a szarajevóiakat Tăriceanu miniszterelnök, aki december 12-én látogatta meg bosnyák kollegáját, Adnan Terzicet. A találkozón és az azt követő sajtótájékoztatón a kormányfő terepszínű katonai uniformisban jelent meg.Diktatúra vagy szükségállapot van önöknél – kérdezte ironikusan egy helyi újságíró. A nevetgélő sajtósok másik cinikus kérdése ez volt: senki sem szólt neki, hogy 10 éve vége a háborúnak? Az eset komolyacska diplomáciai baki, mert egy idegen állam területén legfeljebb a megszálló hatalom képviselője szokott katonai egyenruhában mutatkozni hasonló helyzetben.

Pártelnöki szint. Az RMDSZ által szervezett marosvásárhelyi Omega-koncerten Markó Béla benézett kicsit a színpadra, hogy üdvözölje a romániai magyar rocker-társadalmat. Az Omegára és csak az Omegára kíváncsi társadalom pedig spontán viszontüdvözlésének adott hangot.

Popdíva szint. Dancs Annamari diszkódíva beperelte a Szomszédnéni Produkciós Iroda humortársulatot, mert egy jelenetükben D. A. lemezét a szarral hozták összefüggésbe. Dancs 300 millió régi lej erkölcsi kártérítést követel. Véleménye szerint azért járnak egyre kevesebben a koncertjeire, mert az Iroda gúnyt űz belőle.

Amellett, hogy Dancs Annamari értelemszerűen el fogja veszíteni a pert, mert esztétikai kérdésekben az utókor és nem a bíróság dönt, frusztrált gesztusa miatt már önmagában is általános nevetség tárgyává válik, ami tovább apaszthatja rajongótáborát. Ha pedig tényleg a Szomszédnéni miatt nem mennek az emberek Dancs-koncertre, akkor a az Iroda lassan áttérhet a kabarézásból a vallásalapításra.


AZ ÉV BÉKEKÖTÉSE

A Markó-Orbán összeborulás. A béke soha nem tart örökké, első szakítópróbája az lesz, ha a Fidesz kormányra kerül és meg kell határozni az első pénzek irányát. Addig is: béke van, folyamatosak a politikai összekacsintások. A nyári összefekvés lényege, hogy a szocik először ideológiai, aztán politikai bizalmi tőkéjüket veszítették el, arról nem is beszélve, hogy soha nem voltak túlzottan empatikusak határon túli irányokban.És ha az RMDSZ első vonala a Fidesznél már csak az MSZP-t utálja jobban, a politikai logika azt diktálja, a Fidesszel kell szövetséget kötni – ez történt. A Fidesz erdélyi politikai projektje (magyar hangja Szász Jenő) annyira megbukott, hogy alternatíva-vadászat indult: így néz ki a béke Fidesz oldalról.


AZ ÉV RABLÓMESÉJE

Az iraki újságírórablás. Közel két hónapig tartotta lázban a hazai közvéleményt a három román újságíró, a Prima TV riportere, Marie Jeanne Ion és operatőre, Sorin Miscoci, illetve Ovidiu Ohanesian, a România Liberă napilap szerkesztőjének iraki elrablása. A filmbe illő, rendkívül szövevényes akció, amelynek körülményei soha nem tisztázódtak teljesen, egy valakinek biztosan jót tett: Băsescu népszerűségének. A hivatalos álláspont: Băsescu ismertette a túszejtés részleteit – Hayssam volt a tettesK U L T Ú R A , T E C H N O L Ó G I A, T Á P L Á L K O Z Á S


AZ ÉV KÖNYVE

Vallasek Júlia: Lassú utazások könyve. Esszék, kritikák. Komp-press, Kolozsvár, 2005. Tanulmányok, esszék, kritikák esetében nem a legfontosabb szempont, ez a könyv mégis nagyon olvasmányos, nagyon emberi, igen, az emberről lehet belőle sokat megtudni. És annak ellenére, hogy tanulmányok is vannak benne, nem tanítóbácsis, nem kioktató, nem didaktikus – sugározza a tanulságot.

És azt tanítja, milyenek legyünk: nem tolakodók, nem önzők – legyünk kitartóak, komolyak, derűsek. Arról beszél, anélkül, hogy külön mondatokba foglalná, amiről a legjobb könyvek beszélnek: adjunk hozzá a világhoz valamit, ez a feladatunk.


AZ ÉV MOZIJA

Sin City. Az idei év igazi mozis élménye – és bár a szerkesztőségen belül is megoszlottak róla a vélemények – Rodriguez legújabb filmje senkit sem hagyott hidegen.

A Frank Miller képregénye alapján készült mozi jellegzetes atipikus mainstream kultuszfilm. Nagyon erőszakos, nagyon markáns, látványban és hangulatteremtésben igazi mestermű. Beülünk a moziba, és elhisszük, hogy lehetnek egy mondatban megfogalmazott életcélok és lehet ilyen véres végletek között élni: a képregény-figurákhoz képest mi válunk szánalmasan élettelenné.
AZ ÉV SZÍNHÁZI ELŐADÁSA

A Don Juan és Faust. Temesváron a Csiky Gergely Színház társulata egy nagyon ritkán játszott német szerző, Christian Dietrich Grabbe darabját mutatta be. Az 1829-ben írott Don Juan és Faust merész próbálkozás arra, hogy két kultúrtörténeti toposz, az erotomán Don Juan, az érzékiség megtestesítője és Faustus, az örök tudásvágy megküzdjön egymással. A két hősről kiderül, hogy az eredetükből adódó különbségek mellett sok közös vonásuk van: a teljességet keresik mindketten, „egy célt űznek, csak más utakon járva”.

A román származású Alexander Hausvater rendező, aki először dolgozik magyar társulatnál, temesvári alkotótársaival együtt utópisztikus keretbe helyezte Grabbe színművét: egy steril, a madáchi Falanszterre és egy négyszáz-ötszáz év múlva megvalósítandó laboratóriumra egyszerre emlékeztető teret határoztak meg helyszínként, ahol szimultán események bemutatására is lehetőség nyílik.

Itt állatokon és emberi lényeken egyaránt kísérleteznek: Don Juan és Faust is két, lemeztelenített kísérleti példány. A csupán nőkből álló kutatócsoport számára nem közömbös, hogy ők ketten az utolsó hímek: a játék, az újrajátszott történetek hatására felfedezik magukban a visszafojtott vágyat.


AZ ÉV AUTÓJA

Renault Clio III, az új francia kisöcs. Még mindig a kiskategóriába tartozik, de méretben már nagyobb, mint bátyja. Úgy is mondhatnánk: egy nagy beltér köré építettek egy szép autót a franciák. Ráadásul olyat, hogy az még jól dizájnolt, kényelmes és biztonságos: az NCAP töréstesztjén a legtöbb csillagot kapta.


AZ ÉV TECHNOLÓGIÁJA

A 3G megjelent a mobilszolgáltatók árajánlataiban. A 3G előnye, hogy már nem csak halljuk, látjuk is egymást. Hátránya: ugyanez. Annak idején, amikor Párizsban elterjedtek a telefonok, sok félrelépő bukott le, mert a másik szobából kihallgatták a beszélgetést. Meg kellett tanulni kezelni a helyzetet.

Aztán jött az SMS-technológia, ami megint leleplezte a félrelépőket, mert a fogadott és az elküldött SMS-ek terhelő bizonyítékokként megmaradnak a telefon memóriájában. Most a 3G-vel teljesen ellehetetlenült a helyzet. – Hol vagy, drágám? – Hogyhogy hol, hát a konferencián, amiről meséltem... – Akkor mutasd meg nekem a konferenciatermet... Mit lehet erre lépni? 100%-os a lebukás. Hacsak-hacsak nincs nálunk egy jó kis terem-makett.


AZ ÉV MÉDIA-HACKJE

A Muie antireklám-mozgalom. Honlap indult a tavalyi év végén mindent beborító Maggi-szívecskék ellen. A mozgalom gyűrűzött, Bukarest belvárosában megjelentek a Maggi- szívecske típusú, Muie feliratú falragaszok.


AZ ÉV LEGROMANTIKUSABB HELYZETETSZ megkéri Gabi kezét a Médiabefutó 2005 marosvásárhelyi gálájának színpadán. A sztár humorista minden előzetes figyelmeztetés nélkül Gabi táncprodukciója után bejön egy csokor rózsával, letérdel és életre szóló ajánlatot tesz. Később pezsgő és torta-ajándékok is érkeznek. Gabi hősiesen állta az ostromot, de a történet itt nem zárult le, annyit elárulhatunk.


AZ ÉV LENYÚLÁSA

A Tavasz színei giccsshow, amely az idén virágzásnak induló vigasz-biznisz gátlástalan indítása volt. A 27 millió forintba kerülő pár órás nagyváradi előadás remek lehetőségnek bizonyult arra, hogy a népszavazási buktát megideologizálva ügyes üzletemberek jelentős bevételhez jussanak.

A vigasz-biznisz egész évben folytatódott, de többé-kevésbé rafináltabb formákban. Metallica-koncertnyi költségvetéssel jött búcsúkoncertezni Csíkba az Illés együttes, amely annak rendje és módja szerint, mérhetetlen közönnyel le is darálta a kozmikusnak beharangozott nemzetegyesítő melót.


AZ ÉV FXSZRAVÉTELE

A Krónika szülinapi buliján Fábry Sándor igazi zaftos sztárgázsiért személyével illusztrálva megmutatta, milyen egy igazi nagy-nagy fxsz. A csávó annyira lenézte a közönségét, hogy újabb kulturális érvet szolgáltatott Trianon mellett.


AZ ÉV DEKOLTÁZSA

Elena Udreájé. A sajtó által csak "Basescu-szőkéjének" becézett volt elnöki kabinetfőnököt, ahol csak lehetett, ott piszkálta a román média. Egy tévéműsorban Robert Turcescu beugratós kérdésére kiderült, nem ismeri az EU tagországait. Ráadásul nem zavarja a manele sem.


AZ ÉV DUGÁSAI

A mucuska-gate. Nem tudni, volt-e akció vagy sem, de mindenki meg van győződve arról: igen. Azt a gyanút nagyjából sikerült eloszlatni, hogy valóban kémkedés történt, azt viszont nem, hogy a magyar kormány minisztereinek egy részének közös romániai magyar szeretője volt. Ebben az ügyben semmi sem bizonyított, egyesek pedig egyenesen arról beszélnek, hogy aki itt dugott az maga a Fidesz és a Nemzetbiztonsági Hivatal.

A konyhajelenet a The Dreamers-ből. Bertolucci 2003-as filmjét idén vetítették az itthoni művészmozikban. Az egész nem valami nagy ügy, mégis valószínűleg megmarad a szigorú utókor számára is.AZ ÉV KAJÁJA

A Transindex elköltöztetésével egyszerre a szerkesztőség táplálkozási szokásain is drasztikusan változtatott, de a kulináris tökélyig még sok van. A tavalyi befutó pate fint sikerült végre megutálnunk, jelenleg a közelünkben több helyen is gyorsan beszerezhető szendvicsh ku snicel si ku szosz tatziki az állandó alap. Ezt variáljuk néha aludttejes tonhallal, mákos kiflivel (értsd: baton) vagy csak sima mákos/sós pereccel.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS