2022. január 23. vasárnapZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Műholdfelvétel Szentföldről: Izrael kicsit zöldebb

Timár Gábor-Kern Anikó (ELTE) 2005. december 22. 15:40, utolsó frissítés: 15:39

A képen az Izrael-Egyiptom határ jól látható, az eltérő legeltetés miatt.


Karácsony alkalmából nem Erdélyt, hanem a Szentföldet mutatjuk be műholdfelvételen. A felvétel nyugati részén a Földközi-tengert láthatjuk, a szárazföldön két vízfelület: a nagyobbik, délebbre a Holt-tenger, a másik a Genezáreti-tó, a kettőt a Jordán-folyó köti össze.

A Genezáreti-tó északkeleti oldalán levő barnásszürke folt a Golán-fennsík bazaltplatója. Ahol zöldes színeket látunk, ott ilyenkor is él az örökzöld növényzet. Délen a világos felszínek sivatagok, a kép nyugati szélén, a tengerpart közelében észrevehető egyenes vonal (északi oldalán sötétebb, kicsit zöld, déli oldalán világos területtel) Egyiptom és Izrael határa.


Az amúgy mesterséges határvonal az eltérő művelési mód miatt látható: az arab oldalon a legeltető állattartás teljesen letarolja a csenevész bozótost. A legeltetés Izraelben tilos, itt a növényzet néhány tíz év alatt megújult, és a sivatagból már félsivatag fejlődött.


Teljes felbontásért katt ide!

Jeruzsálem a Holt-tenger nyugati partja közelében van, Názáretet pedig a Genezáreti-tó és a Földközi-tenger között találjuk.

A TERRA műhold alábbi MODIS-felvételét december 13-án rögzítettük az ELTE budapesti vevőállomásán.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS