2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A manele stílus áll a legjobban a román nemzeti dalnak?

Gy. A. Gy. A. 2005. december 20. 21:47, utolsó frissítés: 21:47

Remixelte tizedik születésnapján a román himnuszt a Pro TV – és ennek nem mindenki örült. Belehallgathatsz a verziókba és szavazhatsz!


Szerinted melyik verzió a legjobb? (hangminták lent)

Akinek a román himnuszról még mindig előbb a "trei-culori-cunosc-pe-lume" ugrik be – nehéz a rossz szokásoktól megszabadulni –, azoknak is segített felzárkózni a Pro TV: az új, fülbemászó ritmusokat akár még dudorászhatják is.

A kereskedelmi tévéadó december elsején, tizedik születésnapi ünnepségén rukkolt elő a nemzeti himnusz több különféle változatával. Bátrak voltak. Tudni lehetett, ebből még botrány lesz.

Épp a nemzeti ünnepen "meggyalázni" a himnuszt? Gyanítjuk, hogy a magyarországi kereskedelmi csatornánk még messze állnak attól, hogy a magyar himnusz dance-verzióját sugározzák március 15-én. A románok viszont elég lazák ahhoz, hogy nemzeti kinccsé tegyék azt, amit a bürokraták és a nacionalisták csak nagyon


vonalas verzióban tudnak elfogadni.

A magyar nemzeti dallal az Anima Sound System mert elkövetni szabad újragondolást. A 2000-ben megjelent Bujdosó című maxijukon szerepelt a Himnusz-remix, mire a Kisgazdapárt egyenesen alkotmánysértéssel vádolta a zenekart. A jelenkori állapotok ismeretében egy magyar himnusz-remix sorozat hatalmas felháborodás-hullámot váltana ki. De Romániában sem volt nyugi,
a felháborodott nézők az audiovizuális tanácshoz fordultak,

a számtalan panaszlevél mellett (egyikük szerint a tett felér azzal, mintha a zászlóra "csináltak" volna) érkezett közel ötezer aláírás is, amivel azt követelik, vonják felelősségre a himnuszt meggyalázó tévéadót.

A testület két órányi vita után született határozatáról végül is "győzött a normalitás" címmel számolt be blogjában Gáspárik Attila CNA-alelnök. A hatóság úgy döntött, esztétikai kérdésekbe inkább nem avatkozik bele.


"Megszabadítottuk minden konvenciótól és előítélettől"

– ez volt a Pro TV magyarázata a himnusz-verziókra. Véleményük szerint ezáltal a nemzeti dal – a korosztálytól függetlenül –, valóban mindenkié lett. Azaz végre közkincsé tették. És az adó végül is csak folytatta a hagyományokat: 2001-ben már egyszer feldolgozták a himnuszt, amit akkor Pro Tv sztárok adtak elő. Mellesleg a Pro TV egész önünneplésének központi szlogenje a Gondolkozz szabadon, Románia! volt.

Hogy az áthangszerelés ügyes marketing-fogásnak bizonyult, alátámasztja, hogy november 29. és december 5. között a Pro Tv volt a legnézettebb hazai adó: a kereskedelmi (és hirdetési) szempontból legrelevánsabbnak számító 18-49 év közötti kategória 21,4%-a választotta ezt a csatornát. Az Antena1 nézettsége 13,4%, a TVR1-é 8,8%, az Acasăt 8,4%, a Prima TV-nek e réteg 5,9%-a választotta.

A remixekhez készült videoklipek nagyon hasonlóak – mindenik verzióban a tömeg együtt énekel és ráz a himnuszra. Akik a szentségtörést" a legkisebb lelkiismeret-furdalás nélkül elkövetik, a legtrendibb szerkókba öltözött, közismert sztárok.

Természetesen e klipeket meg lehetett volna csinálni igényesebben is, a zenei rész is lehetett volna itt-ott intelligensebb, a lényeg mégis egyszerű: a vezető román kereskedelmi adó hajlandó néha tabukat döngölni – ellentétben a magyar kereskedelmi csatornákkal, akik semmi másra nem hajlandók, csak megerősíteni nézőik előítéleteit.


Hallgass bele, és szavazz!

1. Manele
>> katt ide és hallgass bele!Az a benyomásunk, hogy ez sikerült a legjobban – persze ez a legviccesebb is. Mintha a himnusz szövegéhez – amelyben a "sors, ellenség, barbár" romantikus toposzok adják az alaphangulatot –, ez zenei stílus menne a legjobban. Az énekesek beleélése is kifogástalan, bár a szöveget láthatóan többen is súgógépről olvassák.

A különböző netes fórumokon viszont ez ellen keltek ki a legtöbben, pedig a fél ország manelet hallgat – lehet, hogy a másik fele netezik? A manele megasztárok nevei nekünk nem sokat mondanak, de mi a kisebbséghez tartozunk. Ők: Jean de la Craiova, Adi le la Vâlcea, Petrică Cercel, Elis Armeanca, Sorinel Puştiu és Laura Vass.


2. Dance
>> katt ide és hallgass bele!Ezt a verziót Laurentiu Duta, a 3Sud Est kölyökképű tagja hangszerelte, és részt vesz a szuperprodukcióban az Impact, az Activ, a Fly Project, az Asia, a Pops és a 3SE. A stílust nem különösebben díjazzuk, így ez a feldolgozás sem igazán jött be, a zene pedig túlságosan is a műfaji sablonokra épül, az énekesek sem tűnnek úgy, mintha különösebben élveznék.

3. R'n'B
>> katt ide és hallgass bele!Ez egy nagyon tökös kis verzió, a második kedvencünk, amit Andra, Delea és Anda Adam adnak elő. A zene viszont Puya és Sisu, a szabadszájúságukról ismert La familia rapzenekar tagjainak produkciója. Valószínűleg egy keményebb hip-hop verziót a Pro Tv sem mert bevállalni, így lett inkább egy enyhébb R'n'B.


4. Román nóta (Lăutărească)
>> katt ide és hallgass bele!Zeneileg talán ez a legkidolgozottabb verzió, időnként kusturicás fílinggel. Az előadók neveit nem sokat mondanak, de profi énekesekről van szó itt is – erre azért nagyon ügyeltek mindegyik változatnál. Az énekesek: Nelu Ploieşteanu, Viorica din Clejani, Ileana Turcu Preda, Ileana Ciuculele és Valentin Rupiţă.


5. Rock
>> katt ide és hallgass bele!Loredana, Nicola és a Talisman közös produkciója, Mihai Ogăseanu (akit egyszerűen csak "sláger-gyárnak" becéznek) hangszerelésével. Ha sugároznák a rádiók, vélhetően az egyik legnépszerűbb változat lehetne, igazi örökzöld – ez az stílus, amivel nagyon sok román rockzenekar befutott már. A Pro TV sztárjai, köztük Andreea Esca is ehhez a verzióhoz álltak be a kórusba.


6. Népzene
>> katt ide és hallgass bele!

Egészen klasszikusnak nevezhető feldolgozás, a farkasrévi (Vadu Izei, Máramaros) népzenei kórus előadásban. Eredeti népdal-hangzás, ezzel biztosan nem gázoltak bele senki nemzeti önérzetébe – így nem is lett különösebben izgalmas.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS