2021. október 25. hétfőBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Neten a romániai magyarság 40 ezer szócikkes kronológiája

szerk. 2005. december 15. 18:17, utolsó frissítés: 17:51

Valamennyi 1990-2003 közötti lényeges esemény #b#egy helyen#/b#. Keressen rá!

Az Udvardy Frigyes által összeállított kronológia közel 39 ezer tételt tartalmaz. Az adatbázis tulajdonképpen egy aprólékos sajtószemle, amely az 1990-2003 közti időszak valamennyi lényeges romániai magyar történését rögzíti – napi rendszerességgel.

Az adatbázisnak egyelőre a béta verziója hozzáférhető, de folyamatosan dolgozunk a javításán és bővítésén. Az általános, illetve az évek és hónapok szerinti keresési lehetőség mellett az intézmény-, név- és helységnévmutatók könnyítik meg a használatát.A politikai eseményeken kívül

a kronológiában helyt kaptak a kulturális élet eseményei, a szerkesztő fontosnak tartotta nyomon követni, mi történik a szórványban, az egyházaknál, az oktatásban, a magyar intézményekben, a kis településeken vagy a moldvai csángóknál, de ugyanígy figyelt a kisebbségellenes megnyilvánulásokra is.

Udvardy, aki a HTMH sajtóosztályának volt a munkatársa, a nyolcvanas évek második közepétől foglalkozik az erdélyi magyar kisebbség helyzetének dokumentálásával.

Az Erdélyi Magyar Adatbankban hozzáférhetővé tett munka részét képezte a HTMH nyilvánosan is elérhető sajtószemléinek, de mind terjedelmében, mind pedig kereshetőségében, illetve a mutatók révén annál jóval többet nyújt a felhasználóknak.

>> A kronológia itt érhető el!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS