2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kivi-díjat kap Bálint Arthur Nem, nem, nem című dokfilmjéért

szerk. 2005. december 09. 18:17, utolsó frissítés: 18:17

Miért? Mert egy nem hivatalos, nem ünnepélyes és abszolút tipikus romániai magyar helyzetet fogott meg. A film #b#itt letölthető#/b#!


Bálint Arthur szabadúszó operatőr-rendező, 2001-ben végzett Budapesten a filmművészeti főiskola Bolyai osztályában. Azóta jelentős díjgyűjteményt tudhat magáénak, közöttük a magyar operatőrök legrangosabb szakmai díját, az Aranyszemet is. Mától övé a Transindex attitűd díja is, hamarosan postázzuk neki az egy kiviből álló Kivi-díjunkat.

A film szituációja zsibbasztó: idő 2004. december 5., este, egy jellegzetes székelyföldi falu kocsmája. Megy a Duna TV-ben a népszavazási show, vagyis a hivatalos politikai valóság. Az akváriumban fut a kép, a stúdió kiglancolt, nagyjaink magyarázzák a dolgokat.

Eközben hősünk meghitt esti lerészegedésén ügyködik, székely bácsink megpróbálja megmondani a tutit, hogy ő itt születet és, itt halt... A román kocsmáros hölgyek számolják a magyar alkoholistáktól származó bevételt, a bácsi még inna egy sört, amiből egy meglehetősen kínos helyzet kerekedik.

A Nem, nem, nem 14 perces dokfilm egy olyan valóságról, amit inkább nem veszünk észre, vagy, lásd mainstream média: lehazudunk.

Széplelkeknek, ünnepekre és emelkedett körmondatokra szakosodott újságíróknak, megélhetési politikusoknak nem ajánljuk. Profi és kegyetlen operatőri munka, bohózatba illő hangvágási szituációk. Aki teheti, töltse le, és azonnal törölje le a merevlemezéről, hacsak nem kegyetlen önmegfigyelést akar játszani.A Kivi-díjról

A Transindex szerkesztősége időről-időre konszenzussal szavazza meg, kinek, miért és mikor ítéli oda a murok-, illetve a kivi-díjat. A sárgarépát bárki vagy bármi megkaphatja, ami vacak, zsena, amatőr, ciki, nevetséges, szánalmas, dilettáns, képmutató stb.

A kivi-díjra az esélyes, aki vagy ami friss, innovatív, teljesítmény van mögötte, olyan gesztus, ami gesztus-értékénél több, bátor, bravúros, józan, ironikus, hasznos a közjó szempontjából. A díj csupán egy banális kivi, illetve egy murok. Nemcsak a vastag borítéktól, de az ünnepélyes díjátadástól is megkíméljük díjazottjainkat.


EDDIGI DÍJAZOTTAINK

Kivi
(2.8.2005) A marosvásárhelyi Rotaract Club – mert műanyag-gyűjtő akciót szerveztek a Félsziget fesztiválon
(2.2.2005) A csíki Star rádióreklámjai – mert nagyon szellemesek
(23.6.2004) Nagy András – mert Szászrégenben megnyerte a választásokat

Murok
(2.8.2005) A Diszkrimináció-ellenes Tanács és Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium plakátjai, mert formális-felületes nyomulás volt a jelenlétük a Félsziget fesztiválon
(23.6.2004) Kelemen Ata – azért, ahogy Marosvásárhelyen elvesztette a választásokat

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS