2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szakszervezet: így is, úgy is fizetsz

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2005. december 09. 15:56, utolsó frissítés: 15:56

A tanügyisek akkor is kötelesek befizetni a szakszervezeti hozzájárulást, ha nem tagok.

Fura a tanügyben dolgozók helyzete: függetlenül attól, hogy az alkalmazott tagja-e valamelyik tanügyi szakszervezetnek, vagy sem, köteles hozzájárulást fizetni – igaz, a nem tagok kevesebbet fizetnek.

Matekovics Mihály tanügyminisztériumi vezérigazgató lapunknak elmondta: ez a kollektív munkaszerződés része, már 3-4 éve alkalmazzák. Ennek jogosságát a vezérigazgató azzal magyarázza, hogy a nem szakszervezeti tagokra is vonatkozik az, amit a szakszervezetek elérnek (pl. fizetésemelés).

Kérdésünkre, hogy a 300-320 ezer tanügyi alkalmazott közül hányan nem szakszervezeti tagok, Matekovics nem tudott pontos választ adni, de szerinte elsősorban a szakképzetlen és a helyettesítő tanárok vannak ebben a helyzetben.Kevesen vannak azok, akik elvből nem lépnek be a szakszervezetbe – véli. Konkrét példát is felhozott: egy éve, amikor Arad megye tanfelügyelő-helyettese volt, a megye 7000 tanügyise közül 700 nem volt szakszervezetis.

A szakszervezeti hozzájárulások a tanfelügyelőség saját jövedelmén belül külön számlára érkeznek, ezek felhasználásáról a tanfelügyelőség és a szakszervezetek képviselőiből álló paritásos bizottság dönt.

Matekovics szerint azonban nem mindenki fizeti be a hozzájárulást (amelynek nagysága megyénként változik a fizetés 0,5-1%-a között), mivel ezt nem automatikusan vonják le a fizetésből – ehhez az alkalmazott felhatalmazása szükséges. Az általunk megkérdezett jogász viszont azt állítja: amennyiben a rendelkezés valóban a kollektív munkaszerződés részét képezi, akkor kötelező annak betartása.

A befizetett összeg után már nem kell adót fizetni – akárcsak az egészségügyi és a nyugdíjalaphoz való hozzájárulás esetén. Becsléseink szerint a nem szakszervezeti tagok havonta összesen 1 milliárd lejt megközelítő összeg befizetésére kötelesek a szakszervezetek számlájára.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS