2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csűry István: Egy feljelentés metamorfózisa

2005. december 09. 13:44, utolsó frissítés: 13:44

A #i#harmadik évezred Romániája a protestáns egyházak diszkriminátora#/i#. Senki nem merte ezt leírni a vitázók közül.

A vita lecsengett. Úgy tűnik, mindenki kiírta magából a saját véleményét. Úgy tisztességes, hogy tiszteletben tartsuk ezen megszólalásokat, akár építő vagy sértő, akár illendő vagy trágár tartalmúak is legyenek. Sőt a feljelentők panasza udvarias nyílt levéllé szelídült, tehát mondhatja bárki ezen túl, hogy gorombaság megzavarni a kialakult békés állapotot.


Ennek ellenére szóvá kell tennem


azt az egyszerű észrevételt, hogy a kialakult vita színesen sokoldalúra sikeredett, csak éppen a lényeget kerülte el széles ívben.

Bőven kaptunk anyagot az egyház lejáratására, minden bizonnyal több esetben jogosan is. A nők társadalmi helyzete, a női lélek másságának körülírása igen érzékeny megszólalók részéről történt. Érdemes lenne az egész anyaggal szakszerűen is foglalkozni.

Azonban a feljelentés másról szólt. A vád egyértelműen az egyházak által gyakorolt diszkrimináció a nőkkel szemben. A vitázóktól elsősorban annak megállapítását vártam volna el, hogy leleplezzék az elkövetőt, és jogszerűen bizonyítsák a vádat.

Senki nem állította egyik megidézett egyházból sem, hogy elvárása szerint vették fel a hallgatókat. Sőt, szomorúan vesszük tudomásul, hogy a gyülekezetek igénye alapján folyamatosan csökkent az elmúlt években a felvehetők száma mindkét nemre vonatkozóan. Nem kérdezte senki a vitázók közül, hogy ha az egyháziak ilyen kényszerű helyzetbe kerültek, akkor vajon kicsoda a valós egyenlőesély-csorbító. Minden más téma lehet tisztességes, helyénvaló,


de a főkérdés mögött másodlagosak.

A harmadik évezred Romániája a protestáns egyházak diszkriminátora. Senki nem merte ezt leírni a vitázók közül, mert arra gondolni sem merek, hogy ne sejtenék, sőt ne tudnák ezt alátámasztani. Állítom, hogy minden arra való felvételiző – nők és férfiak – elkezdhetné tanulmányait, ha az egyház minden tradicionális pászmán működhetne, úgy amint tőlünk Nyugatra van, és valamikor Erdélyben is volt.

Nemcsak nem kaptuk vissza intézményeinket, hanem 1999-ban az RMDSZ-es egészségügyi minisztertől engedélyt sem tudtunk szerezni arra, hogy például Nagyvárad negyvenezer protestáns hívének egyetlen kórházlelkészt tudjunk „ortodox minta” szerint szolgálatba állítani.


A börtönökben, kaszárnyákban

a többségieknek álláskeret biztosítja a folyamatos lelkészi jelenlétet, a magunkfajta szolgálatát pedig, több feltétel mellett önkéntességből megtűrik. Amikor alkalom adódott, elkezdtük a vallástanárok képzését (80%-uk nő), de mire állásba kerültek, a román tanügyi törvények csúfot űztek az iskolai vallástanítás kérdéséből.

Nyugaton nincs olyan repülőtér, valamirevaló bevásárló központ, ahol ne lenne állandó lelkészi szolgálat. A kívülállók nehezen hiszik el, hogy milyen nehezen boldogulunk a hatósággal, amikor egyházi keretek között, lelkészi felügyelettel öregotthont, árvaházat hozunk létre.

Nehezen hihető, hogy az egyetemi lelkészi státus a hazai szabályok között idegen elem. Csak román szemüvegen keresztül, és román körülmények között látszik úgy, hogy ezek másodlagos, alulfizetett lelkészi állások, mert számunkra szinte a semmivel egyenlő e területeken az állami támogatás. Ma a szórványokban, kis lélekszámú gyülekezetekben hősies küzdelemre van szükség, hogy a lelkész, vagy lelkésznő híveivel együtt túlélje ezt a valóban esély-egyenlőtlen állapotot.


Tisztelt panaszosok,

továbbra is fenntartom, hogy akciójuk a feljelentés módozatában, valamint tartalmában egyházellenes provokáció. Kíváncsi lennék, hogy az igazi diszkriminátort lenne-e bátorságuk hasonló elszántsággal támadni, avagy aláírásokat gyűjtögetni!?


Csűry István
a Királyhágómelléki Református Egyházkerület főjegyzője

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS