2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Altatják az utasokat, majd kirabolják őket a nemzetközi vonatokon?

S. G., S. Z. 2005. december 07. 16:49, utolsó frissítés: 16:04

A MÁV nem vizsgálódik, mondván: "az alvó utasok maguk kínálják fel a bűncselekmény lehetőségét".


Szeptember végén csak egy pár utast, október végén már egy vasúti hálókocsi összes utasát rabolták ki Magyarország területén úgy, hogy a tettesek feltehetően altató hatású gázt alkalmaztak. Az utóbbi esetről a FreeEx újságírós levelezőlista adott hírt október 25-én.

A rablás a Bukarest és Bécs között közlekedő Dacia expresszen történt, amikor a vonat Aradot és a kürtösi határátkelőt elhagyva Magyarországon járt. A 418-as hálókocsi utasainak beszámolói szerint éjjel 3 és 6 óra között rabolták ki őket. A feltételezések szerint a tolvajok a kocsilégkondicionáló rendszerébe fújtak altatógázt

– a rablásra csak akkor derült fény, mikor a vonat befutott Bécsbe. Az áldozatok többsége román állampolgár volt.

A másik, hasonló esetről Karda Emese, a csíkszeredai művelődési igazgatóság vezetője számolt be lapunknak. Elmondása szerint szeptember 26-ról 27-re virradó éjszaka hivatalos ügyben utazott Budapestre a Corona gyorsvonaton, amelyet a CFR-rel együttműködve a Magyar Államvasutak (MÁV) üzemeltet.

Utólagos visszaemlékezése szerint a rablást megkönnyítette, hogy meglehetősen kevesen utaztak a hálófülkés kocsiban. Mikor az ő fülkéjébe beült egy jegy nélkül utazó fiatalember, a kocsikísérő interjúalanyunkat invitálta át egy másik fülkébe, azzal a felkiáltással, hogy "ugye, szeretne egyedül utazni". A rablás a biharpüspöki


vámvizsgálat után történt.

Karda Emese körülbelül egy órával a határ átlépése után erős fejfájásra ébredt, és észrevette, hogy táskájából eltűnt meglehetősen drága mobiltelefonja és összes pénze. A folyosón az ő táskájából származó apróságok voltak elszórva.

– A fejfájás miatt gondolom, hogy elaltattak, mert amúgy nagyon rossz alvó vagyok, biztos felébredtem volna arra, amint az ajtót záró kallantyút kinyitják. Utólag fedeztem fel, hogyha az ajtót befeszítik, a zárat késsel ki lehet piszkálni – számol be az akkor hajnalban történtekről.

A szomszédos fülkében utazó házaspárt is kirabolták – ők is szokatlan fejfájásra panaszkodtak. A vagonban légkondicionálás nem volt, de az ajtók alsó részén


négy, nagyméretű szellőzőlyuk

található. Feltételezése szerint a MÁV alkalmazásában álló kísérő esetleg összejátszhatott a tolvajjal, mert nem volt ott a kocsiban: a rablás felfedezése után csak egy félórával került elő, és gyanúsnak tartja azt is, hogy külön fülkében helyezte el. A rablók dolgát megkönnyíti az, hogy a Corona Magyarország területén gyakran megáll, így a tettes könnyen kisiklik az üldözők markából.

Karda Budapesten feljelentést tett – mint elmondta, ott hibázott, hogy három napot várt ezzel a lépéssel. Közlése szerint azóta mindig ajtózáró láncot visz magával, ha éjszaka vonatozik, vagy inkább repülővel utazik Pestre.

Kavalecz Imre, a MÁV Rt. sajtószóvivője megkeresésünkre így válaszolt: „a vasúttársaság azzal, hogy együttműködési megállapodást kötött a rendvédelmi szervekkel, megteremtette az utas-biztonság feltétel-rendszerét”. Annak


betartása a rendészeti szervek feladata

– a fentiekhez hasonló eseményekről nincsen tudomásuk, így nem is vizsgálódnak.

Kavalecz szerint a vonatokon egyes esetekben „maguk a figyelmetlen (alvó) utasok kínálják fel a bűncselekmény lehetőségét”, heti 2-3 alkalommal fordulnak elő csomaglopások. Az erre szakosodott bűnözőket egyre gyakrabban sikerül elfogni, erőszakos bűncselekmények pedig nagyon ritkán fordulnak elő.

A szóvivő e-mailjéből kiderül, hogy a kárvallott utasok „több esetben kértek kártérítést, de erőszakos bűncselekményekre nem terjed ki a menetjegyben foglalt utasbiztosítás.” Kérdéseink közt az is szerepelt, hogy elképzelhető-e az, hogy az utaskísérő esetleg összejátszhatott a tolvajjal?

Erre a kérdésünkre azonban konkrét válasz nem érkezett, mi ezt a diszkrét célzásként is értelmezhető mondatot idézzük be válaszként: „a jegyvizsgáló, mint közfeladatot ellátó személy, csak saját felelősségére avatkozhat be.”

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS