2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy átlagos hétköznap a CNN-en: hova tűnt Afrika?

Gy. A. Gy. A. 2005. december 06. 12:28, utolsó frissítés: 12:06

Mikor fontos a globális mainstream média számára egy-egy ország? Mitől lesz érdekes Románia?

Aki az ilyen fajta kérdésekre keresi a választ, jó támpontokat talál a Berkman Center of Media & Law támogatásával létrehozott GAP (Global Attention Profiles) projekt honlapján.

A projektet a Berkman Center kutatójaként Ethan Zuckerman vezeti, lényege, hogy naponta több térképen követhetjük nyomon, a világ mely országa milyen mértékben szerepelt az aznapi híradásokban. Olyan


híreloszlási világtérképekről


van szó, amelyek napi rendszerességgel jelenleg az Alta Vista, a Daypop, a BBC, a Blogpulse, a CNN, a Google News, a New York Post, a New York Times, a Reuters és a Washington Post által feldolgozott tematikák alapján készülnek.A térképek már 2003 júniusa óta hozzáférhetőek, és bár különösebb értelmezés vagy kritikai megjegyzés nélkül jelennek meg, sokatmondóak a csatolt táblázatok: ezek az országok lakosságszámát és a GDP-jét arányítják a médiaszereplések mértékéhez.

Érdekes nyomon követni, hogy egy-egy esemény hatására mennyire változik a térképen szereplő országok "színe". November 10-e környékén, amikor a duna-deltai madárinfluenza esetekre első ízben fény derült, Románia az ABC News térképén pl. vörös színt kapott, ami az intenzív mediatizáltság jele.

Az egyes médiatermékek vizsgálatát programokkal végzik, amelyek naponta akár 1700 keresést hajtanak végre a neten, hogy felderítsék, az aktuális híradásokban mely országok kapták a legnagyobb figyelmet.A médiafigyelmet aztán a GDP-hez és a népességszámhoz viszonyítják, hangsúlyozva az egyértelmű összefüggéseket. Jó látható, hogy a mainstream média elsősorban a gazdag és a nagy országokra fókuszál, a többi állam főleg az ezekkel való összefüggésben kerülhet a figyelem központjába, így például Irak is.

Zuckerman most, saját bevallása szerint azon fáradozik, hogy kimutassa a hagyományos média és az új nyilvánosság, így a blogok figyelme közötti különbségeket.


Jómódú, fehér bloggerek

A HVG által megszólaltatott Zuckerman véleménye szerint a média egyoldalúságát az "alternatív" hírforrások egyensúlyozhatnák ki. A kutató azonban elismeri, hogy az ebben fontos szerepet játszó blogok esetében is gyakran hasonló a helyzet: a "harmadik világ" itt sem jut igazán szóhoz.

A legnépszerűbb, azaz a leghivatkozottabb és legtöbb helyről linkelt blogokat tartalmazó Technorati 100 listájából is kiderül: "a bloggerek közösségét ma nagyrészt jómódú, fehér európai és amerikai technokraták alkotják."

Zuckerman, aki az elmúlt 5-6 évben Afrikában dolgozott, a meglevő "digitális szakadék" kapcsán elmondta, hogy ott ezt a szakadékot nem csak az internethez való hozzáférés, hanem az elektromos árammal való ellátottság jelenti.

"Aztán ott vannak a nyelvi korlátok. Ha nem beszélsz jól angolul, eleve behatároltak a lehetőségeid. Vagy a relevancia kérdése. Ha az interneten léteznek olyan információk, amik hasznosak egy ghánai farmer mindennapi életében, munkájában, de ő nem éri el azokat, akkor megint csak ott a digitális szakadék" – mondta Zuckerman a HVG-nek.

Zuckerman és a Berkman Center másik közös, non-profit projektje a Global Voices, melynek ennek megfelelően az a lényege, hogy a világ különböző régióira koncentráló bloggerek egyfajta alternatív hírszolgálatokként összegyűjtik a tömegmédia által lefedetlenül hagyott területekről származó információkat.

Az aktivista az állítja, a fejlődő országokban való bloggolást kívánja elősegíteni és egy globális párbeszédet serkenteni. Ennek részeként hozta létre a BlogAfrica
projektet, amelyben afrikaiakat kíván bevatani a weblog-készítésbe, illetve összegyűjteni a már létező afrikai blogok tartalmát.

Afrikai segélyszervezeteknél dolgozó önkéntesekkel tartja a kapcsolatot, akik névtelenül, így biztonságukat nem kockáztatva, de tudósíthatnak az egyes országokban uralkodó állapotokról.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS