2022. január 23. vasárnapZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Székelyföld télen: köd, köd és megint köd

Timár Gábor-Kern Anikó (ELTE) 2005. december 05. 13:26, utolsó frissítés: 13:06

Műholdfelvételen is látszik a Radnót és Vásárhely között levő hőerőmű gőze-füstje.


Székelyföld télen olyan, hogy nincs köd és hideg van, vagy beködösödik, és akkor még hidegebb. Az alábbi műholdfelvétel november 15-én, jellegzetes anticiklonális időjárási helyzetben készült. A magas nyomású légörvényben a leszálló, felhőoszlató légmozgás uralkodik.

Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy köd nem alakulhat ki, sőt, ősszel és télen az anticiklon kialakulását követő második-harmadik napon már erősödik a ködhajlam. Ahol megjelenik a köd, ott akár nappal is fagy, míg ahol nem, ott akár a közvetlen szomszédban, tavaszias, kellemes napos idő van.A köd „folyik”:

a völgyekben, medencék alján gyűlik össze, a völgyekben lefelé mozog, hegyek, gerincek kiemelkednek belőle, így sokszor a magaslatokon melegebb az idő, mint a völgyben: ez a hőmérsékleti inverzió.

A képen több ködmezőt is látunk Erdélyben és környékén. Moldva, Havasalföld és a magyar Alföld köddel borított. Kisebb ködmező húzódik a Maros és a Szamos völgyeiben, illetve a kettő közötti területen, Kolozsvár környékén. Lassan folyik a köd a Vöröstorony-szoros felé az Olt fogarasi medencéjében.Teljes felbontásért katt ide!

Ami azonban a jellegzetes őszi-téli helyzet: a székely medencékben áll a köd. Gyergyót és Csíkot masszívan kitölti (csak a Nagy-Somlyó csúcsának kis pöttye nyúlik föléje), Kászonban vékonyabb a ködréteg. Brassó és Háromszék is el van borítva, bár itt kicsivel ritkább a köd, mint a Hargita keleti oldalán. Kézdiszékben a köd lefelé torlódik, a hegyek alja tisztán látszik Torja felé. Székelyföld köd szempontjából


legszerencsésebb része Udvarhely:

a Hargita nyugati oldala nem medence, ezért a pára itt sokkal ritkábban tud összegyűlni. De a tiszta területeken is van párásodási hajlam: a Maros völgyében Radnót és Vásárhely közötti hőerőmű gőze-füstje az űrfelvételen is felismerhető fehér foltot képez. Még egy érdekesség: a pára fölé nyúló Déli-Kárpátok vonulatait szinte végig hó borítja, míg az északabbi de alacsonyabb Keleti-Kárpátok még hómentes volt november közepén.

A TERRA műhold MODIS-rendszerének képét az ELTE budapesti vevőállomása rögzítette.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS