2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marosvásárhely: a közönség is továbbjutást érdemelne

szerk. 2005. december 01. 14:17, utolsó frissítés: 14:17

Kiemelkedő produkciókban a Médiabefutó utolsó helyi szakaszán sem volt hiány, de legjobban a közönség teljesített.

Általános jó hangulat jellemezte a Médiabefutó marosvásárhelyi helyi szakaszát. A nézősereg az első pillanattól abszolút vevő volt a showra, s ezt a húsz produkció fiatal művészeinek többsége is felismerte és kihasználta.


Kimunkált felszabadultság

A tavalyról már ismerős ákosfalvi Forrás néptánccsoport idén sem hagyta cserben a Médiabefutót. Érett produkciójukban egyaránt látszott a rengeteg befektetett munka és a magabiztos felszabadultság. Küküllőmenti néptáncokat mutattak be, amelyekben egyéni adottságaik és az összeszokottság egyaránt érvényesült.


A dobok varázsa
A Koel perkúciós duó Hypnotize című produkciójában törzsi ritmusokkal lepte meg a nézőket, és nem kizárt, hogy valóban irracionális hatással voltak a hallgatóság egy részére. A srácok személyiségéhez remekül passzolt a választott stílus, a zsűri pedig eltöprenghetett, hogyan méretkezik majd meg a duó a kolozsvári, minimalista ütős-zenét kürtőskalácssütő pálcákkal előadó Bereczki Mátyással és a csíki dobvirtuózzal, Balázs Zoltánnal.


Az érzelmes sportember
Nem tudjuk, mennyire jó magasugró a sportiskolás Kecskés Levente Zsolt, de ha legalább annyira jó, mint amennyire a versmondáshoz ért, akkor mindenképpen az országos élmezőnyben a helye. József Attila mára kissé elcsépeltté vált Kései siratójának adott új életet és értelmet. Közben még egy könnycsepp is megcsillant a szemében, az összhatás mégsem volt érzelgős, csak érzelmes. Láttátok már Szergej Bubkát sírni?A tisztaság hatalma
Lőrincz Beáta szintén egy József Attila verssel indult a szavalók mezőnyében, az Elmaradt ölelés miatt elsősorban az őszinte előadásmód miatt hatott a közönségre és a zsűrire.


Mük es lássuk
A székely nyelvjárást a Mük csak a csapatnév megválasztására használta: Mük a színpadon című produkciójukban ugyanis egy szó sem hangzott el. A rövid, kétszemélyes jelenet egyszerűségében volt hatásos, bár a zsűri véleménye szerint van még mit dolgozni rajta, hiszen nem mindenhol egészen egyértelműek a szereplők szándékai.


Kommersz, de hatásos
Vásárhelyen három rapper is benevezett a versenybe. B-Man pillanatnyi stílusváltással kísérletezett, és nem a nyelvét pörgette, hanem az édesanyákról énekelt, Direkt pedig underground megközelítést hozott szövegében. A három hip-hopos közül Slick produkciója volt a legpörgősebb, leglátványosabb – a srác végig táncolt szövegelés közben – , de hozzá kell tenni, ez volt a legkommerszebb is. Ez azonban nem vált hátrányára, hiszen így könnyebb volt megmozgatnia a közönséget is, amihez amúgy remekül ért a 18 éves srác.


Egymásra hangoltan
A Slip duó zeneileg teljesen érett, kellemes, visszafogott saját dallal lépett fel. Az egyszerű szövegvilágú dalnak és előadásmódjuknak köszönhetően rögtön a Transindex csapat kedvenceivé váltak.


Jazztől a passo dobleig – harmonikán
Szabi, a harmonikás a verseny egyik legérdekesebb színfoltja volt, egy egyre inkább háttérbe szoruló hangszert szólaltatott meg – mégpedig remekül – , és stílusos öltözékével is közelebb hozta a közönséget ahhoz a hangulathoz, amelyet zenéjével sugárzott.


A nagymamák szívét is megdobogtatták
A Titán zenekar nem szorult különösebb bemutatásra: a hároméves zenekarnak két albuma is megjelent, felléptek már a Félsziget fesztiválon, ráadásul a tavalyi Médiabefutón szólóban két tagjuk is indult, Szabó Előd és Vizi Imre. Ezúttal is látszott, hogy összeszokott, jó zenészekből álló, magabiztos együttes van a színpadon. A Titán egyetlen hibája, hogy kissé lagzisra veszik a zenét, több igényesség nem ártana, hisz a XXI. századnak nem a Demjén Rózsi és Zámbó Jimmy szintjén mozgó dalokról kellene szólnia.

A marosvásárhelyi szakasz továbbjutói legközelebb szombaton lépnek színpadra, a Médiabefutó első, székelyudvarhelyi regionális döntőjében a kolozsvári és az udvarhelyi továbbjutókkal együtt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS