2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hátrányban vannak a lányok a teológiai felvételin

szerk. 2005. november 24. 17:26, utolsó frissítés: 17:13

Bepanaszolta a református és az unitárius egyházat a Diszkriminációellenes Tanácsnál a Désiré Alapítvány és a Transindex.

Hivatalos átiratban hívta fel a Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) figyelmét egy, a romániai protenstáns egyházakban tapasztalható, dokumentálhatóan diszkriminatív helyzetre az esélyegyenlőségért aktiváló Désiré Alapítvány és a Transindex kiadója, a Média Index Egyesület.


Hátrányban a felvételiző lányok


A konkrét eset: az Erdélyi, illetve a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, valamint a Romániai Unitárius Egyház döntéshozó testületei a női jelentkezőket eleve hátrányos helyzetbe hozó módon írják ki a felvételit Protestáns Teológiára.

A református és az unitárus egyház különbséget tesz a férfi és a női jelentkezők között: ez a gyakorlat volt a jellemző diszkrimináció-ellenes törvény elfogadása (2000 augusztusa) előtt és azután, így az idén szeptemberi felvételi nyilvánosan kifüggesztett adatai szerint is.

A két kerület és az unitárius egyház összesen 19 férfi és 3 női helyet írt ki a Teológiai Intézetbe (végül a bejutottak férfi-nő aránya 20 a 4-hez volt). A női és a férfi helyek előre meghatározottak: a felvételin a nők csak nőkkel, a férfiak csak férfiakkal vannak versenyben.
Minthogy a nők számára kijelölt helyek száma jelentősen kevesebb, olyan nő jelentkezők esnek ki a vizsgán, akik jobb, vagy jelentősen magasabb jegyátlagot érnek el a felvételin, mint az utolsónak felvett férfi jelentkezők. Mindez az jelenti, hogy a teológia református és unitárius karára 2005-ben ötször annyi férfi juthatott, mint ahány nő, és ennek oka nem a nők felkészületlenségében keresendő.

Az ellenpélda az evangélikus egyház, mely más megkülönböztetés nélkül minden diákot felvesz, aki eléri a 7-es átlagjegyet a felvételin. Ugyancsak ellenpélda a nemzetközi református gyakorlat, amely a hasonló vizsgák esetében nem tesz különbséget férfiak és nők között.

A női lelkészség az egyházi viták egyik sarkalatos kérdése. A romániai protestáns egyházak ambivalensen kezelik a problémát, ugyanis nők a 30-as évek óta végezhetnek teológián, de ami a lelkészi munkájukat illeti, az egyházi közvélemény még mindig konzervatívan kezeli ügyüket. A katolikus egyház nagy vitája pedig akörül forog, egyáltalán engedélyezze vagy sem a Szentszék, hogy nők is szolgálhassanak.A két egyháztól kártérítést is lehet követelni

A diszkrimináció különféle formáit tiltó törvény (2002/137, 3. fejezet) az egyenlő esélyek elve alapján kifejezetten tiltja, hogy bármely oktatási intézmény a felvételizők és a diákok között férfi/nő alapon, vagy szexuális beállítottság terén különbséget tegyen. A törvény egyházi intézményekkel annyiban tesz nyilvánvaló kivételt, hogy nem kötelesek más felekezetű diákokat oktatni.

A törvény értelmében az Erdélyi és a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet és az Unitárius Egyházat maximum 20-20 millió lejes büntetéssel sújthatja a CNCD. Ettől függetlenül a hátrányba kerülő női felvételizők, illetve hallgatók a törvény értelmében bírósági úton kártérítést követelhetnek az egyházaktól az elszenvedett diszkrimináció miatt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS