2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Februártól jelenik meg újra a Filmtett

Gy. A. Gy. A. 2005. november 22. 18:17, utolsó frissítés: 17:52

A filmes szaklap nem szűnik meg, de átalakul: a finanszírozási gondok miatti kényszerszünetet arculatváltásra használják ki.


A lap megszűnéséről keringő pletykákat cáfolta Zágoni Balázs, az újonnan bejegyzett Filmtett Egyesület ügyvezető igazgatója és Buzogány Klára lapszerkesztő a mai sajtótájékoztatón.

Az egyetlen hazai filmes szaklap, az ötéves Filmtett kiadásával foglalkozó Moebius Egyesületen belül idén márciusban született meg a döntés, hogy a különböző típusú tevékenységeket szétválasztják, és egy új egyesületet hoznak létre.


Az új, már bejegyzett és működő szervezet, a Filmtett Egyesület hatáskörébe tartozik ezentúl a lapkiadás, a minden évben megszervezett Filmtettfeszt, illetve a Filmtett-Duna Műhely alkotótábor. A filmforgalmazással, filmbemutatás és mozik működtetésével pedig továbbra is a Moebius Egyesület foglalkozik majd. Zágoni elismerte, a Filmtett


finanszírozási szempontból rossz évet zárt

Ennek következménye, hogy idén nincs keret, így a nagyobb eladósodást elkerülendő a novemberi, illetve a december-januári összevont lapszám már nem jelenik meg. A havilap csak 2006 februárjától kerül ismét a standokra.

A lap jövő évi finanszírozását az eddigi gyakorlathoz hasonlóan elsősorban magyarországi pályázati forrásokból kívánják megoldani. A Communitas Alapítványon kívül eddig sem volt romániai támogató, így a román művelődésügyi minisztérium magyar kulturális lapokat sújtó megvonása nem érinti a Filmtettet.

Az új egyesülettel együtt új struktúrája lesz a pályázásnak is – ettől remélik a lap anyagi helyzetének stabilizálódását. Zágoni elmondása szerint erre jelenleg jók a kilátások. A lapot a magyarországi költségvetési megszorítások annyiban érintik, hogy a közalapítványoknak is kisebb alapok állnak a rendelkezésére, mint az előző évben, és ami van, gyakran azt is sokkal lassabban utalják ki.

"Igazából az lesz a döntő meccs, hogy februárban megkezdődik a kiadás, de ekkor még minden bizonnyal nem lesz a kezünkben a pénz, így addig kell kibírni ezt a vesszőfutást, amíg megérkezik az első támogatás. Mi próbálunk idén mindent lezárni, hogy jövőre tiszta lappal induljunk.

Nem a nyomda, hanem a szerzők felé van nagyobb tartozásunk, illetve a fizetések terén is van egy nem túl nagy, de értékelhető lemaradás"
– vázolta a lap helyzetét Zágoni. A kényszerszünetet a szerkesztők arra használják fel, hogy


a lap arculatán újítsanak.

Nem lesz ugyan radikális design-váltás, de részben módosul a borító és a belső oldalak is – az új lapterv decemberben készül el. Új rovatokkal is bővítenek: a tervek szerint például februárban újraindul a már régóta beharangozott filmiskola, amely annak idején, az indulás utáni másfél évben az egyik legnépszerűbb rovata volt a lapnak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS