2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hangulatképek egy nagy-romániás kongresszusról

szerk. 2005. november 21. 17:05, utolsó frissítés: 16:25

Az ünneplő tömeg eufórikus hangulatban újraválasztotta hőn szeretett vezérét. Fotóztuk.

Sugárzott a boldogság az ezernél is több PRM-s küldött arcáról szombaton, a párt negyedik, tisztújító kongresszusán, ahol Vadim Tudor elnököt egyhangúlag újraválasztották. Pontosabban: nemzetiszínű zászlók, fehér lufik, konfettik és tűzijáték közepette kinyilvánították végtelen tiszteletük és csodálatuk hőn szeretett vezérük iránt.

A folyamatosan érkező területi képviselőket az előtérben hatalmas füstfelhő, szendvicsekkel, palacsintával és üdítővel megrakott asztalok fogadják. A szervezők ügyeltek a részletekre: mindenhol trikolórok és héliummal töltött, PRM-logós fehér lufik.


A bejáratnál az érkezőknek trikolór-csíkos, pártlogós, fehér selyemsálakat osztogatnak, amelyet azok büszkén akasztanak a nyakukba. A PRM-s hölgyek láthatóan inkább a klasszikus toalett hívei: egyenesen a mosdóba tartanak sminkjük felfrissíteni, megigazgatni hajkoronájukat és kiskosztümjüket.


De a legnagyobb előkészület a pártvezér méltó fogadásának érdekében zajlik: a fălticeni férfikórus népviseletbe öltözött tagjai köszörülik a torkukat, hogy a himnusz első két szakaszát elénekelhessék rögtön azután, hogy Vadim beszédét bejelentik. A folyosókon izgatott beszélgetés folyik, népszerű a csoportos fotózkodás, főleg a párt VIP-jeivel.

Az eszmecsere hirtelen abbamarad, mert a küldötteket betessékelik a nagyteremben, és egy fiatalokból álló fogadócsoport pedig az ajtó mellé sorakozik. Az érkező Vadimot rózsacsokorral és csókkal fogadja egy fiatal lány.

Az előtérbe belépő vezért ezután karácsonyi kolindákkal köszönti egy másik, máramarosi kórus – velük közös fotót készít Vadim, majd együtt vonulnak be a pompázatosan feldíszített terembe.

Hosszas taps, üdvrivalgás és nevének skandálása fogadja. "A földi paradicsom" – kiállt fel a teremben szétnézve az egyik küldött, megcsodálva a kis lufikkal, illetve konfettivel kitömött nagy légbalonok füzérét.


Vadim kicsit sértődött, mert úgy érzi, a fotósok hada csak azon fáradozik, hogy valamilyen előnytelen helyzetben, például pont akkor kapja le, mikor az izzadságcseppeket itatná fel a homlokáról. Ennek ellenére kifejezi reményét, hogy a televíziók nemcsak "tátott szájú vagy olajbogyó-evő" embereket bemutató vágóképeket adnak majd le a kongresszusról.Nagyívű beszéde után az elnök bejelenti saját újbóli jelölését, amit ismét tapsvihar és éljenzés követ, illetve a gondos rendezésnek megfelelően újabb csoportnyi zászlós fiatal vonul a terembe.

Az ünneplés azonban akkor hág csak igazán a tetőfokra, amikor bejelentik, ellenszavazat nélkül újraválasztották az elnököt, és – Vadim javaslata nyomán egy szuszra és testületileg – az új vezetőséget is.
Ekkor az emelvény mindkét oldaláról tűzijáték-rakéták robbannak, konfettis lufik pukkannak szét, a teremben levőkre pedig több tucat lufi száll alá – amit a jelenlevők szorgosan kezdenek kiszúrni. Mindenki rendkívül elégedettnek látszik, konfettit és lufikat visz haza emlékbe.

Hogy a párt két erős emberének milyen népes a rajongótáborra, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Vadim és Funar órák hosszat dedikálnak. Az örökös elnököt az emberek szívélyesen köszöntik, énekelnek neki, virágot, ajándékokat adnak át, miközben aláírást kérnek legújabb könyvébe, vagy a fehér selyemsálakra.fotók: Egyed Ufó Zoltán (ÚMSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS