2022. január 23. vasárnapZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

2006 legkevésbé biztonságos autói

Gy. A. 2005. november 18. 16:47, utolsó frissítés: 16:44

Az amerikai teszten leszerepeltek az ázsiai modellek – a Daciában zökkenőknél megdől a sofőrülés.

A főként üzletembereknek szóló amerikai Forbes magazin toplistát közöl a jövő év legkevésbé biztonságos autóiról. A negatív toplistás autók ára 13500 dollárnál kezdődik, de nem haladja meg a 19500 dollárt. A listán hat gépjármű szerepel, a gyártó cégek pedig – Hyundai, Kia és Suzuki – olyanok, akikkel a Forbes magazin, saját bevallása szerint, nem is igazán szokott foglalkozni.

E gyártók/márkák néhány modellje – amelyek sokak számára még így is elérhetetlenek – kielégítik ugyan a tömegigényeket, ellenben nem garantálják maradéktalanul a biztonságot.

A Hyundai Elantra, Kia Optima és Suzuki Forenza négyajtós típusok azért kerültek fel a listára, mert ezek a típusok kapták a legalacsonyabb pontszámokat az amerikai Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) által végzett törésteszten (az Európában forgalomba kerülő modelleket az Euro NCAP intézet teszteli). A legkevésbé biztonságos autóknál


két tendencia érvényesül:

elsősorban olcsók. Ennek ellenére vannak olyan luxusautók is, amelyek szintén gyengén teljesítettek. A Ford Jaguar X-Type-ja, valamint az Infiniti G35 és a Nissan Motors M modellje egy-egy kategóriában szintén meglehetősen alacsony pontszámot kapott, de ez nem volt elég ahhoz, hogy a topra felkerüljenek.

A cikk szerzője azonban megjegyezi, hogy a 2006-os luxusmodellek közül néhánnyal kapcsolatban már felmerültek biztonsági panaszok. A Mercedes-Benz M osztályú SUV-ját például máris módosítani kellett. A lap koncepciója egyébként az volt, hogy az egyetlen ponton nem biztonságos autókat nem feltétlenül kell veszélyesnek nyilvánítani, főleg, hogy a 2006-os típusok viszonylag sok hiányossággal rendelkeznek ezen a téren.

Szintén jellemző, hogy az autókból hiányoznak az oldal-légzsákok – ezek a piacon lévő modellek többségében opcionális felszereltségnek számít. Márpedig az ezek nélkül tesztelt gépkocsik oldalütközések esetén indulásból elégtelent kaptak.

A 2006-os modellek még frissek, így nem minden autónak hozzáférhetőek a töréstesztjei. A vizsgált modellek közül íme a hat legkevésbé biztonságos:


Hyundai Elantra
Alapár: 13 675 dollár, a teszt részletesenA Hyundai expanzióban levő cég, amely egyre nagyobb elismerést vív ki a piacon – és egyre többet kér az autókért. Az Elantra szedán a vállalat sikerének egyik kulcsa, ennek ellenére az értékelés szerint egyáltalán nem rafinált és nem is biztonságos, a vezetés dinamikája pedig csak azokra lehet hatással, akiket bármilyen kocsi meghat.

Az Elantrához azonban olyan áron kínálnak kiegészítőket, amelyeknek nehéz alámenni – ez a magyarázata annak, hogy a cég ebből a modellből 2005 első 9 hónapjában több mint 100 ezret adott el az Egyesült Államokban.


Kia Optima
Alapár: 16 785 dollár, a teszt részletesenA modellbe szerelt motor nem túl erős, nem lehet valami sok üzemanyagot megtakarítani vele, ami egy családi autónál egyértelműen fekete pontot jelent.


Mazda6
Alapár: 19 555 dollár, a teszt részletesenA Mazda 6-os a lista legrafináltabb modellje: a hatchback és wagon típusok belső tere kellemes, és könnyen is vezethetők. Az Mazda 6-ot a szaksajtó is szereti, mert sportosabb és menőbb alternatívát kínál a steril Toyota Camry-ra.


Nissan Sentra
Alapár: 13 680 dollár, a teszt részletesenNissan Sentra nem igazán feltűnő autó, kicsi, nem túl biztonságos, a dizájn nem igazán sármos. A cikkíró szerint a Sentre az a fajta, amellyel elmehetsz ugyan az iskolába, de munkába semmiképp, főleg, ha előléptetésre vágysz. Romániai viszonyok között garantáljuk, senki sem fogja lenézni a tulajdonosát.


Suzuki Forenza
Alapár: 13 699 dollár, a teszt részletesenA Forbes szerint a Forenza éppen az egyik ok, amiért a Suzukinak nem tulajdonítanak túl nagy fontosságot. A cég egyébként három nagyon hasonló méretű és szinte azonos árú szedánt árul: az Aerio 13 999, a Forenza 13 699 és a Reno nevű modell 13 199 dollár. A Forbes szerint ezért a pénzért kaphatunk többet is.


Toyota Corolla
Alapár: 14 545 dollár, a teszt részletesenA Corolla alacsony pontszáma a Forbest is meglepte, szakértőjük azt hitte, egyike a legbiztonságosabb, viszonylag olcsó modelleknek. A 2004-es modellhez képest az oldalütközéses tesztek eredménye kielégítőről alacsonyra módosult, vagyis 2 ponttal kapott kisebb besorolást. A legfontosabb tényező vélhetően az, hogy a Corolla az oldallégzsákok nélkül tesztelt autók közzé tartozik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS