2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közzétette a tíz legnagyobb műkincslopás listáját az FBI

B. A. M. 2005. november 17. 16:55, utolsó frissítés: 16:50

A világon évente ellopott műkincsek értékét hatmilliárd dollárra becsüli a nyomozóiroda.
A tíz legnagyobb műkincslopási esetről tett közzé tájékoztató listát honlapján szerdán az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a nyilvánosság segítségét kérve a bűncselekmények felderítéséhez.


A tízes lista élén az iraki műkincsek

2003 tavaszi széthordása áll. A bagdadi múzeumokból kirámolt, régészeti lelőhelyekről elorzott műkincsekből még mindig hiányzik 7-10 ezer darab, köztük Entemena sumér király dioritból faragott szobra (a témáról bővebben lásd Kalla Gábor Fosztogatás és műkincs-kereskedelem c. tanulmányát).A bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeumból 1990-ben tizenkét alkotást, egyebek között egy Vermeer-festményt, három Rembrandt-képet és egy Manet-alkotást loptak el. Ezzel az esettel az intézmény az FBI-lista második helyére került.1990 március 18-án két ismeretlen fehér férfi rendőrnek öltözve hatolt be a múzeumba, mondván, hogy egy telefonhívás nyomán küldték ki őket: a múzeum őrei – annak ellenére, hogy ezt megtiltja az intézmény belső szabályzata – beengedték őket. Az eltulajdonított festmények értéke háromszázmillió dollárra rúg. A nyomravezetőnek ötmillió dollárt ajánlottak fel.

Előkelő helyen szerepel a Svéd Nemzeti Múzeumból 2000-ben 36 millió dollár értékben leakasztott, de idén megtalált két Renoir- és egy Rembrandt-alkotás is, akárcsak


Edward Munch tavaly ellopott

A sikoly és Madonna című festményei. A norvég művész két alkotását 2004. augusztus 22-én világos nappal ismeretlenek rabolták el a múzeumból. Az összesen 80 millió euró értékű két festményt a rendőrség a beérkezett számos információ ellenére sem találta még meg.A rablást követően tíz hónapon át zárva tartott a múzeum, ahová a tavaly júniusi megnyitás óta csak igen szigorú biztonsági intézkedések mellett engedik be a látogatókat. A reneszánsz mester,


Benvenuto Cellini arany-elefántcsont Sótartóját2003-ban a bécsi Kunsthistorisches Museumból vitték el betörők. A Salierát meglehetősen egyszerűen vitték el: a tolvajok felmásztak az éppen felújítás alatt álló épület állványain, betörték az ablakot, majd a vitrin üvegét, és kivették a sótartót. A 26 centiméter magas és 33 centiméter hosszú szobor értéke közel ötvenötezer dollár.


A lista ötödik helyezettjét Palermóban rabolták el 1969-ben

– a Jézus születése című Caravaggio-kép húszmillió dollárt ér. Nagy fogásnak minősítik azt a hárommillió dollárra becsült, 1727-ben készült Stradivari-hegedűt is, amelyet Erica Moroni hegedűművész New Yorki lakásából vitték el 1995-ben.Szintén hárommillió dollárt ér Cézanne egy tájképe Auvers-sur-Oise városkáról, amelyet az oxfordi Ashmolean múzeumból akasztottak le 1999-ben ismeretlen tettesek, miközben a városban tűzijátékkal ünnepelték az új évezred küszöbét.


Az amszterdami Vincent Van Gogh Múzeumból

2002-ben két Van Gogh-festmény tűnt el – a rablók a tetőn keresztül jutottak be a múzeumba. Az 1884-ben festett Kijövetel a nueneni templomból, és az 1882-es A scheveningeni tengerpart látképe viharban című alkotás azóta sem került elő, bár a rendőrség 2003-ban letartóztatta a két gyanúsítottat.


Leonardo da Vinci Orsós Madonnáját
a skóciai Drumlanrig kastélyból rabolták el 2003-ban. A Bond-filmre emlékeztető képrablás során két vakmerő bűnöző egy, a kastélyt megtekintő turistacsoport tagjai közé vegyült, majd amikor a látogatók tovább vonultak, a földre teperte a női teremőrt és kalapáccsal verte le helyéről a falhoz erősített, kis méretű, 50x40 centiméteres kincset. Az 1501 és 1510 között készült festmény becsült értéke 65 millió dollár.

A listát a műkincsekkel elkövetett bűnözés elleni harcra tavaly ősszel létrehozott új FBI-részleg állította össze. Megalakításának első számú oka az iraki rezsim megdöntése utáni káoszban az iraki műkincseket ért súlyos csapás volt. Az FBI a világon évente ellopott műkincsek értékét hatmilliárd dollárra becsüli.

Forrás: mti, www.fbi.gov

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS