2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tipikus román reklám? Van ilyen!

K. A. 2005. november 17. 17:25, utolsó frissítés: 16:27

A #b#brand4brands#/b# főszerkesztőjével e-mail villáminterjúban arról, mi román, ha reklámról van szó.


Paul Cristian Stefănescu, a brand4brand marketing- és PR-magazin főszerkesztője kegyetlen. Kérdés: milyen a reklám, ha román. Válasza: Véleményem szerint három típus vehető számba. Vegyük sorra.


Az első típus


az, amelynek a témája a kommunizmus vagy Ceausescu. Ezeket nagyra értékelik a külföldi zsűrik, mert ők “egzotikusnak” találják e szpotokat, melyek rendszerint számos díjat gyűjtenek be nemzetközi fesztiválokon.Példának ott a Mindannyian Ceasca alattvalói voltunk (Am fost cu totii in slujba lui Ceasca), gyártója az Young&Rubicam. Vagy ott a most újrakitalált Bucegi sör reklámja, amely több diktatúra-motívumot is felhasznált, például a sorbaállást. Egy másik a McCann-Erickson Rumos csoki (Ciocolatica cu Rom) kampánya. Hogy miként értelmezi e jelenséget a művészetkritikus, lásd: Hogy lesz a jelenkori történelemből csokireklám?


A második kategória

azoké a reklámoké, amelyek megpróbálnak szélsőségesen hűen átvenni hétköznapi helyzeteket. Ezek nagyon autentikus reklámok.
Példának hozható fel a Vénasszonyok kötnek és az tömházfelelős Connex-Xnet sorozat, melyet Headvertising készített. Nem beszélve a Next CAP Unirea-sorozatáról.

HIBA (Itt a bongeszo egy flash-t kellett volna megjelenitsen).
reklámok a naturalizmus határán – a sorozat egyik opuszát betiltotta az Audiovizuális TanácsA jellegzetesen román gyártmányú

reklámok harmadik kategóriáját azok a szpotok alkotják, melyeket az Oglinda TV-n láthatsz. Megnyílt a GEPA-bútor ("S-a deschis mobila GEPA") vagy az Alley-vel és Nilsyvel még a férfiak is mosnak ("Cu Alley si Nilsy spala pana si barbatii"). Ezek az 1989 előtt unalomig megszokott, szocreál anti-reklámok méltó folytatásai.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS