2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Role koncert Kolozsváron (régebbi dolgok, mint a retró)

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2005. november 17. 14:49, utolsó frissítés: 13:48

#b#[mp3-mal]#/b# Az erdélyi rock öreg motorosai végre Kolozsváron is bemutatták csángó rockballadájukat.


A moldvai magyar népzenére és néphagyományokra épülő, Pille című rockballada egy segélykiáltás, amellyel a csángók szétszóródására hívják fel a figyelmet – vallják a Role tagjai.

A koncept-darab azonban van annyira ütős, hogy önmagában, mögöttes ismeretek és ideológiai hangoltság nélkül is megállja a helyét. A kolozsvári közönség tavaly március közepén kaphatott némi ízelítőt a műből, de a teljes darabnak gyakorlatilag most volt a kolozsvári bemutatója.

A Pink Floyd-os kezdésből ráérősen kibontakozó csángó motívumok szerves egységbe olvadnak a gitár-basszus-dob hármassal, a két szintivel, s ezt erősítik a remek vokalisták és a népi hangszerek.

Mesi ismét bizonyítja, hogy orgánuma nem csak a rock-örökzöldek megszólaltatására alkalmas, hanem meglehetősen könnyedén bánik a népdalokkal is. Mellette frontemberré lép elő az a Sántha Zsuzsa, aki a tavalyi Médiabefutón tarolt a Pille egyik részletével.
Az átdolgozásban gondosan ügyeltünk a népdalok szöveg-, ritmus- és dallamvilágára, vigyáztunk, hogy ne elvegyünk az értékükből, hanem inkább hozzáadjunk valamit magunkból. A Pille egy átlagember sorstörténete, ami tágabb értelemben a moldvai magyar csángóság sorsa is – mondja Nagy Tivadar zenekarvezető, a Role vezetője.
A Pille színpadra állítása igényes feladat, amely többek közt elég nagy teret is igényel – és a hétfő esti kolozsvári előadáson egy kisebb technikai malőrt (a színesre tervezett projekció végig fekete-fehérben futott) leszámítva ez volt az egyetlen komoly gond.

A Brassai líceum díszterme reménytelenül kicsinek bizonyult a közönség számára (amelynek jó része az unitárius körökben méltán népszerű előzenekar, a Fűszál kedvéért jött el), másrészt a tér (és valószínűleg a szűkös büdzsé) nem engedte meg komoly fénytechnika használatát.

A díszlet is szegényes volt ahhoz, hogy igazi nagy show legyen a show. De – és most egy cikken belül másodszor írjuk le ezt a mondatot – a zene önmagában is megállta helyét.A számok felvételei Szentgyörgyön készültek, a 2005. október 21-i koncerten.

letöltés

> Gyongyvirag.mp3
> Edesanyam.mp3
> Pesapesa.mp3
> Kecskes.mp3
> Regiszeretom.mp3

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS