2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem is büdös a trágya-hajtású autó

Nagy Lehel 2005. október 25. 16:31, utolsó frissítés: 15:40

A szerves anyagok erjedéséből keletkező biogáz a zöldek szíve csücske.

Idén Svédországban üzembe állt az első, biogázzal (pontosabban metánnal) működő személyvonat. A Linköping és Vastervik közti 80 kilométeres távon közlekedő szerelvény 54 utast képes szállítani akár 130 km/órás sebességgel. Egy tanknyi, tökéletesen környezetbarát, lebomló anyagokból készülő üzemanyag 600 km megtételére elegendő.

A Svensk Biogas nevű cég annak ellenére költött 1,3 millió dollárt a vonat kifejlesztésére, hogy jelenleg a metánnal üzemelő szerelvény működtetése mintegy


20%-kal többe kerül

hagyományos, dízelüzemű társánál. A cég azonban arra számít, hogy hosszú távon, az üzemanyagárak növekedésével ez a különbség csökkenni fog.

A Saab 95-ös bio-modellje szintén megvásárolható már Svédországban – igaz, ők nem metánban, hanem egy bio-koktélban utaznak, melynek 85%-a a cukorrépából nyert bioetanol.

Az 1 000 dollár felárért kapható bio-modell nem csak a fanatikus környezetvédők autója: az üzemanyag 30%-kal olcsóbb a benzinnél, ráadásul tulajdonosa adókedvezményben részesül. Az írek egy nemzetközi biogáz-konferencián


trágya-üzemű autóval villogtak:

a kocsi annyira környezetbarát, hogy csak szén-dioxidot és vizet bocsát ki. És nem is büdös. A trágyát üzemanyaggá alakító technológia feltalálója Christopher Maltin – egyébként ő az ólommentes benzin egyik atyja.Maltin a trágyát a jövő üzemanyagának nevezte és valószínűleg kevesen állták meg mosoly nélkül, amikor kijelentette: azért jó a trágya, mert mindenhol helyileg adott. Elterjedésével nem szükséges többé Szaúd-Arábiából vagy Oroszországból importálni a kőolajat.

A környezetvédők azért érzékenyülnek el, ha biogázról esik szó, mert ez az olcsó és üvegház-hatást csökkentő üzemanyag


gyakorlatilag szemétből,

illetve szerves hulladékokból készül. Minden bomló anyag egyszercsak megerjed és az így keletkező metán a légkörbe kerül – ez a szén-dioxidnál mintegy 21-szer károsabb.

A jelenleg fejlesztés alatt álló technológia ezt a metánt használja üzemanyagként. A metánt anaerób baktériumok segítségével előállító „bio-erőművek” elméletileg a városok szemét-elhelyezési gondjainak egy részét is megoldhatják – a bomló szemét egyenesen ezekbe az erőművekbe kerülhetne.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS