2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tarolni fog: nincs védőoltás madárinfluenzára

S. Z. 2005. október 10. 19:38, utolsó frissítés: 19:08

Becslések szerint akár 100 millió áldozata is lehet a vírus új mutációjának.

1997-ben a világ alig figyelt fel arra a hírre, hogy Hongkongban egy újfajta influenza szedi áldozatait. A madarak által hordozott vírussal akkor mintegy 18 ember fertőződött meg – közülük hatan meghaltak. A 2003-as ázsiai járvány már 50 halálos áldozattal járt.

Azóta a vírus Európa kapuinál kopog: a közelmúltban kiderült, hogy az Ural-hegységbeli Celiabinszk régióban több ezer háziszárnyas pusztult el madárinfluenzában és úgy tűnik, vándormadarak voltak a vírus hordozói. A jó hír az, hogy ez a járvány kevés emberi áldozattal járt. A rossz hír az, hogy tudósok szerint


csak idő kérdése

a madárinfluenza egy olyan mutációjának a megjelenése, mely az emberek közt tarol majd. A Duna-delta vidéke azért lehet egy madárinfluenza-járvány gócpontja, mert itt nagyon sok, a világ minden tájáról érkező vándormadár kerül kapcsolatba egymással.

A vírus jelenleg is kutatások tárgya. Azt tudni lehet, hogy embereknél a madárinfluenza első jelei a tíz napnál tovább tartó köhögés, láz és légzési nehézségek. A H5N1 nevű vírus a szokványos influenza egy mutációja: bármilyen madarat megfertőzhet, bár egyes fajok érzékenyebbek a betegségre.

Eddigi adatok szerint az emberi áldozatok úgy fertőződtek meg, hogy közvetlen kapcsolatba léptek a beteg madarakkal – Ázsiában az emberi megbetegedések mintegy fele halállal végződött. Arra viszont


még nem volt példa,

hogy egy fertőzött ember adta volna tovább a vírust embertársainak. A szakértők egyébként egy ilyen, emberek közt terjedő mutációtól tartanak a leginkább. Ez elképzelhető, hogyha egy normális, “emberi” influenzával megfertőzött személy kapja el a madárinfluenzát, és a kétféle mutációból létrejön egy harmadik.Kutatók szerint ilyen esetben nem lenne meglepő, hogyha az 1918-as, világszerte 40 millió áldozattal járó spanyolnátha-járványhoz hasonló járvány törne ki – az áldozatok száma pedig akár 100 millió is lehet ezúttal.

Romániában jelenleg nincsenek madárinfluenza-ellenes védőoltások: az Egyesült Államokban fellelhető néhány ilyen adag védőoltás, ez azonban még kísérleti stádiumban van. Jó hír viszont, hogy az eddigi kísérletek azt mutatják: az emberi szervezet


jól bírja a hatóanyagot.

Azonban a kísérletek befejezéséhez még körülbelül egy évig kell várni és elképzelhető, hogy az oltást nem kezdik forgalmazni, míg az Egyesült Államok lakossága számára elegendő mennyiség nem készül el.

A megfelelő oltás helyett a román hatóságok egyszerű, influenza ellen való védőoltásokat adnak a Tulcea megyei, Ceamurlia de Jos-ban élő lakosságnak, ahol a három gyanús kacsát megtalálták (szerencsére péntek esti hír azóta vaklármának bizonyult: az Európai Járványügyi Központ nem igazolta a feltételezéseket). Minden esetre Tulceara és a környező megyékbe mintegy 125 000 adag védőoltást küldött az egészségügyi tárca.

A hatóságok ugyanakkor figyelmeztetnek: az oltás nem véd a madárinfluenza ellen, csupán arra jó, hogy a madárinfluenza ne keveredjen a “rendes” influenzával és így ne jöhessen létre a rendkívül veszélyes, emberről emberre terjedő mutáció.

Egyébként miután a karanténba zárt falu mintegy 45 000 szárnyasát feláldozták, a mezőgazdasági tárca ígéretet tett arra, hogy


a lakosságot kárpótolják:

ilyen célra a minisztérium 10 milliárd lejt utal ki. További 80 milliárdot sürgősségi kormányrendelettel különítenek el.

A médiában megjelent híradások szerint a lakosság nyugodtan vásárolhat a baromfineveldékből: ezekben az egységekben a madárinfluenza előfordulásának a lehetősége nagyon alacsony. A neveldék ugyanis már bevezették a szükséges óvintézkedéseket, és a zárt csarnokokban levő baromfik közé nem keveredhetnek kívülről jövő madarak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS