2023. február 8. szerdaAranka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Napi néhány cigi is halálos lehet

Nagy Lehel 2005. szeptember 23. 15:23, utolsó frissítés: 15:10

Napi egy-négy szál megötszörözi nők körében a tüdőrák kialakulásának esélyét.

Napi egy-négy cigaretta elszívása megháromszorozza a szívbántalmak miatti elhalálozás lehetőségét – állítják norvég tudósok. Szerintük a dohányzás jobban károsítja a nők egészségét, és az alkalmi dohányosokat is ugyanolyan betegségek fenyegetik, mint azokat, akik sokat szívnak.

A kutatócsoport 1970-től 2002-ig 43 000 halálesetet tanulmányozott s kiderült: összehasonlítva azokkal, akik sohasem dohányoztak, a napi egy-négy szál cigarettát szívók körében a keringési zavarok miatti elhalálozás esélye megháromszorozódik.

Nők körében ez a kis mennyiség is megötszörözi a tüdőrák kialakulásának lehetőségét – férfiak esetében ez az arány kisebb:
csupán háromszoros.

Az úgynevezett alkalmi dohányosoknak másfélszer nagyobb esélyük van valamilyen halálos betegségben elhunyni, mint azoknak, akik sohasem cigiztek. Ez az arány pedig a napi cigi-adaggal együtt nőtt.A kutatók becslése szerint öt éven keresztül napi egy-négy szál elszívása 7%-al jelent nagyobb esélyt keringési zavarok kialakulására. Nők körében 47%-al valószínűbb a tüdőrák kialakulása. Azt nem tudni, hogy a szombat esti koca-cigizők milyen veszélyeknek teszik ki magukat.

A norvég kutatócsoport felfedezése mindenesetre megkérdőjelezhető: ugyanis más, szintén nagy mintával dolgozó tanulmányok során


nem volt kimutatható,

hogy a napi 10 szálnál kevesebb cigi elszívása megnövelné a szívbetegségek kialakulásának veszélyét.

A reakciók azonban nem maradtak el: „ez a tanulmány egyszer s mindenkorra el kellene oszlassa azt a tévhitet, hogy napi pár cigaretta nem árt az egészségnek. Nem lehet olyan keveset dohányozni, hogy az ne ártson” – kommentálta Amanda Sanford az Action on Smoking and Health nevű szervezettől.

Mindenki egészsége veszélyben van, ha cigizik – még akkor is, hogyha csak úgynevezett alkalmi dohányos” – jelentette ki a British Medical Association szóvivője.

Forrás: BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS