2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mi történik, ha kamerát adunk egy gyerek kezébe?

Kassay Réka 2005. szeptember 21. 17:39, utolsó frissítés: 17:31

A gyerekek hamar felfedezik maguknak a legjobb témát: a másik gyereket.

A kolozsvári Tranzit Házban szeptember elején kéthetes művészeti alkotótábor zajlott, ahol 8-12 éves gyerekek próbálhatták ki magukat többek között a fotózás és filmezés terén is.

A fotós-filmes műhely az egyik abszolút kedvenc volt, általában ahol a kamera vagy a fényképezőgép feltűnt, ott a gyerekek egy kupacba tömörülve vitatkoztak azon, hogy kinek van több joga megkapni. Két hét alatt azonban a kamerának való grimaszolástól eljutottak odáig, hogy témát és látószöget is keressenek.A gyerekek a szó szoros értelmében a kamera "bőrébe" bújtak, az első foglalkozáson megpróbálták úgy szemlélni a világot, ahogy a gép "látja". Később felfedezték a közeli parkban az extrém görkorisokat és bicikliseket, ami mozgóképre nagyon jó téma volt, ezen kívül interjúkat, bemutatkozásokat készítettek, és a foglalkozással párhuzamosan zajló kézműves műhelyt filmezték.

Mielőtt használatba vették volna, alaposan megismerkedtek a fényképezőgéppel is, megtanulták, hogy mi minden van rajta, hogyan működik és le is rajzolták. A fotózásban arra tevődött a hangsúly, hogy perspektivikus képeket készítsenek, figyeljenek oda az előtérre és a háttérre is, a kompozícióra, jól használják a fényt, és ne frontálisan, hanem egy jól megválasztott látószögből fényképezzenek.A fotóik közül a legérdekesebbeket és a filmanyagból egy rövidebb, vágott verziót a közönség is láthatott a tábor záróünnepségén. Öszzeállításunkban a legjobb gyerekfotókból válogattunk.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS