2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Madárszar tesz be a Logan-fényezésnek?

S. Z. 2005. szeptember 21. 11:59, utolsó frissítés: 2005. szeptember 20. 18:19

Fórumokon megindult a panasz-áradat: a Logan zörög, sokat fogyaszt és rozsdásodik.

A Renault 12-esből lett 1300-as Dacia és annak változatai nem éppen a megbízhatóságukról vagy az összeszerelés minőségéről voltak híresek. A Renault a Logan bemutatásakor égre-földre esküdözött: a Dacia-folklór ettől kezdve tárgytalan, az új modell végérvényesen szakított a román autók messze földön híres, katasztrofális minőségével.

A Renault helyzete most annyival nehezebb, hogy a vásárlók egy része új, nyugati autóból ül át a Loganba, és – valószínűleg heccből – a kákán is csomót keres. Arról, hogy a Logan megbízható autó-e vagy sem csak akkor mondhatunk végleges véleményt, amikor az első modellek elérik a kétéves kort.

Azonban román internetes fórumokat böngészgetve arra a következtetésre juthatunk, hogy az új Dacia más léptékben ugyan,
de még mindig Dacia.

Az igazság kedvéért persze azt is hozzá kell tennünk: semmilyen adattal nem rendelkezünk más, drágább autók gyermekbetegségeiről.A Logannak ugyan nem folyik be az esővíz a csomagtartójába, mint egyes korábbi Daciáknak, viszont elhíresült a bal ablaktörlő, mely egyes autókban – a tulajdonosok beszámolója szerint – túl lassú, és emiatt folyton beleakad a jobboldaliba. Más autókban nem záródik rendesen a kesztyűtartó, így állandóan ég benne a kis lámpa.

Egyes Logan-tulajdonosok a zörgő műanyag szerelvényekre és ülésekre panaszkodnak, de az emelőnek és az elektromos szerelésnek is vannak kritikusai. További


jó fórum-téma a fogyasztás,

mely egyesek szerint nagyobb a gyár által megadott értéknél. Sőt, állítólag a nagyobb, 1,6-os motor kevesebbet is fogyaszt mint a kis 1,4-es (persze ezt a különböző vezetési stílusok miatt nagyon nehéz leellenőrizni). Egy fórumozó a Solenza végzetes kuplung-zörejeit vélte felfedezni a Loganban is.

Ezeknél azonban komolyabb hibának tűnik az, amiről a sajtó is bőven beszámolt: úgy tűnik, hogy egyes autókról már a vásárlás után pár nappal elkezd lepattogzani a festék. Egy ízben a hátsó spojlerről vízsugárral sikerült lemosni egy jókora festék-darabot és már rozsdafoltokról is beszámoltak egy alig 6 hónapos autó hátsó ajtajánál. Kiderült, hogy


a madárürülék végzetes

az autó metálfényezésére. A forgalmazó ezt ráadásul „idegen kémiai hatásnak” tekinti, így nem jár érte garanciális javítás. Más autókról egyszerűen csak lepattogzik a festék – először a tetején jelennek meg foltok, majd az egész karosszériára kiterjednek. A sors iróniája, hogy a szóban forgó kocsi tulaja majdnem tízmilliós felárat fizetett a metálfényezésért.Szakértők szerint a fényezés hibája annak köszönhető, hogy a karosszériát víz érte festés közben vagy pedig a festék volt rossz minőségű. Ez esetben nem csak egy autóról pattogzik majd le a festék: akinek abból a sorozatból szállítottak, az valószínűleg rövidesen jelentkezni fog a forgalmazóknál.

A Logant 11 hónapja dobták piacra, és máris több, mint százezret sikerül eladni belőle – ebből 75 000 Romániában kelt el. Az Automobile Dacia alelnöke, Constantin Stroe szerint a panaszosok kevesebb, mint 1%-át teszik ki a vásárlóknak, így


statisztikailag minden a tervek szerint

halad. Egy interjúban elmondta: nem tudnak azzal dicsekedni, hogy a hibák aránya nulla – ezt egyébként egyetlen autógyártó sem mondhatja el magáról. A felmerült problémák nagy részét azonban ismerik és megpróbálják helyrehozni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS