2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hogyan éljük túl saját esküvőnket?

B. A. M. 2005. szeptember 20. 15:22, utolsó frissítés: 14:19

Nincs miért izgulnunk: az eskütételt valaki után kell mondanunk, és akár többször is elismétlik.


1. Fontos, hogy időben érkezzünk a frigy színhelyére. Ennek érdekében előzetesen hosszas tárgyalásokba kell bocsátkoznunk rokonainkkal az útvonal hosszúsága és két pont közti távolság megtételéhez szükséges idő hányadosáról.

Persze, még így sem bizonyos, hogy nem akad a nászmenet élén egy nagybácsi, aki jobban ismeri az ideális útvonalat, ennek következtében visszaemlékezéseinkben külön fejezetet kell majd nyitnunk a Tévelygő násznép és a türelmetlen lelkipásztor címmel.


2. Házasságkötés közben ne gondolkodjunk, és állítsuk szelektív befogadásra hallójáratainkat. Ellenkező esetben félő, hogy többször is hangosan felröhögünk majd, ami mégiscsak furcsán veszi ki magát egy ilyen emelkedett pillanatban.

Erdély egyes házasságkötő termeiben például polgártársként ill. polgártársnőként fognak megszólítani minket. Képzeljük csak el, amint így szól hozzánk az anyakönyvvezető: Jenő polgártárs, akarod-e Izabella polgártársnőt...

Ha túl vagyunk a Nagy Francia Forradalom hangulatán, tartsunk ki a templomban is. Ilyenkor még az egyébként tőmondatokban beszélő papok is hajlamosak a költői megfogalmazásra, az, hogy ti vagytok a só a tengerben, két, egyenes derekú szálfa az élet erdejében még az enyhébbek közé tartozik.3. Frigyünk előtt ne igyunk folyadékot, ne együnk levest, se nehéz ételt. Amíg a vendéglőbe érünk, több órán át ki kell tartanunk, ezenközben sehol sem lesz alkalmunk felkeresni egy toalettet.

Az meg, ugye, viszonylag furcsa (persze, lehetséges), ha a város központjában megáll a nászmenet, habos tüll-tündérként kiugrik egy autóból a menyasszony, és berohan a közvécébe. Apropó, a menyasszonyoknak, amennyiben kosaras ruhát viselnek, szerezniük kell valakit, aki együtt jár majd velük a mellékhelyiségbe. Abban a ruhában ugyanis egyedül nem megy: valakinek tartania kell a szoknyarészt.

4. A nagy nap előtt, hacsak lehetséges, költözzünk el otthonról. Még a szállodai szoba is megéri a befektetést. Így elkerülhetjük rokonaink, ismerőseink özönét, és kipihenten indulhatunk a harcba.

Nem kell például huszonkettedszer is meghallgatnunk Sári néni 1952. februári araságának könnyfakasztó történetét, Dénes bácsi pajzán tanácsait a nászéjszakára, vagy egy spontán összegyülemlett asszonykórus vélekedését arról: kell-e harisnya a menyasszonyi ruha alá, a menyasszonynak miért kell feltétlenül bolerót viselnie ruhája fölött augusztusban, a vőlegénynek pedig miért ildomos picusnyakkendőben az oltár elé állnia.

5. A násznép jellemzői: még ha kevesen van is, túl sokan van, legtöbbször naftalinszagú, mindig átveszi az irányítást, miközben tanácsai és csókjai özönével áraszt el. Hiába szerveztünk meg előre kedvünk és ízlésünk szerint mindent, ez a násznépet rendszerint nem érdekli. A násznép többnyire figyelmen kívül hagyja az ifjú pár és az örömszülők akaratát, és saját elképzelései szerint ad-hoc szerveződik. Rá se rántsunk! Fő a rugalmasság. Gondoljunk arra, a násznép egyik legjobb tulajdonsága az, hogy másnap hazautazik.

6. Esküvői bulink alatt igyekezzünk nem berúgni, és ébren maradni. Az azért jó, ha mi is részesei vagyunk az eseménynek.

7. Nincs miért izgulnunk: magától megy majd minden. Az eskütételt mindig valaki után kell mondanunk, és többször is elismétlik, ha elveszítenénk a fonalat. A vendéglői fogadás pedig jól bevált forgatókönyv szerint zajlik, minden a maga idejében, nekünk semmin sem kell törnünk a fejünket.

A leglényegesebb, hogy ne törődjünk a körülményekkel, táncoljuk végig a partit, érezzük jól magunkat, hiszen értünk történik minden. Nem sok olyan nap van az életünkben, amikor mi vagyunk a legszebbek és a legnagyszerűbbek, amikor körülöttünk forog a világ. Egy kicsit amolyan sztár-fíling ez: miért ne élveznénk ki minden percét?

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS